ČISTI UŽITEK V NARAVI

Mathilde Laurent, parfumerka parfumske in draguljarske hiše Cartier, si je parfume predstavljala kot visok nakit, ki ga najdemo v živi naravi, zato je razvila prvo kolekcijo Les Épures de Parfum, kot pet neustavljivih draguljev iz iste zbirke. V teh Épures Mathilde Laurent ujame svežo spontanost življenja in nič drugega. Kolekcija je namenjena moškim in ženskam, ki iščejo olfaktorno lepoto, ki je bolj preprosta kot prefinjena. Pur Muguet, Pur Kinkan, Pur Magnolia, Pure Rose in Pur Lilas, pet izjemno realističnih, presenetljivih in živahnih olfaktornih stvaritev. Te so kot minljive radosti narave, biti v gozdu, obkrožen z lilijami, se sprehajati po vrtu, ko zacvetijo prve lilije, ali lupiti zrel kinkan, preden ga ugriznete. Vsem tem vonjem je skupna resnica. Z Les Épures de Parfum Cartier slavi izvirno odmevnost in lepoto žive narave. Ustvarjalni izziv, ki vključuje ustvarjanje iluzije trenutka, preživetega v naravi, ki je bil ustekleničen v trenutku. Pur Lilas.

Svežo belo lilijo z nežnim rožnatim odtenkom spremljajo grozdi cvetov, ki se vrtinčijo okoli vas in puščajo živahen, svež in nežen vonj. Vonj divjega bezga je veliko bolj svež in voden od tistega, ki ga običajno najdemo v parfumeriji. V resnici ima bezeg cvetlično noto, ki mora biti izjemno sveža in vodna, da je vonj prijeten. Prav ta svežina je tista, ki razlikuje živo cvetlico od tiste, ki se je že posušila, ali od parfumske cvetlice, ki je izgubila svoje bistvo, mladost, vlago – skratka, svoje življenje. Mathilde Laurent je izbrala lilaka sadež ljubezni zaradi njegove minljive narave, podobne liliji. Lubenic ni mogoče najti vse leto. Cvetijo predvsem okoli aprila, nato pa jih ne bomo videli celo leto, dokler spet ne nastopi pomlad. V dišavi Les Épures so efemerne cvetlice, ki simbolizirajo boj parfumske industrije proti času. “Zame so lilaki simboli prvih svetlejših, daljših in sončnih pomladnih dni. Moj namen je bil predstaviti zelo mlad, svež in sijoč lilak. Odločila sem se za beli lilak z nežnim rožnatim odtenkom, ki odraža lahkotnost narave. Vedno je prijetno odkriti prvi letošnji cvet bezga, presenečenje, ki se lahko zgodi na vsakem vrtu, tudi na vašem,” o dišavi pravi Mathilde. Sivka ni niti premočna niti subtilna, pravimo ji “nema” cvetlica. Parfumer mora poiskati subtilnosti v vsaki olfaktorni družini ter se opreti tako na naravne kot na molekularne sestavine.”Pri svojem delu s to cvetlico sem opazila, da ima izrazito mošusni podton.” Pur Kinkan je neustavljiva dišava na dosegu roke. Najčistejša oblika citrusov, prava kolonjska voda je v 21. stoletju izpopolnjena in potisnjena do skrajnih meja.

“Ustvarjanje nežnega vonja življenja v stekleničkah, ki ponuja izvirni užitek uživanja v naravi.” Mathilde Laurent

Pur Kinkan ponuja užitek tistih trenutkov, ko smo v stiku z določenimi sadeži, s citrusi, ko jih režemo, stiskamo ali praskamo s prsti, njihova esenca brizgne ven v obliki majhnih izrastkov mikroskopskih, sočnih esenc, ki jih je užitek pojesti. Zelo redek občutek v parfumeriji, saj se agrumi pogosto uporabljajo kot modifikatorji, zgornje note, ki jim sledijo srčne in bazne note. “Z dišavo Pur Kinkan sem želela ponuditi ta takojšnji užitek, lahkotnost, svežino, tudi preprostost, tisti zelo radostni trenutek, zaradi katerega si želite uživati vaše življenje.” Pur Magnolia je dišava, ki je kot prava magnolija, viseča z drevesa, ki prekipeva od svežine in življenja. Izjemno realistična, saj je bila skrbno preučena, da bi natančno ujeli njeno teksturo. Ideja je, da bi se čim bolj približali svežemu, nežnemu in subtilno citronskemu cvetu. “Želela sem izraziti navdušenje, ki sem ga občutila, ko sem odkrila ta cvet magnolije, ko sem ga prvič zavonjala na drevesu, daleč od romantiziranih stereotipov parfumerije. Veselje ob odkritju cveta, ki ni le cvetlični, ampak je še vedno na drevesu v vsej svoji svežini, poln življenja, saj je to cilj kolekcije Épures, da je polna življenja.” Pur Muguet je tako sodobna vizija te simbolične in zgodovinske rože, do skrajnosti dodelan realizem brez primere. Konopljica, povsem gola. Zamisel o oblikovanju te solo lilije za Cartier temelji na minljivosti in izvrstni naravi te cvetlice. “Moj cilj je bil ponovno obuditi legendarno solistno lilijo na izjemno sodoben, izjemno realističen način. Želela sem ponuditi intenzivno olfaktorično izkušnjo, ki bo zvesto ponovila čudovito doživetje, ko ujamemo pridih divje konvalinke.

Da bi to dosegla, sem svojo ustvarjalnost parfumerke postavila na stranski tir in dala prednost realističnemu pristopu, da bi zagotovila intenzivno in pristno čutno zadovoljstvo.” Pure Rose bi sprejeli lahko zdaj, surovo, golo. Surova vrtnica, ki jo najdemo v naravi, polna življenja in esence, ki utripa s svežino in prodira v nosnice. Nobenih prikupnosti, le čisti in preprosti užitek nadrealistične vrtnice, ki se odloči ponuditi svojo pristno, golo resnico. “Želela sem ustvariti čist in nadrealističen vonj surove vrtnice, kot da še vedno raste na rožnem grmu, in ponuditi vonj tistim, ki želijo nositi vonj vrtnice v njeni najpreprostejši, najčistejši obliki, brez kakršnih koli prijemov. Pur Rose združuje svežino, naravnost ter radosti življenja in narave. “