ANA BELAC NADALJUJE S PISANJEM GOLFSKE ZGODOVINE

Ana Belac, trenutno najbolj vroča slovenska golfistka, je pred nekaj dnevi dosegla odmeven rezultat, morda celo enega največjih v zgodovini slovenskega golfa – deljenje 16. mesta na turnirju PURE SILK CHAMPIONSHIP PRESENTED BY VISIT WILLIAMSBURG turneje LPGA. 24 letna Primorka, ki je izobrazbo pridobila na univerzi DUKE, je s tem postala prva slovenka, ki je prestala rez in se uvrstila med najboljše na elitni turneji ženskega golfa, s tem pa lestvico kakovosti prelepe igre na Slovenskem postavila še višje.

Mladenka je uspehe začela žeti že lani, ko je postala novinka ter igralka sezone na turneji Symetra, s čimer je pridobila ekskluzivno vstopnico za nastop na turnirju U.S. Open, enem največjih tekmovanj v karavani. Zaradi trenutnih pogojev na žalost ni obdržala statusa, ki si ga je z lanskimi predstavami zaslužila, vendar s trdim delom in čedalje boljšimi (in konstantnimi) rezultati slednjega počasi pridobiva nazaj. Ana je do preteklega uspeha v letošnji sezoni sicer že odigrala štiri turnirje turneje Symetra, na katerih se je, kot omenjeno, konstantno uvrščala v zgornjo polovico. Vrhunec sezone sta do pred kratkim tako predstavljala 17. mesto na tekmovanju IOA CHAMPIONSHIP PRESENTED BY MORONGO CASINO RESORT & SPA ter igranje na turnirju LPGA LOTTE CHAMPIONSHIP, ki potka na Havajih. Tam na žalost reza ni prestala.

Letošnjo sezono je sicer precej zaznamovala negotovost glede turneje, na kateri bo Ana nastopala, k ne ravno najlepšemu začetku pa so botrovale tudi enodnevne ponedeljkove kvalifikacije, ki so v kombinaciji s četrtkovimi začetki turnirjev zahtevale velik napor. Ana je namreč v kvalifikacijah vedno igrala dobro, bila zelo blizu, drugo mesto pa zgrešila in s tem izpadla iz sita.

Po težkem začetku je nova priložnost za dokazovanje predstavljala le eno – možnost marsikaj pridobiti in ne prav veliko izgubiti. V Williamsburg se je Slovenka tako odpravila povsem neobremenjena, kar se je poznalo tudi na začetnih rezultatih – po dveh dneh je namreč zaostajala le za Avstralko Sarah Kemp, ki se je podobno kot Ana prvič v karieri spopadala s tako velikim pritiskom rezultata na turnirjih karavane LPGA. V tretji dan je Ana vstopila v močni tekmovalni skupini, katere prvo ime je bila vsekakor Jessica Korda, eno najbolj poznanih imen ženskega golfa. Dan je bil zelo turbulenten, saj je krivulja segala vse od neuvrstitve na zadnji dan pa do vodilne skupine, nihanje pa je povsem običajno, saj se je v takšni situaciji (in na igrišču), kot rečeno, znašla prvič. Pa tudi igra s tako velikimi imeni ni ravno mačji kašelj.

Ana je z dobro uvrstitvijo (T16, 70 – 67 – 74 – 70, -3) konkretno popravila tudi položaj na svetovni ženski golfski lestvici, kjer sedaj zaseda 408 mesto (prej 514). To mladi Slovenki omogoča uvrstitev na olimpijske igre, za potrditev le te pa ima časa še en mesec, v katerem bo urnik poln tekmovanj tako v ZDA kot tudi na evropski turneji. Poleg tega se je Ani bistveno izboljšal tudi status na turneji LPGA, saj trenutno na lestvici Race to CME Globe zavzema 108 mesto (prej 146).

Verjamemo, da gre za začetek velike zgodbe (ali pa nadaljevanje), ki bo Slovenijo izstrelila na svetovni golfski zemljevid in jo tam zapisala z VELIKIMI črkami. Ne glede na vse, pa smo na Ano lahko zelo ponosni. To, kaj nam je zaupala v preteklem intervjuju po koncu lanske sezone, pa si lahko preberete na KLIK.