VESOLJE, SKRIVNOSTNA POKRAJINA ČASA

Sejem ur v Ženevi je vsako leto presežek preteklega saj z inovacijami in novimi materiali obiskovalci lahko izkusimo kaj in kako je mogoče še bolje ali na novo interpretirati časomere. In prav tako je bilo tudi letos, ko sem uzrl izjemen prostor fascinantno celostno zgodbo Interstellar, ki so nam jo predstavili pri znamki Chanel, natančnejše njihov voditelj kreativne ekipe razvoja novih urarskih presežkov Arnaud Chastaingt. Sam sebe je videl kot režiserja, ki kreira novo poglavje vesolja ur v kombinaciji z nakitom kjer so v glavnih vlogah nastopile njegove muze J12, BOY-FRIEND, PREMIERE, CODE COCO in MONSIEUR. Številna nasprotja, ki so zapisana v dna znamke same in so si tako blizu s prisotnostjo duha velike Coco Chanel so izkazana tudi v posebnih kolekcijah J12 ECLIPSE, J12 STAR LIGHT in J 12 SPATIOTEMPORAL, ki so svojevrstne urarske poslastice, katerih drzno oko zbirateljev jih je hitro zaznalo in želelo ujeti duh in izraz hiše sodobnega časa. Diamanti, posebej izbrani bleščeči kamni in safirno ohišje so v letošnjem letu postavili novo stopničko, ki jo je težko preseči. Za tiste, ki ste nad vesoljem navdušeni vsaj toliko kot je bila ustanoviteljica znamke Chanel Gabrielle pa boste s kolekcijo MONSIEUR natančneje izvedenko Monsieur Tourbillon Meteorite delček pravega kometa lahko nenehno nosili s seboj, saj je vgrajen v številčnici. Prav težko že pričakujem, kaj vse bo inspiracija ustvarjalcev v času, ki je pred nami. 

Zadnji dve leti predstavljate kolekcije “Capsule”, oblikovane na določeno temo. Kakšen je bil vaš navdih za letošnjo izdajo?

Arnaud Chastaingt: Čas! To je najmanj, kar lahko pričakujete od oblikovalca ur, bi lahko rekli! Toda bolj resno, navdihnilo me je tisto, čemur pravim “pokrajina časa”. Najprej zato, ker so te pokrajine osupljivo lepe, od zvezd na nočnem nebu – enega od virov navdiha Gabrielle Chanel – do posnetkov vesoljskega teleskopa Hubble, ki so res videti kot kulise iz znanstvenofantastičnega filma. Da ne omenjamo vseh naših domišljijskih pogledov in idej o prihodnosti, obravnavanih predvsem skozi znanstveno fantastiko. Drugič pa zato, ker te pokrajine nemudoma prikličejo misel na potovanje v vesolje – in s tem tudi na potovanje v času, v resničnosti ali domišljiji, kot je teleportacija, z vsemi eksistencialnimi vprašanji, ki jih prinaša, pa tudi tista iz sanj ali tista, ki jih spodbudi neusahljiva želja po znanju. In nazadnje zato, ker je raziskovanje vesolja, od vesoljskih ladij do vesoljskih postaj s človeško posadko in od astronavtov do robotov, ustvarilo estetiko, ki se mi je vedno zdela fascinantna. Tako je nastala kolekcija CHANEL INTERSTELLAR, iz vrtoglavih možnosti potovanja skozi čas in vesolje ter iz čustev in sanj, ki jih prebujata opazovanje in raziskovanje.

Je oblikovanje ur način ustvarjanja sanj?

Arnaud Chastaingt: Da, gre za ustvarjanje sanj s pripovedovanjem zgodb. Kolekcije ur CHANEL INTERSTELLAR sem se lotil, kot da bi režiral film: imel sem neverjetno kuliso, na kateri sem lahko izumil zgodbe, ki sem jih zaupal svojim “igralkam”, z drugimi besedami, uram, ki jih vsako leto režiram v novih interpretacijah. Moje muze so ure J12, PREMIERE, BOY-FRIEND, CODE COCO in MONSIEUR. Vse imajo sposobnost, da se vživijo v nove vloge in jih interpretiramo z vso njihovo izvirnostjo in osebnostjo. Dajejo mi navdih in mi omogočajo, da si vsako leto izmislim nove scenarije.

Torej ste za kapsulno kolekcijo CHANEL INTERSTELLAR opazovali vesolje?

Arnaud Chastaingt: Da, in njegove pojave, kot je na primer mrk, ki preko kompleta J12 ECLIPSE pripoveduje zgodbo o postopnem izginjanju enega planeta v senci drugega. Zato sem v zaporedju sedmih ur združil matirano črno in matirano belo keramiko. Prva med njimi je v celoti bela, v celoti na svetlobi. Druga ima črn trak, ki poteka od zgornjega do spodnjega ušesa, kot da se premika v senco. Tretjo prečka širši črni trak in tako naprej do sedme ure, ki je v celoti črna. Ta kolekcija je prava predstava, edinstvena stvaritev, zlasti na tehnični ravni in zaradi kombinacije črne in bele, ikoničnih barv modela J12. J12 STAR LIGHT ponuja interpretacijo grafične prefinjenosti, saj njeni bagetno brušeni diamanti žarijo od sredine številčnice do okvirja kot svetloba zvezde, ki jo opazujemo. V podobnem duhu tudi komplet dveh ur J12 SPATIOTEMPORAL vzbuja dialog med svetlobo in temo. Toda tu sem si to razlagal kot paradoks, združitev nasprotij, ki se izraža s prepletanjem črne in bele barve. Ta arhitekturni duet ponazarja združitev dopolnjujočih se značilnosti in na neki način podobo idealne harmonije, pri čemer v osnovi matirana črna keramika ene ure odraža pavé-set bagetno brušene diamante druge ure.

Vaš navdih je odločno v svojem času!

Arnaud Chastaingt: To je duh CHANEL-a: poskušam dati izraz našemu času. To lahko vidite v urah J12 CYBERNETIC in J12 HYPER CYBERNETIC. Njuno ime izhaja iz znanosti, ki je izvor računalnikov, čemur bi danes rekli “digitalni” svet. Obkroženi smo z digitalnimi podobami; so naša resničnost, prodrle pa so tudi v naše sanje, kot da bi naši notranji svetovi postali digitalni. Navdih sem črpal iz osnovnega gradnika teh podob: piksla. Digitalna slika je lahko sestavljena iz več sto tisoč pikslov, vsak majhen kvadratek pa je povezan z eno barvo. Piksli na povsem drugačni ravni so upodobljeni na desni strani številčnic teh dveh ur in na ohišju okoli ušes. Ena ura je izdelana iz črne in bele keramike, druga pa iz črne keramike in diamantov. Sta rezultat pravega tehničnega tour de force, ki smo ga prvič razvili leta 2020 z uro J12 Paradoxe, ko smo prvič uspešno združili črno in belo barvo na isti uri. Vedno se vračamo k črni in beli barvi. “Eno brez drugega ne more obstajati, odlično se ujemata,” kot je nekoč dejala Gabrielle Chanel, ki se ji letos poklanjata ti dve urarski stvaritvi. Prva, MADEMOISELLE J12 COSMIC, je interpretacija iz bleščeče črne keramike, na številčnici katere je stilizirana silhueta Mademoiselle v črni večerni obleki, ki meri čas na ozadju zvezdnatega neba. Druga, J12 COSMIC, spominja na ustvarjalno vesolje Gabrielle Chanel v bleščeči beli keramiki. Številčnica je posuta z diamanti in številnimi stiliziranimi motivi, od katerih nekateri spominjajo na ikone hiše, drugi pa na vesolje. Vsi skupaj tvorijo fresko vesolja, na kateri se kot sekundni kazalec vrti diamantni komet, ki ga je Gabrielle Chanel oblikovala za svojo prvo kolekcijo nakita leta 1932. To uro sem ustvaril kot nebesni mikrokozmos, ki združuje poezijo in znanstveno fantastiko.

Kako motiv zvezdnatega neba, ki je bil Mademoiselle Chanel tako pri srcu, prenesti v urarstvo?

Arnaud Chastaingt: Z izumljanjem scenarijev, ki so jih navdihnile moje muze, kot je J12… Na primer J12 INTERSTELLAR, celotna ura je odeta v najglobljo črno barvo, ki poudarja številčnico, ki sem si jo zamislil kot pogled v vesolje in skozi zračno odprtino. Brez številk in urnih oznak, bleščeča in poudarjena z diamanti, ima to z zvezdami posejano nebo ob nošenju v temi pripravljeno presenečenje, saj se pigmenti Super-LumiNova pojavijo kot nove zvezde, kot da bi se odpravili na potovanje v vesolje, mimo neznanih pokrajin in v neznane globine. To nebo prečka padajoča zvezda, ki je protiutež sekundni ročici. Ura ne spominja le na neizmerne globine vesolja, temveč tudi na breztežnost v vesolju, kjer se zdi, da je vse suspendirano. Je okno v vesolje in hkrati prispodoba minevanja časa. J12 NIGHT STAR ponuja enake kode kot J12 INTERSTELLAR, vendar v dragocenejši različici, ki še okrepi vtis o vrtoglavem pogledu iz iglute vesoljske postaje: diamanti v obliki baget tvorijo urne oznake in obkrožajo bleščečo črno številčnico, medtem ko zvezda, ki je protiutež sekundne ročice, prehaja skozi bleščečo noč. Pri uri PREMIÈRE LUCKY STAR je navdih enak, saj številčnica spominja na nočno nebo, posuto z zvezdami. Ura je nameščena na žametno mehkem črnem traku in okrašena z vrsto diamantov, krasi pa jo majhna zvezda iz belega zlata, posuta z diamanti, kot talisman srečne zvezde. Če nadaljujemo s filmsko metaforo, v kateri ima vsaka ura iz kolekcije CHANEL INTERSTELLAR vlogo, je PREMIERE – oprostite besedni igri – zvezda. Zakaj? Ker ima, ne da bi sledila vsem načelom klasičnega urarstva, kombinacijo zapeljivosti, skrivnostnosti in osvoboditve, ki se prilega vsem scenarijem, kot je ta pustolovščina v vesolju. Z uro PREMIÈRE HYPER LUCKY STAR, ki je v celoti posuta z diamanti, vključno z zapestnico, ponuja celo različico “belih noči”. Zgodba se nadaljuje z uro PREMIÈRE ROBOT in zapletom z androidnim novincem, katerega ohišje z odrezanimi vogali postane njegovo telo, medtem ko glava odraža profil pokrovčka stekleničke parfuma N°5. Zdi se, da ga diamanti, ki tvorijo komolce in oči, oživijo – in dokazujejo, da se PREMIÈRE nikoli ne jemlje preveč resno in ponuja vse vrste interpretacij, tudi tiste najbolj igrive.

Ste dali vloge tudi ikonama BOY-FRIEND in CODE COCO?

Arnaud Chastaingt: Za to kolekcijo BOY-FRIEND postane BOY-FRIEND CYBERDATA s številčnico s tiskanim vezjem, ki je posuto z okroglimi diamanti. Dekorativni učinek je podkrepljen z grafično kakovostjo te popolnoma črne ure, zlasti z njenim sijajnim ohišjem iz črnega jekla. CODE COCO pa ima zlati prešiti usnjeni pas in postane CODE COCO CYBERGOLD. Predstavljal sem si jo kot vesoljsko junakinjo, nekje med Marijo v Metropolisu1 in Wonder Woman.

Kakšne vloge ste dodelili uri J12 X-RAY?

Arnaud Chastaingt: Pri modelu J12 X-RAY STAR je bil uporabljen matiran matiran safir, ki se nanaša na nepregledno, modrikasto ozračje in ledene temperature planeta Uran. S tehnično izjemno dovršenim postopkom so bili matirani vsi prozorni elementi ure, od ohišja do zapestnice. Ta hkrati umirjen in mineralen videz poudarjata dva kontrastna elementa, ki kažeta prosojnost: iskrivost in jasnost diamantov baguetnega brušenja, ki krasijo okvir, ter mehanizem Calibre 3.1, ki ima nekatere komponente v safirju, da bi mu dodali kristalno čistost. Jasnost safirja sem razširil do skrajnih meja v dveh interpretacijah ure PREMIÈRE: PREMIÈRE X-RAY z zapestnico, na kateri se izmenjujejo prozorni členi iz safirja in diamantov, ter PREMIÈRE CAMÉLIA X-RAY. Ta različica premika transparentnost do skrajnih meja in prvič združuje ohišje iz safirja s skeletnim mehanizmom CHANEL Calibre 2, ki je bil v celoti predelan, tako da ima vsak mostiček obliko cvetnega lističa, ki poustvarja cvet kamelije. Safir, ki mu daje intenzivnost črnega traku iz lakastega telečjega usnja, podloženega s kovinsko sivo barvo, daje tem dvema urama gracioznost, a tudi nekakšno avtoriteto. To grafično srečanje nasprotij se morda zdi paradoksalno, vendar je prav srečanje nasprotij duh CHANEL-a.

Ali bo v tej superprodukciji za leto 2023 na voljo tudi tourbillon?

Arnaud Chastaingt: Nemogoče ga ni vključiti v kolekcijo, posvečeno vesolju, saj je njegova funkcija prav v tem, da izravnava učinke zemeljskih magnetnih polj na gibanje! Letos je tourbillon povezan z dvema kreacijama. Prva je J12 DIAMOND TOURBILLON, katerega mehanizem Calibre 5 izpolnjuje tehnični izziv vrtenja diamanta s 65 ploskvami, nameščenega na kletki tourbillona. Ta razvoj neverjetne kompleksnosti na tako občutljivi mikromehaniki je bil za urarje pravi izziv. Izziv, ki so ga uspešno opravili, saj diamant poudarja vrtenje tourbillona. CHANEL je ohranil drugo interpretacijo tourbillona za uro MONSIEUR TOURBILLON METEORITE, ki je za to priložnost oblečena kot padajoča zvezda. V resnici vsebuje delček pravega kometa, saj je njena številčnica izdelana iz meteorita. Opremljena je z lastnim mehanizmom CHANEL, kalibrom 5.1. To je razvoj mehanizma Calibre 5 iz ure J12, prilagojen dimenzijam ure MONSIEUR in zdaj opremljen z dvojno rezervo moči. Kletka tourbillona je okrašena z levjo glavo, izklesano iz titana. Ta ura poleg svojih urarskih referenc izpolnjuje tudi sanje svojega uporabnika, ki bo imel na zapestju droben košček zvezde, delček vesolja. Ura LION ASTROCLOCK, zadnji kos te kolekcije CHANEL INTERSTELLAR, je opremljena z mehanizmom, ki je bil razvit izključno v manufakturi l’Épée in ponuja netipičen prikaz: konica kometa, posuta z diamanti, kaže ure, minute pa označuje ozvezdje Leva. Ta mikrokozmos se zdi kot ločen svet, v katerem čas teče drugače, in je obešen v krogli iz safirja. Pod kroglo se na globus ponosno opira matiran črn lev, ki je kot varuh časa CHANEL.

To ni le izvor kolekcije CHANEL INTERSTELLAR, temveč tudi novih urarskih stvaritev, ki črpajo navdih iz sveta mode.

Arnaud Chastaingt: Ura MADEMOISELLE J12 LA PAUSA razkriva stilizirano silhueto Gabrielle Chanel v njenem bretonskem topu in hlačah z gumbi, ki jih je rada nosila v Deauvillu in Biarritzu. Letos ima ura J12 38 mm nov videz, njena črna ali bela “obleka” je zdaj poudarjena s pridihom rumenega zlata. Kolekcija MADEMOISELLE PRIVÉ LION je poklon levu, enemu od simbolov, ki jih je Gabrielle Chanel oboževala. Lev krasi tri skrivne ure: zapestnico, dolgo ogrlico in manšeto. Nazadnje sem ustvaril kolekcijo MADEMOISELLE PRIVÉ PINCUSHION, ki se sklicuje na eno od bistvenih orodij šiviljske umetnosti, blazino za igle. Vedno so me navduševali predmeti, katerih struktura je rezultat praktične potrebe, in všeč sta mi drznost in preprostost blazine. Velika površina blazine in naključni vzorci igel, ki jo prekinjajo, jo naredijo za idealen prostor za izražanje, kot veliko, okroglo prazno platno. MADEMOISELLE PRIVÉ PINCUSHION je couture ura v obliki, ki je tako presenetljiva kot harmonična: oblika, ki izreka besednjak couture po Gabrielle Chanel, hkrati pa daje glas najboljšim umetnikom na področju oblikovanja ur. Ti so pripravili osupljive tehnične rešitve za resnične ustvarjalne izzive. Za to kolekcijo sem si zamislil pet tabel: čipko kamelij, kompozicijo ikoničnih torbic, dragulje, posute na črnem tvidu, vezenino z diamanti in suknjič v fazi vzorca. Konec koncev je čarobnost enaka tako pri visoki modi kot pri visoki horlogeriji!