ROLEX IN GOLF STA TESNO POVEZANA

Rolex in golf si delita spoštovanje do tradicije in neomajne natančnosti ter brezčasen poudarek na integriteti, spoštovanju in eleganci tako na igrišču kot zunaj njega. Več kot 50 let se je tako vez med Rolexom in golfom razvijala prek ključnih partnerstev, ki so še utrdila Rolexovo mesto v osrčju igre. Turnir Masters, prvi moški turnir Major v sezoni, je navdihnil in bil priča nekaterim najbolj nepozabnim trenutkom v zgodovini igre vse od prve izvedbe turnirja leta 1934. No, letos od 6. do 9. aprila 2023 se bodo vodilni igralci golfa na svetu ponovno potegovali za prestižni zelen suknjič na posvečenih tleh igrišča Augusta National v Georgii v Združenih državah Amerike.

Turnir Masters, ki ima bogato zgodovino in tradicijo, je sinonim za prestiž in je edinstven med štirimi glavnimi moškimi turnirji Majors, saj gre za dogodek, na katerem nastopajo le povabljeni, ki se vsako leto odvija na istem prizorišču. Cenjeni turnir, ki bo letos praznoval že 87. izvedbo, je znan po čudovitih razmerah, azalej polnih čistin in negovanih zelenicah. Rolex pa je kot rečeno tesno povezan s turnirjem Masters, saj je prvič sodeloval s turnirjem leta že 1999, od leta 2008 pa je njegov uradni mednarodni partner. Prijatelji znamke Rolex so med tem na Augusti v preteklosti že dosegli ponosne uspehe, Scottie Scheffler iz Združenih držav Amerike pa bo po svoji prvi zmagi na tem ikoničnem turnirju leta 2022 želel ubraniti svoj naslov. Rolexov ambbasador Scottie Scheffler je ob lanskem zmagoslavju povedal:

“Obleči zeleni siknjiič je bilo nekaj posebnega. To je nekaj, o čemer sem vedno sanjal, zato je bilo res nadrealistično, ko se je to dejansko zgodilo. Mislim, da se mi to še zdaj ni povsem ustalilo v mislih. V tistem trenutku, ko so mi ga oblekli, sem se počitil tako posebno. To je nekaj, česar mi ne bo mogoče nikoli vzeti. Vedno bom prvak Mastersa in ko se bo treba ozreti nazaj v zgodovino golfa, bom lahko svoje ime našel ob Jordanu Spiethu, Tigerju Woodsu in drugih velikanih te igre.”

Letos bo med tem minilo tudi 60 let, odkar je Jack Nicklaus zmagal na prvem od svojih šestih turnirjev Masters (1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986). Američan je rekorder po številu zmag na turnirju Masters, njegova prijatelja Arnold Palmer in Tiger Woods pa sta s štirimi oziroma petimi zmagami tik za njim. Jack Nicklaus je pred letošnjim turnirjem povedal:

“Ko sem prvič zmagal na turnirju Masters, sem bil star le 23 let. Takrat je bila najbolj cenjena nagrada v golfu ravno zeleni suknjič. Zmagati na turnirju Masters so bile vedno moje sanje. Bobby Jones, ki je ustanovil in zasnoval golf klub Augusta National ter soustanovil turnir Masters, je bil človek, ki sem ga občudoval. Miselnost, ki je bila vložena v oblikovanje takšnega turnirja, je bila neverjetna. Zeleni suknjič je simbol tradicije in prestiža, zato ga imam rad.”

Tiger Woods je o pomenu turnirja Masters dejal:

“Nič ni lepšega kot obleči zeleni jopič v Butlerjevi kabini na podelitvi po zadnjem krogu turnirja Masters. To je vrhunec golfa, zato je ta jopič ena najbolj zaželenih nagrad v našem športu. Resnično je neverjeten občutek, da sem ga nosil petkrat.”

Letos pa bo še Rolexov ambasador, Adam Scott, praznoval 10 let od svoje prve zmage na Augusti leta 2013. S to zmago je Scott osvojil svoje prvo glavno prvenstvo Major in postal prvi – in do zdaj edini – Avstralec, ki je zmagal na Mastersu. Adam Scott je povedal:

“Od zmage na Mastersu leta 2013 se je v mojem življenju spremenilo veliko stvari, vendar še naprej spreminjam dele svoje igre in rutino pred majorji. Imam srečo, da lahko do neke mere izbiram svoj urnik, tako da mi bo to zagotovo pomagalo pri pripravah, vendar je najpomembnejša želja.”

Rolexovova povezanost z igro sicer sega v leto 1967, ko je Arnold Palmer, ki sta se mu kasneje pridružila tesna prijatelja in člana velike trojice, Jack Nicklaus in Gary Player, postal prvi Rolexov abasador za golf. Od takrat se je Rolexova povezanost z golfom eksponentno razširila in prodrla na vse ravni tega športa, v katerem zagotavlja neomajno podporo tako elitnim kot amaterskim igralcem, upravnim organom, vsem pomembnim prvenstvom in glavnim profesionalnim turnejam ter najboljšim dogodkom na golfskem koledarju.