KO ZAŽIVI VEČNA KODA ZIMSKA KAMELIJA

Prizorišče slik fotografov Inez & Vinoodh povzema stanovanje filmske junakinje, v katerem je razstavljen obsežen kolaž posnetkov z njenih zadnjih snemanj: “Gre za idejo o japonski ženski v Parizu, v kateri vlada duh lahkotnosti in svobode,” pravita fotografa. “V njenem gibanju v videu je čutiti čudenje, občutek razseljenosti in pripadnosti.” Nana Komatsu nosi dolg črno-beli plašč iz tvida, prepleten s kamelijami, dvobarvno obleko iz tvida z lakasto torbo in cvetlični pulover s široko krojenimi hlačami iz spranega fila, izvezenimi z velikimi cvetnimi listi, iz kolekcije Ready-to-Wear jesen-zima 2023/24. Zmanjšana velikost prostora, ki jo še okrepi učinek širokega kota, tem slikam doda nadrealistično razsežnost, ki se odraža tudi v preostalih delih filma in fotografijah.

Nana Komatsu, oblečena v asimetrični suknjič iz tvida z velikim panelom in izvezenimi črnimi žametnimi kratkimi hlačami ali v bermudasti kratki obleki iz črnega žameta z motivom kamelije, se zdi, da se kot romantična junakinja na lesenih konjih vrtiljaka pojavi iz oceana. “Kamelija je več kot le tema, je ena od večnih kod hiše Chanel,” pojasni Virginie Viard, nato pa z nasmehom zaupa dodatno: “Zimski cvet se v kolekciji Ready-to-Wear jesen-zima 2023/24 pojavlja v majhnih, radostnih potezah, ki se razcvetijo na žepih, suknjičih, gumbih in v romantičnih potiskih, aktualne kolekcije. Virginie Viard je želela, da je ta kolekcija nežna in v gibanju. “Energija vrtiljaka z lesenimi konjički, ki je kulisa za film Inez & Vinoodh z igralko Nano Komatsu kot junakinjo, mi je dala idejo za obleke z bermudskimi kratkimi hlačami in asimetrijo,” razkrije.

Asimetrija plaščev, razporki na oblekah, nagnjen sprednji del obleke bermudastih kratkih hlač, volančki, razkrivanje hrbta, biseri in bleščice, fantazijske niti na pleteninah, vse to priča o dinamiki kolekcije. Črna, bela, rožnati odtenki, paleta je tako natančna kot globoka. Oblikuje se portret umetnice. Moški kodi z najvišjimi odkloni, cvetlični plašči kot dandijevska toaleta in moške jakne, kakršne lahko vzamete s seboj v zgodnjih jutranjih urah, prispevajo k boemskemu duhu, ki jo poganja. “Zbledele barve, mračna rožnata, izdelani kosi, pridih šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, nekakšna angleška atmosfera, udobni, ovijajoči plašči, pristni materiali naredijo kolekcije bolj resnične in tudi bolj očarljive.”