SVOBODA GIBANJA

Film Alaina Resnaisa Zadnje leto v Marienbadu (1961), poln pripovedi, je umetniška revolucija, ki jo poganja prefinjena privlačnost, ki jo je Gabrielle Chanel razvila okoli ideje svobode gibanja, ki je bila zanjo osrednjega pomena.

“Filmi, ki smo jih videli, tisti, ki nas obvladujejo, in tisti, ki si jih sami izmislimo, Marienbad, Nouvelle Vague, privlačnost po Gabrielle Chanel, Karl, noč, perje, bleščice, pete: Všeč mi je, ko se stvari mešajo,” opaža Virginie Viard, glavna umentiška stvariteljica znamkinih modnih kreacij.

Luki, boe, škornji s kristali, džersi, obdelan kot luske, beli suknjič z bleščicami, dekonstruirani potiski, pastelni tvidi. Zlata obleka iz žametnega panneja, črna obleka z razporkom ob strani, ki se preliva po telesu, v čipki, kot cvet, ali v lahkem šifonu. Kolekcija znamke Chanel Ready-to-Wear pomlad-poletje 2023 je kolaž. Virginie Viard si jo je zamislila kot prost sprehod med fragmenti, ki razkriva domišljijski svet, soočen sam s seboj, in ponuja variacije na temo privlačnosti. Igralka Kristen Stewart je njegova najbolj zvesta inkarnacija.

“Ne glede na to, ali gre zanjo ali za druge ženske, ki jih oblačim, moram imeti občutek, da so jim oblačila v vsakem primeru všeč. Toda od ljudi, ki me obkrožajo, je ona najbližje Gabrielle Chanel, vsaj moji predstavi o njej. Razume znamko Chanel, njena oblačila. In z njo postanejo še bolj sodobna. Ta kolekcija je tudi ona.”

Dobrodošli v svet visoke mode!