NAMIZNE URE, KI RAZVESELJUJEJO KOT SODOBNA PRAVLJICA

Podjetje Van Cleef & Arpels, ki slovi po svojem izjemnem urarskem znanju, je že od svoje ustanovitve leta 1906 sijalo z ustvarjanjem dragocenih predmetov, ki vzbujajo strahospoštovanje in očaranje. Dekorativni elementi ali lepotni dodatki, vsi ti predmeti potrjujejo konvencije svoje dobe in strokovnost hiše. Izdelki, ki so izjemni zaradi kombinacij materialov, postavljajo temelje za dialog med nakitom, urarstvom in métiers d’art. Vsak objekt je povabilo na potovanje v srce poetične vizije podjetja Van Cleef & Arpels. Estetska zasnova, ki je bila predstavljena leta 2022 z avtomatom Rêveries de Berylline, ki sta mu leta 2023 sledila Floraison du Nénuphar in Éveil du Cyclamen, se letos ponovno razkriva z novimi in očarljivimi spektakli. Hiša razkriva dva izvirna avtomata, ki sta ju navdihnila narava v gibanju in flora. Avtomata Apparition des Baies in Bouton d’Or sta poklon čudesom flore in favne. Priklicujeta sanjsko vesolje in dajeta posebno razsežnost poeziji časa, ki je Van Cleefu & Arpelsu zelo pri srcu. 30 centimetrov visoki namizni okraski so nastali v sodelovanju s Françoisom Junodom, izdelovalcem avtomatov v Sainte-Croixu v Švici. Na zahtevo predstavijo spektakel razpotegnjenega šopka, ki razkrije ptico ali vilo, podobno balerini. Lapidarji, emajlisti, graverji in oblikovalci draguljev uporabljajo svoje znanje prednikov, da bi polepšali te edinstvene časomere. Za vsak avtomat je bila posebej sestavljena kristalna melodija.

AVTOMAT APPARITION DES BAIES

Lakirani rožnato-zlati listi avtomata Apparition des Baies, zloženi sami vase, tvorijo bujno kupolo, ki skriva izjemno skrivnost. Postopno odpiranje šopka kot nežno cvetenje razkrije ptico iz belega zlata, diamantov in safirjev, ki z življenjsko pristnostjo razprostira krila. Ko odleti, ptica najde zatočišče znotraj predmeta, listi pa se nežno zložijo nazaj. Nov vrtljivi sistem za odpiranje in zapiranje šopka so razvili v delavnicah Van Cleef & Arpels in ga nato namestili na mehanizem, ki ga je zasnoval François Junod. Ta struktura je sestavljena iz 112 prekrivajočih se in prepletenih listov za dodatni učinek volumna. Podstavek avtomata ima dve strukturi dalmatinskega jaspisa in skledo iz tulita, redkega minerala rožnate barve. Ti materiali, ki so jih previdno izbrali gemologi hiše, so bili skrbno brušeni in polirani, da bi v celoti poudarili njihov značaj. Metulj iz belega zlata z graviranimi krili, ki nežno sedi na vejici iz rožnatega zlata, opazuje minevanje ur na vrtljivem prstanu, okrašenem z zlatimi kroglicami in označevalci ur iz rumenega zlata in diamantov. Ko se animacija sproži, se ob tej poetični sliki oglasi ubrana melodija.

BOUTON D’OR AUTOMATON

Avtomat Bouton d’Or, ki ga je navdihnila bogata dediščina hiše, časti istoimensko kolekcijo nakita in na novo interpretira mehke obrise motiva, znanega kot „paillette“, ki ga je Van Cleef & Arpels ustvaril sredi tridesetih let prejšnjega stoletja. Konkavne ali konveksne paillette, ki spominjajo na bleščice, uporabljene v modi, se razraščajo in oživljajo figurativne stvaritve, kot je nežno povezan šopek iz bleščečega zlata. Rožnati toni tulitne osnove dopolnjujejo mehke vijolične odtenke sklede iz čaroita. Ta nova stvaritev, ki je mešanica tradicije in sodobnosti, prikazuje radostno harmonijo materialov. Animacija avtomata, ki je zvesta svoji dediščini na področju dragocenih predmetov, ponazarja prizor osupljive vitalnosti. Vila, katere obraz je nakazan z diamantom v obliki vrtnice, okronana z diamanti in oblečena v razkošno rožnato zlato obleko, okrašeno z modrim lakom, pirueta v očarljivem plesu na cvetoči cvetlični gredi. Vrti se zaradi udarcev svojih plique-à-jour emajliranih kril, med prsti pa nežno stiska safir z brioletnim brusom.

Bouton d’Or avtomat, ki je plod obsežnih raziskav in se zgleduje po mehanizmu avtomata Rêveries de Berylline, je zahteval visoko stopnjo natančnosti in tehnične spretnosti. Poleg ročnega izpopolnjevanja neštetih zlatih sestavnih delov so bili potrebni različni postopki poliranja, pri čemer so ukrivljeni diski zahtevali posebno spretnost. Obrtniki so poudarili sijaj dragocene kovine in hkrati skrbno ohranili obliko motiva. 684 pokrovčkov ali diskov, lakiranih z uporabo zračnega čopiča in tradicionalnih tehnik, da se okrepi sijaj vsake barve, je bilo ročno sestavljenih na vitkih steblih. Liste avtomata Apparition des Baies in perlice avtomata Bouton d’Or je pred nanosom laka v celoti ročno izdelala Catherine Nicolas, umetnica laka, nagrajena kot Meilleur Ouvrier de France. Ta tradicionalni savoir-faire vključuje več različnih korakov, od mešanja pigmentov do nanosa premaza ter brušenja vsake plasti in končnega poliranja. Za zaključek postopka se z glaziranjem izpopolnijo barve in dodajo delu pridih sijaja. Za ustvarjanje subtilnih stopenj zelene barve je bil vsak list lakiran z airbrushem. Nanešenih je bilo osem plasti laka, vsaka pa je zahtevala daljši čas sušenja in ročno brušenje. Vsako paviljento, ki sestavlja avtomat Bouton d’Or, so lakirali z airbrush ali s tradicionalnim čopičem. Veje, ki podpirajo pailoletke, so v odtenkih modre, vijolične, rožnate in rdeče barve in so ob zapiranju šopka prevezane s trakom. Vila, središče njenega okvirja je odeto v rožnato-zlato obleko, je bila lakirana v modri barvi. “Ko lakiram tako reliefno in podrobno delo, si moram v mislih predstavljati celoten predmet in to natančnost usmeriti v vsako gesto, saj ni mogoče začeti znova,” je o ustvarjeni izjemni kreaciji dejala Catherine Nicolas, mojstrica laka in Meilleur Ouvrier de France.