ELEGANCA IN ČAROBNOST MOBILNOSTI OB COMSKEM JEZERU

Ko sem se iz Ljubljane odpravljal s povsem novim vozilom BMW i5 Touring, mi je bilo jasno, da je pred menoj vikend nepozabnih doživetij. Takšnih, ki nam ostanejo blizu srca še dolgo potem, ko so že mimo. Kot spomini iz otroštva, za katere si želimo, da nikoli ne minejo. Imel sem privilegij, da sem lahko užival v vikendu, polnem spektakularnih avtomobilov, ki so predstavljali svoje obdobje. Sanjski pridih Grand Hotela Villa d’Este ob obali jezera Como je ponudil popolno prizorišče za doživetje čarobnosti mobilnosti na letošnji izdaji Concorso d’Eleganza Villa d’Este v vsej svoji čudoviti podobi in raznolikosti. Verjetno najbolj ekskluziven in tradicionalen festival avtomobilske dediščine na svetu je očaral številne obiskovalce na začetku letošnjega poletja. Žirija je med udeleženci izbrala zvezdniške zmagovalce, ki so se pomerili v osmih glamuroznih razredih. Zmagal je avtomobil Alfa Romeo 8C 2300, oblikovan v karoserijo Figonijevega pajka iz tridesetih let prejšnjega stoletja. V nedeljo je ponosni lastnik zbirke HM iz Belgije prejel prestižno nagrado za zmagovalca Trofeo BMW Group kot “najboljši” na razstavi. Podelil jo je Helmut Käs, vodja oddelka BMW Group Classic in predsednik Concorso d’Eleganza Villa d´Este, skupaj z Wilhelmom Schmidom, generalnim direktorjem podjetja A. Lange und Söhne. Zmagovalec, ki ga je izbrala žirija, je poleg osupljive trofeje prejel edinstven model kronografa 1815 iz belega zlata. Ekskluzivni model je podjetje A. Lange und Söhne izdelalo posebej za zmagovalca izbora Best of Show. Letošnji zmagovalec Coppa d’Oro Villa d’Este, izbran z javnim glasovanjem, je bil McLaren F1 iz leta 1995. Izjemno uspešen superšportnik v obliki dirkalnika, ki ga je predstavil Tony Vassilopoulos iz Velike Britanije, je prejel največ glasov obiskovalcev prireditve.

V okviru prireditve je Skupina BMW uradni program začela na izjemno glamurozen način s predstavitvijo 20. BMW Art Car, ki ga je oblikovala ameriška umetnica Julie Mehretu. Ob koncu slavnostnega prvega večera je BMW začel z dvema osupljivima svetovnima premierama, BMW Concept Skytop, na katerega sta vplivala njegova zgodovinska prednika BMW Z8 in BMW 503, in BMW R 20 concept, drzen poklon motorju Big Boxer Roadster podjetja BMW Motorrad. Drugi dan prireditve je Rolls-Royce na osrednjem odru praznoval ne le 120. obletnico znamke z zgodovinskim razredom na Concorso d’Eleganza Villa d’Este, temveč je predstavil tudi Rolls-Royce Cullinan Series II, drzno evolucijo najboljšega superluksuznega SUV na svetu. BMW Group Classic je na obeh javnih dnevih navdušil raznoliko občinstvo. Na Wheels & Weisswürscht – Amici & Automobili, ki je potekal v soboto, so se predstavili številni avtomobilski klubi BMW in drugih znamk iz severne in srednje Evrope, ki so praznovali avtomobilsko raznolikost različnih znamk od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes. Združili so se, da bi pozdravili več kot 150 modelov iz tega obdobja. Javni dan Concorso d´Eleganza Villa d´Este – il Festival in njegove številne zanimivosti so pritegnile skoraj 12.000 obiskovalcev in je bil razprodan že zgodaj popoldne.

Razstava v Rotondi, postavljena v parku vile Erba, je bila v počastitev predstavljenega 20. BMW Art Car, ki ga je oblikovala Julie Mehretu, skupaj z dodatnimi ikoničnimi vozili BMW Art Car z zgodovino dirkanja v Le Mansu, prava poslastica za ljubitelje sodobne umetnosti. Športni in elegantni BMW Z8 je na obali jezera Como navdušil množico in obeležil svojo 25. obletnico. Na inovacijskem otoku BMW Group Innovation Isle je podjetje zagotovilo informacije o novih pogonskih električnih sistemih in tehnoloških inovacijah v svoji trenutni modelni paleti. Poseben poklon je bil namenjen nedavno preminulemu velikanu Marcellu Gandiniju – mojstru sodobnega italijanskega avtomobilskega oblikovanja, o čemer je spregovoril tudi Christopher Weil, šef zunanjega oblikovanja pri znamki BMW, na okrogli mizi, na kateri smo lahko sodelovali. Mladi obiskovalci in igralci so se lahko zabavali na dirkališču Carrera Track in simulatorju Sim Racing, kjer so se pomerili s profesionalnimi dirkači, kot je Bruno Spengler. Javni dan je gledalcem omogočil tudi praznovanje skupne fascinacije nad avtomobilizmom, saj so lahko opazovali spektakularno parado vseh zgodovinskih avtomobilov, ki so tekmovali v nagrajenih razredih Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2024. Ta vozna parada je predstavljala impresivno predstavo, ki se je raztezala od preteklosti do prihodnosti. Po zaključku nedeljske parade so Helmut Käs (vodja oddelka BMW Group Classic in predsednik skupine BMW Group), Carlotta Fontana (članica upravnega odbora Villa d´Este) in Massimiliano di Silvestre (predsednik družbe BMW Italija) predstavili prihodke od prodaje vstopnic v soboto in dodaten znesek BMW Group Classic kot donacijo v skupnem znesku 50.000 EUR in jih namenili Matteu Montiju (županu mesta Cernobbio) za spodbujanje lokalnih projektov, otroškega vrtca v Cernobbiu.

“Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2024 nam omogoča, da poudarimo fascinacijo mobilnosti v vseh njenih vidikih in povezovanje ikonične avtomobilske preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo. Na to ne gledamo zgolj kot na ustvarjanje ekskluzivnega dogodka, ampak predvsem kot oblikovanje dogodka na javnih dnevih za številne ljubitelje zgodovinskih avtomobilov,” pojasnjuje Helmut Käs. “Villa d’Este je ponosna, da lahko počasti brezčasno eleganco, razred in strast do avtomobilov, ki so bili značilni za Concorso d’Eleganza že od leta 1929. Uspeh dogodka je v edinstvenih razstavljenih avtomobilih, pa tudi v emotivnosti in strasti, ki si jo delijo generacije avtomobilskih navdušencev. Zahvaljujemo se skupini BMW Group za dolgoletno sodelovanje in tudi odlično sodelovanje s hotelom Villa d’Este,” je dejal Davide Bertilaccio, generalni direktor hotela Villa d’Este Hotels.

Sam sem bil ob koncu dogodka toliko bolj vesel tudi druženja z novinarskimi prijatelji iz vsega sveta, za spletanje novih prijateljstev z indijskim uvoznikom za BMW in za klepete s strokovnjaki, predstavniki skupine BMW, ter ameriško umetnico, ki nam je v posebnem pogovoru z direktorjem celotnega oblikovanja v skupini Adrianom van Hooydonkom še dodatno predstavila bogato kreativno sodelovanje in procese ustvarjanja dvajsetega umetniškega vozila. Kakšni so občutki, ko se odpelješ iz Comskega jezera? Eleganca, čarobnost, presežki na vsakem koraku … zamisliš se nad besedami, koliko ur je posvečenih ustvarjanju linij in pogledov, ki se bodo še dolgo sprehajali in vozili skozi naša življenja.