ŠPANSKO SLAVJE, KI GA VREME NI POKVRAILO

Jon Rahm (-12) je zmagovalec turnirja Masters za leto 2023. Španec je na tem prestižnem dogodku igral že sedmo leto in bil pogosto med favoriti, no, letos pa je končno dosegel težko pričakovano zmago in osvojil svoje drugo glavno prvenstvo v karieri.  Za to je prestal težak teden “popestren” z muhastim vremenom in prekinitvami ter premagal druge glavne prvake, kot so Brooks Koepka (-8, T2), Jordan Spieth (-7, T4) in Phil Mickelson (T2).

Ker je bil tretji krog v soboto zaradi vremena prekinjen, je Koepka dan v nedeljo začel s štirimi udarci prednosti pred Rahmom. Do začetka zadnjega kroga se je prednost zmanjšala na 2, Koepka pa je bil ves teden videti kot v stari formi, vendar mu v nedeljo popoldne ni uspelo ohraniti svojega zagona.  Do 13. udarca mu ni uspelo doseči “birdija”, do takrat pa ga je Rahm že prehitel. Mickelson je bil na drugi strani verjetno največje presenečenje tedna.  Čeprav je 52-letnik trikrat zmagal na Mastersu in se na igrišču Augusta National počuti izjemno dobro, v zadnjem letu še zdaleč ni igral svojega najboljšega golfa.  Poleg tega, da je bil zaradi svojih kontroverznih komentarjev ob pridružitvi LIV Golf manj opazen, so bile njegove predstave slabe.  Ta teden ni bilo tako. Njegova nedeljska igra 65 je bila povsem običajna za Phila. Še en igralec, ki si je po dobrem zapomnil prešnji teden, je bil 23-letni amater Sam Bennett.  Aktualni amaterski prvak ZDA in igralec univerze Texas A&M Aggie je v tretjem krogu igral v zadnji skupini, potem ko je bil v uvodnem krogu v paru s Scottiejem Schefflerjem, ki ga je zlahka nadigral in zbral dva kroga po 68. Čeprav se je med vikendom precej upočasnil, je na koncu zasedel 16. mesto z rezultatom -2.

Med drugimi igralci, ki so dosegli vidne uvrstitve, so bili Patrick Reed in Russell Henley (-7, T4); Cameron Young in Viktor Hovland (-6, T7); Sahith Theegala na svojem prvem Mastersu (-5, solo 9. mesto); ter branilec naslova Scottie Scheffler, Collin Morikawa, Matt Fitzpatrick in Xander Schauffele (vsi -5, T10).

Na žalost je del zgodbe tega tedna zadeval tudi dogodke, ki niso bili povezani s tekmovanjem.  Poleg večkratne prekinitve igre zaradi močnega vetra in padavin so se v petek v bližini 17. igrišča podrla tri drevesa.  Na srečo se v tem dogodku ni nihče poškodoval.