BODITE ODPRTI ZA UČENJE!

Katja Pogačar, profesionalna golfistka, o čem ste sanjali kot otrok? Kaj ste si želeli postati?

Kot otrok sem imela veliko različnih sanj in vizij, od pisateljice, plesalke, jahalke do rokometašice, šele pri dvanajstih letih je postal golf glavna tema.

Študij v tujini, proč od domačih, predstavlja velik izziv številnim posameznikom. Zakaj ste se odločili za študij v Ameriki, natančneje v Ohiu?

Za študij v tujini sem se odločila predvsem, ker sem vedela, kako pomembna je izobrazba, hkrati pa sem želela obdržati oziroma nadalje razvijati visok nivo svoje igre, da bi lahko po študiju postala profesionalna golfska igralka. Za Ohio sem se odločila, ker mi je bila trenerka Therese Hession daleč najbolj všeč od vseh, ki so mi ponujali štipendijo. Odločitev, ki ni bila lahka, sem sprejela že pred prvim obiskom v ZDA. Trenerkina osebnost je bila pri tem zelo pomemben dejavnik, predvsem njena požrtvovalnost in čut za sočloveka, saj je bilo jasno, da ne želi razvijati le golfske igre, ampak igralko tudi osebnostno oblikovati.

Matematika in biologija, ki ste si jih izbrali za študij, sta pravzaprav povezani z igranjem v naravi in zahtevnimi udarci. Kaj pa nadaljnji študij?

Matematika in biologija mi sicer nista veliko pomagali na golf igrišču, vendar pa me je študij zelo zanimal. Glede študija za naprej trenutno nimam postavljenih ciljev, ker se želim posvetiti profesionalnemu golfu.

Danes že lahko trdimo, da ste do sedaj dosegli najboljše rezultate med posameznicami v Sloveniji in širši regiji. Kdo vam je na tej poti najbolj pomagal? Ste pričakovali več podpore?

Najbolj so mi pomagali starši ter brat in sestra, vsak po svojih najboljših močeh me je podpiral in vzpodbujal. Prav tako gre velika zahvala mojemu trenerju Urošu Gregoriču ter Golf zvezi Slovenije, ki mi je v preteklosti omogočila udeležbo na mnogih mednarodnih tekmovanjih, kjer sem se lahko primerjala s konkurenco.

Za vrhunske športne rezultate je potrebno veliko odpovedovanja in vaj. Kako potekajo vaši treningi?

Trening je zelo celovit, saj vadim golf ter delam na fizični pripravi šest ali sedem dni v tednu. Včasih se mi zgodi, da ne vem, kateri dan v tednu je, saj se vikend večinoma ne razlikuje od preostalih dni. V zadnjem času veliko igram na igrišču, redno pa izboljšujem tudi tehniko zamaha ali pa posamezen del igre, kot je na primer patanje ali bunker, na vadbišču.

Se pogovarjate s tujimi igralkami o njihovih načinih treningov, izbiri opreme, kdo jim pomaga, kako so organizirane?

Seveda, trenutno jih veliko sprašujem o tem, katere sponzorje imajo in kako imajo na primer urejeno objavljanje na družbenih omrežjih. Kar me prav tako zanima, je, ali jim bolj ustreza več turnirjev zapored ali enotedenske pavze med turnirji.

Načini treningov se lahko drastično razlikujejo med posameznicami, ampak včasih naredimo kakšno vajo skupaj, in tako je bolj zabavno in tekmovalno. Kakšen je bil pa občutek ob spoznanju, da ste dobili zavidljivo vstopnico za igranje v seriji European Tour?

Tisti trenutek je še zelo svež v mojem spominu, čeprav se je zgodilo lanskega decembra. Spomnim se, da sem se zavedala, da moram na zadnjih šestih luknjah narediti vsaj en brdi za uvrstitev v play off. Če naredim dva, pa sem zagotovo uvrščena med top 25, ki dobijo vstopnico. Na vsaki luknji sem si dala priložnost za brdi, vendar žogica ni hotela v luknjo. Prav tako sem ves čas vedela, da lahko na zadnji luknji udarim z drugim udarcem na zelenico na paru 5 in s tem dobim izredno priložnost za igl (–2). Takoj ko sem udarila drajver na osemnajstki, sem vedela, da sem udarila najboljši in najdaljši drajver mojega življenja. Ko sem z drugim udarcem usmerila še najbolj ravno žogico direktno proti zastavici, sem videla, da so moje možnosti za vstopnico zelo dobre. Zelo sem si želela igla in se izogniti play offu. Sprehod do zelenice je bil zato poln adrenalina in navdušenega pričakovanja. Ko sem zadela pat, sem stisnila pest, zaprla oči in sama sebi čestitala za profesionalno umirjanje navdušenja in adrenalina. Šele ko sem podpisala kartico in preverila rezultate, sem pomislila, kaj moj doseženi rezultat pomeni za slovenski golf. Občutek je bil fantastičen.

 

 

 

Kako ste zadovoljni s sodelovanjem z Golf zvezo Slovenije in kako gledate na njeno delovanje/podporo, sploh v primerjavi s kolegicami iz tujine? In na razvoj domačega golfa?

Glede na zelo majhno število igralcev golfa v Sloveniji je težko pričakovati, da se bo Golf zveza lahko kosala z večjimi državami. Osebno se jim moram zahvaliti za podporo, saj so bile izkušnje z evropskih in svetovnih prvenstev neprecenljive. Razvoj domačega golfa še ni dosegel nivoja, ki si ga golf kot šport zasluži.

Vaša prva asociacija ob besedi golf?

Mini bela žogica z luknjicami in palica.

Kdaj ste se spoznali z golfom in kdo vas je navdušil zanj?

Z družino smo šli na golf že, ko sem imela tri leta, igrati pa sem ga začela pri petih. Iz leta 2000 imam prvi mini pokal s tedanjih Bambi Cupov, kjer je skoraj vsak nastopajoči dobil nagrado in bil s tem motiviran za naslednji nastop. Osebno pa sta me navdušila Uroš Gregorič in tekmovanje s sestro in bratom.

Na katerem golfskem igrišču ste pričeli z igranjem?

Na igrišču Arboretum.

Golfski učitelj je naš prvi korak h golfski igri. Kdo je bil vaš prvi učitelj? Ste še v stiku z njim?

Slavko Papler je bil moj prvi učitelj, tako pravijo moji starši, saj se sama ne spomnim več. Takrat sem bila še majhna in z njim se opravila še najmanj ur, v primerjavi z ostalimi štirimi trenerji, s katerimi sem sodelovala v dosedanji karieri. Na žalost Slavka že zelo dolgo nisem videla.

Se udeležujete tudi VIP golfskih turnirjev ali raje igrate s svojimi najbližjimi, prijatelji?

VIP golf turnirjev v Sloveniji ni veliko, res pa je, da med golfsko sezono nisem dosti doma, saj igram po svetu. Če lahko, pa se jih z veseljem udeležim. Prav tako rada igram z najbližjimi prijatelji, predvsem če gre za “skine” ali podobno tekmovalno igro.

Kateri del golfske igre imate najraje, katerega malce manj? Menite, da bi morali pri svoji igri še kaj spremeniti, izpiliti?

Najraje imam patanje, saj se mi zdi, da gre pri njem za umetnost in ne za šport, najmanj pa mi je všeč igra iz goste, visoke trave, saj je pri tem potreben močan udarec, ki pa je za nas ženske malo težje izvedljiv. Če želim ujeti golfsko elito, moram konstantno nadgrajevati igro, verjemite pa mi, da tudi najboljši še vedno pilijo dele svoje igre. Trenutno je moj cilj izboljšati kratko igro, tako čipanje, pičanje kot patanje.

Nam lahko zaupate kakšno prijetno ali celo neprijetno izkušnjo, ki se vam je pripetila na golfskem igrišču?

Enkrat sem morala kot 14-letnica na Škotskem igrati v neurju, pihalo in deževalo je tako močno, da dežnik ni nič pomagal, saj je veter skoraj vodoravno nosil dežne kaplje. Čeprav je šlo za turnir, sem bila po devetih luknjah odločena, da preneham igrati in grem na toplo, vendar je zelo prijazen možakar vsakemu od nas prinesel vroč kakav in neomejeno količino suhih brisač – deležni smo bili desetminutnega oddiha v topli leseni koči. Ne vem, kako smo zbrali pogum in odigrali še preostalih devet lukenj. Prijetna izkušnja? Tista, ko sem kot 13-letnica spoznala Michelle Wie, ali pa tista, ko sem nekje v New Yorku v 50 minutah, sicer z avtomobilčkom, odigrala devet lukenj na povsem praznem igrišču, kjer so se čisto blizu sprehajale srne, tako da sem se bala, da bom katero izmed njih zadela z žogico.

Kam bi se odpravili, če bi imeli tri tedne časa za popoln oddih?

Rada bi šla v tropski gozd v Malezijo ali Amazonijo.

Katero je vaše najljubše igrišče? In vaš morda najljubši utrinek s katerega od igrišč?

Mislim, da mi je najljubša zadnja luknja na kvalifikacijah za European Tour decembra 2017. Moji najljubši igrišči pa sta Buenos Aires, kjer je bilo ogromno dreves, ki jih še nikoli prej nisem videla, in Kingsbarns Golf Course na Škotskem.

Kdo so vaši vzorniki v golfu in športu nasploh?

Annika Sörenstam, Tiger Woods in pa Petra Majdič.

 

 

Za konec še vaša zaključna misel, morda vodilo za naše bralke in bralce?

Bodite odprti za učenje o novih stvareh, kulturah in ljudeh in si vsake toliko časa drznite iti izven svoje ‘cone udobja’, da poskusite tisto, kar vam vzbuja strah.