KO EKSKLUZIVNOST DOBI NOV POMEN

Ker preprodaja postaja velik sestavni del trga luksuznih izdelkov, so blagovne znamke razvile različne načine za omejitev števila nakupov svojih izdelkov, da bi povečale ekskluzivnost.

Najnovejša modna znamka, ki uveljavlja določene ukrepe, je francoska luksuzna hiša Chanel. Od tega meseca je Chanel uradno spremenil prodajno politiko svojih najbolj priljubljenih torbic, “Classic Flap Bag” in “Coco Handle”. Vsaka stranka lahko na leto kupi le eno od vsake torbice, hkrati pa je bila uvedena tudi nova politika za njihove majhne izdelke iz usnja, ki potrošnike omejuje na nakup največ dveh istih izdelkov na leto.

Čeprav je Chanel že letos trikrat dvignil cene svojih najbolj priljubljenih izdelkov, so njihove torbice še vedno vroče blago med iskalci modnega luksuza – številni potrošniki po vsem svetu namreč pred trgovinami čakajo od zgodnjih jutranjih ur, da si zagotovijo možnost nakupa.

Z leti so sicer številne luksuzne blagovne znamke omejile število torbic, ki jih kupci lahko kupijo zaradi vse večjega števila preprodajalcev, ki odkupujejo zaloge. Hermès je tako na primer pred kratkim omejil število torbic, ki jih lahko kupijo njihovi potrošniki, saj lahko ena oseba le dvakrat letno kupi isti model.