ARHITEKTURA, KI JE REZULTAT PRAKTIČNE POTREBE

Velika, skoraj da mitična Gabrielle Chanel je imela v svojih ateljejih na ulici Cambon ves čas pri roki dve orodji: škarje, ki so visele na traku, ki ga je nosila okoli vratu kot sautoir, na zapestju pa je nosila bistveno orodje vsake šivilje, blazino za igle. Arnaud Chastaingt, direktor studia CHANEL Watchmaking Creation Studio, se dobro zaveda pomembnosti opiranja na zgodovino in korenine znamke, zato si je iz življenja in dela ustanoviteljice znamke izposodil enega od zgoraj naštetih nujnih pripomočkov, blazino za igle. Toda zakaj, se sprašujete? Da bi izdelal kolekcijo časomerov Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles, v kateri vsak od posameznih kosov pripoveduje zgodbo, ki je ekskluzivna za CHANEL. To je zgodba o visokem urarstvu Haute Horlogerie, o vrhunski modi in edino podjetje, ki pozna skrivnost za tem, je CHANEL.

“Všeč mi je podoba tega funkcionalnega kosa nakita, ki krasi zapestja šivilj,” je dejal. Ta nujni šiviljski pripomoček ima običajno obliko kovinske manšete, na vrhu katere se skriva bogato napolnjena blazina v obliki kupole. Na tehnični ravni ta pripravek šiviljam omogoča, da hranijo in organizirajo svoje žebljičke in igle na praktičen in varen način. “Navdušen sem nad oblikovanjem predmetov, katerih arhitektura je rezultat praktične potrebe. Kar zadeva slog, si blazina za igle na zapestju prilasti oblast s prisotnostjo in vplivom. Njen prevelik format na noben način ne zmanjšuje udobja in se prilagaja vsem zapestjem. Všeč mi je naključna razporeditev igel na površini blazine. Organizirane ali neorganizirane glave bucik, zabodene v kupolo blaga, ustvarjajo dekorativni učinek, ki se razvija z napredkom šiviljinega dela. Sprejel sem duh tega orodja za ustvarjanje ure. Medtem ko ima njena arhitektura drznost preprostosti, se njena prevelika številčnica spogleduje s presežkom in ponuja neverjeten prostor za izražanje. O tej stvaritvi sem sanjal, kot o praznem platnu za najbolj drzne umetniške podvige Métiers d’art. Za to kolekcijo sem si zamislil pet motivov: čipko iz kamelij, kompozicijo ikoničnih torb in draguljev, raztresenih po črnem tvidu, diamantno vezenje in suknjič na stopnji vzorca.”

Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Pearls Motif watch

Dragulji, posejani po učinku črnega tvida: dolge ogrlice, pletene verige in bizantinske broške. Vsi kosi so izjemno izklesani iz rumenega zlata, ročno lakirani ali okrašeni, nato pa prefinjeno razporejeni na plošči z reliefnim učinkom črnega tvida, obrobljenim z vrsto diamantov in zlatih biserov.

Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Lace Motif watch

Čipkast dizajn kamelije, ustvarjen s kombinacijo treh vrst umetnosti Métiers d’art. Prva med njimi je tehnika ročnega graviranja, ki daje teksturo rumeno zlati površini številčnice, ki je nato prekrita s plastjo prosojnega emajla “Grand Feu”, kar poudari nežnost gravure ter ji podari neskončno globino. Nazadnje je Chanelov studio motiv izrisal s tradicionalno tehniko preslikave – zaporedne plasti finih nalepk ustvarjajo čipkast vzorec kamelij. Celotna površina je posuta z drobnimi zlatimi kroglicami in petimi diamanti.

Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Tweed Motif watch

Dragocen vzorec suknjiča iz tvida, okrašenega z 92 diamanti. Naprstnik, škarje in merilni trak, orodja šivilje, natančno izdelana iz izklesanega zlata, dodatno oživijo ta prizor iz modnega ateljeja. Številčnica je nežno okrašena z verižico, takšno, kot je všita v vsak suknjič CHANEL. Ura Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Embroidery Motif Eleganca črne tkanine, vezene z bleščicami, ki si jo je studio zamislil v konveksni plošči iz črno prevlečenega belega zlata, posutega z diamanti in okrašenega s prefinjeno vrsto posamezno ročno vstavljenih drobnih zlatih kroglic.

Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Quilted Motif watch

5 ikoničnih torb je vgraviranih in modeliranih v biserni črni barvi, da poustvarijo učinek prešitega usnja. Njihove vgravirane verižice iz rumenega zlata so okrašene z diamantnimi obeski, medtem ko je vsaka zaponka okrašena z bagetno brušenim diamantom.