“TREBA SE JE NAUČITI DATI, NE SAMO JEMATI”

Gospod Antun Mikec, ste novi lastnik igrišča Riverside Golf Zagreb. O čem pa ste sanjali, ko ste bili otrok? Kaj ste si želeli početi?

(Smeh) Ko sem bil otrok, zagotovo nisem sanjal o golfu, zanj sem slišal pred 20 leti, leta 2000 pa sem ga začel igrati in trenirati. Postal sem ljubitelj golfa, ukvarjal pa sem se s popolnoma drugo službo. Kar se tiče golfa, sem imel velik projekt, no, še vedno ga imam. Pred enajstimi leti sem začel graditi igrišče za golf blizu Biograda na Moru. Od takrat je minilo veliko faz in še vedno potrebujem določene dokumente, da bi lahko začel posel. Vendar se je tako zavleklo, da je bilo igrišče za golf, ki je bilo v stečaju, dobra priložnost, da hitreje uresničim svoje želje. To podjetje oziroma igrišče za golf sem kupil, ko je bilo v stečaju, in si tako izpolnil željo, da bi postal lastnik in izboljšal igrišče, s katerim želim doseči dva cilja. Prvi je, da iz njega naredim vrhunsko igrišče, ki bo med prvimi petimi vodilnimi na tem območju. Na območju okoli 300 ali 500 kilometrov obstaja petdeseterica igrišč za golf. Želim si, da bi bilo moje igrišče eno izmed najboljših v funkcionalnem in estetskem pomenu ter da bi prispeval k demistifikaciji golfa, ki prevladuje pri nas, in odpravil negativen pristop k vsemu, kar ima konotacijo, povezano z golfom. Z igrišči za golf, kot sta Crveni Vrh ali Kempinski, je bilo povezanih veliko afer, veliko negativnih konotacij. Ker imam materialne vire, sem želel prispevati k izgradnji igrišča za golf in dejavno delati na demistifikaciji golfa. Odločili smo se, da bodo šole v Zagrebu dobile brezplačne ure golfa za najmanj 200 otrok, imeli bodo brezplačne učitelje, opremo in igrišče. Igrišče z osemnajstimi ali devetimi luknjami je priljubljeno kot mestno igrišče. Želim, da bi se golf populariziral med otroki. Glede slednjih sem zelo občutljiv, saj sem tudi sicer donator. Finančno pomagam tudi prek kluba Riverside. Doslej smo izobraževali 60 srednješolskih učiteljev športne vzgoje, ki so animatorji v šolah, medtem ko so drugi otroci v klub prišli prek staršev. Obstajajo težave, ki jih morajo seveda rešiti ter financirati mesto in šole, saj je delo z otroki zelo zapleten proces. Vprašanje prihoda otrok na igrišče smo poenostavili. Starši pripeljejo otroke in brezplačno pridobijo prvih dvanajst ur, nato pa ponudimo popuste tistim, ki ostanejo in se želijo dejavno ukvarjati z golfom.

Nekoč je veljalo, da je dober posel tisti, za katerega se direktorji dogovorijo na sestanku in potrdijo s stiskom roke, danes pa niti pogodbe ne pomagajo prav dosti. Kaj mislite o tem?

Res je, vendar ni vse tako črno. S svojimi projekti sem imel slabe in dobre izkušnje. Stisk rok je pomemben, to je moje »geslo«. Jaz opravljam drugo delo, golf je moj hobi in dolgoročna naložba, ki jo lahko primerjam z avtocesto. Ko ga naredite, nimate dohodkov od njega, vendar se na dolgi rok splača in obogati vse naokoli, tako tudi to igrišče za golf ni le investicija, ki prinaša denar, vendar zahteva veliko finančnih naložb in veliko časa. Pri svojem drugem poslu imam zelo prijetne izkušnje, kjer je rokovanje dovolj, beseda je dovolj, in seveda obstajajo situacije, ko je potrebno napisati na papir, predvsem iz formalnih razlogov, vendar brez negativnih izkušenj, da se bo kljub pogodbi zadeva slabo končala. V našem podjetju imamo 2.500 strank in kupcev, nimamo nobenega sodnega postopka in nobenega spora. Imamo srečo, da s poslovnimi sodelavci in strankami vse dobro funkcionira.

 

 

Prihajate iz podjetja VMD promet, zgradili ste na tisoče stanovanj in stavb. Kako gledate na spremembe v našem gospodarstvu v zadnjih letih?

Če govorimo o Hrvaški in Zagrebu, vlada zdaj pozitivno ozračje, prej se je vse dramatiziralo, vse je bilo gledano negativno, vendar mislim, da je kriza minila in da se čuti optimizem. Mislim, da je minil čas, ko so zasebnike generalizirali kot kakšne kriminalce, počasi se ta pogled spreminja, razume se, da so resni zasebniki osebe, ki plačujejo davke državi in od katerih živi celotna država. Menim, da je zdaj v tem segmentu nekoliko boljše, prevladuje pozitiven trend, ljudje niso več tako prestrašeni zaradi finančne krize, začeli so se podeljevati krediti z ugodnejšimi obrestnimi merami, rekel bi, da gre za rahel dvig optimizma.

V katero smer gre danes gradnja? Kakšne projekte še razširjate?

Trg je pomemben. Naše podjetje ima dva lastnika, imamo pa še nekaj podjetij, ki podpirajo glavni segment. Imamo več smeri. Tržišče je potrebno prepoznati; zdaj je v mestu presežek poslovnega prostora in v tem času je noro graditi poslovne prostore. Stanovanja so šla v prodajo, zato bomo prilagodljivi in se hitro odzvali na tržne spremembe.

Čestitke za uspešen nakup igrišča Riverside Golf Zagreb! Kaj lahko novega pričakujemo?

Imamo cel niz dejavnosti, s katerimi želimo dobiti funkcionalni golf, in sicer: zelenice, rapi, imeli smo težave s peskom, ki smo ga rešili, tu so bunkerji, problem namakanja, vse to je delalo na ravni 60-odstotne kakovosti. Velik poseg predstavljajo steze, ki jih je okoli 3,5 km, treba je narediti tudi ograje, zasaditi je treba okoli 10.000 različnih dreves, grmovje in okrasne rastline, zamenjati obstoječa drevesa, ki niso kakovostna, tu so vrbe, nekaj sto jih bomo nadomestili z drugimi drevesi, ki so bolj kakovostna za to okolje. Devet lukenj nameravamo obogatiti s še devetimi. Nato želimo narediti sodoben mini golf za otroke, ne v klasičnem pomenu, ampak repliko velikega igrišča za golf, takega, ki ima vodo, jezero, umetno travo, torej igrišče, kjer otroci lahko vadijo. Potem so tu restavracije, kjer so tudi poroke, prihajajo številni otroci, želimo narediti igrišče v velikosti 600 kvadratnih metrov z osemnajstimi luknjami, tako da lahko otroci varno igrajo na umetni travi. Mogoče bomo razširili tudi športno dejavnost, prezgodaj je še govoriti, ker sem samo pet mesecev lastnik tega igrišča, vendar mislim, da smo v kratkem času naredili veliko. Prav tako bomo obnavljali hiše, vse to pa v različnih segmentih že izvaja 22 podjetij, ki delajo pet mesecev.

Golf danes ponuja sprostitev in mir v čudoviti naravi. Koga želite videti na svojem igrišču in v kakšni smeri boste razvili igrišče?

V dveh smereh: veliko igrišče za golf z osemnajstimi luknjami bomo preuredili v prestižno igrišče, kamor bodo prihajali zelo zahtevni golfisti. Poteka že nekaj sodelovanj z evropskimi igrišči za golf in združenji. Načrtujemo, da bi se poskusno pridružili Bledu in Zali, ki je najlepše igrišče za golf na Madžarskem. V Sloveniji imate dobra igrišča in tudi zanemarjena, tako kot na Hrvaškem. Danes na zelenicah igrišča Krašić rastejo drevesa. Želim poudariti socialno komponento, humano dejanje, s katerim bi animirali otroke, ki si ne morejo privoščiti igranja na velikem igrišču. Zato gradim igrišče, kjer bo osemnajst lukenj z dvema paroma in pet, vendar to ne bo imelo značilnosti velikega golfa. To je naložba za popularizacijo igre z ugodnimi cenami, animacijo. Za zahtevne golfiste bi bilo tudi profesionalno igrišče. To je moja želja in v tej smeri se razvijamo.

Kako bi lahko Hrvaška postala golfska destinacija? Zakaj se blokirajo nove gradnje? Kdo ne razume, kaj vse lahko prinesejo novi golfski projekti in kakšno možnost ima Hrvaška za celoletno igralno sezono?

Vprašanja so pomembna, vendar je težko dati pravi odgovor. Kar koli počnete na tem področju, je problematično, naj gre za lokalno skupnost, državo ali združenje, vsi ti namreč menijo, da je golf eliten in nezaželen, v resnici pa le-ta krepi prostor. Ampak vse se nanaša na negativne reakcije. Recimo, Slovenija je dvakrat manjša in ima štirinajst igrišč, Avstrija je dvakrat večja od Hrvaške, ampak ima 180 ali 160 igrišč, mi pa imamo dve igrišči, medtem ko na jugu, na primer v Makedoniji, ni nobenega, Srbija jih ima kakšnih devet, Bosna in Hercegovina malo manj. Ko greste proti zahodu, je golf vse bolj razvit. Izven meja je 72.000.000 registriranih golfistov. To je najbolj razvit šport na svetu, ni športa s toliko včlanjenimi posamezniki. Švedska ima 800.000 igralcev, 8.000.000 prebivalcev in 600 igrišč. Strokovno vam ne znam razložiti, kaj je razlog, pojavljajo se svetle točke in nekdo nekaj zavrti, nato pa v medijih različna združenja začnejo izpodbijati projekte, ne samo glede igrišč za golf, temveč tudi glede hidroelektrarn, toplarn, in te iste organizacije se financirajo iz našega denarja. Golf ni nekaj, kar se doseže v kratkem času, zato politiki večinoma predstavljajo ovire pri projektih, ker želijo hitro vidne uspehe.

Vaša prva asociacija na besedo golf?

(Smeh) Golf zagotovo ni avtomobil. Golf me spominja na plemenito, uglajeno, na ljudi, ki imajo visoko stopnjo vedenja in sposobnosti. Kar zadeva infrastrukturo, me spominja na plemenitost, zelenilo, ptice, zelene oaze. Lepa infrastruktura obogati okolje, v povezavi s socialnim, prebivalstvom, pa še posebej mislim na otroke. Lepo okolje, lepo druženje, prostor, kjer se otroci igrajo, ne da bi preživeli čas v diskotekah ali ob tipkanju na telefone. Golf je nekako vračanje k naravi, lepota življenja, lepota druženja, vse je nekako na višji ravni.

 

 

Kaj vam osebno pomeni golf? Ste morda »zasvojeni« s tem športom?

Sem ljubitelj golfa, vendar nisem obseden z njim. V mojih letih mi omogoča, da športno funkcioniram. Golfisti so posebna pozitivna skupina.

Kako in kdaj ste se seznanili z golfom? Kdo vas je navdušil zanj?

Eden od naših podizvajalcev. Na področju Hotela Libio sva začela trenirati, jaz in moj poslovni partner. Na začetku je bilo treba premostiti krizo, razumeti bistvo golfa in biti vztrajen. Treba je zdržati prvih šest mesecev krize, ko se vam zdi, da to ni šport ali da so vsi drugi bolj nadarjeni, kot ste vi.

Na katerem igrišču ste začeli izvajati prvi strele?

Prvi strel se je zgodil v hotelu »I« pri Savi, nato pa na Mokricah, izpit sem opravil v Gradu.

Kdo je bil vaš prvi učitelj golfa?

Kristijan Fadini, Slovenec, on me je učil.

Katere pomanjkljivosti v svojem znanju golfa ali napake v igri želite odpraviti?

Smeh bi moral vse odpraviti. Jaz ne lovim hendikepa, igram iz veselja, veselim se, ko dobro igram, to je moj cilj, in ko enakopravno igram v skupini s svojimi soigralci.

Ali nam lahko zaupate kakšno prijetno ali neprijetno golfsko izkušnjo?

Igra postreže z veliko golfskimi izkušnjami, na terenu jih imam veliko, veliko sem jih doživel v Evropi. Gre za dobre izkušnje, videl sem novo okolico, naletel na nove golfske rešitve, ki so me zanimale. Nimam pa neprijetnih izkušenj, edino takrat, ko slabo igram, ko sem najslabši v skupini.

Kaj vam je ljubše: sproščena igra s prijatelji ali VIP-turnirji?

Raje imam prijateljsko igro, na turnirje ne hodim, razen na tiste, ki se odvijajo pri nas, organiziramo pa skupine in gremo v Turčijo.

Katera igrišča so vam poleg Riversida najljubša?

Zala, Diners, Bled, na začetku mi je bil Otočec. Nisem zahteven, kar se tiče igrišč.

Ste preizkusili katerega izmed znanih golfskih igrišč in resortov v tujini?

Sem, dvakrat sem igral na turnirju pri Merbede, po čistem naključju sem bil tam.

Kako je videti vaš idealni oddih? Je golf tudi takrat vaš spremljevalec?

Moj prosti čas je namenjen golfu.

Vaš nasvet ali mnenje, ki bi ga delili z našimi dragimi golfisti?

Svetujem jim, naj bodo vztrajni, naj se ne demoralizirajo, naj hitro pozabijo na slab udarec in se spominjajo samo dobrih udarcev. Naj dajejo glasno podporo naložbam v golf in naj odpravijo negativnosti, ki mistificirajo to čudovito igro. Golfisti so tiho, to je moj največji očitek; pomagati morajo vlagateljem in biti agilnejši, glasnejši in bolj povezani. Pripravljeni odpraviti vse negativnosti, povezane z golfom, kar pomeni, da bi tudi s tem pomagali vlagateljem. Vem, da so golfisti individualisti, imajo radi golf, radi igrajo, vendar bi morali vložiti trud v zgoraj našteto. Treba se je naučiti dati, ne samo jemati. Morajo se združiti in dvigniti glas, poklicati novinarje, povedati, kaj je dobro in kaj slabo. Oni pa so tiho, zato malo glasnejša negativna skupina pušča slabo sliko. Golfisti bi morali biti zaščitniški do golfa, ker ga obdaja negativnost.