REZULTAT, KI SE JE VPISAL V ZGODOVINO SLOVENSKEGA GOLFA

Simpatična mlada Ana Belac nam je ob koncu golfske sezone prinesla najlepše mogoče golfsko darilo, saj se je uvrstila in pomerila v seriji LPGA turnirjev. Sanjala je o tem, da bi postala smučarka, a na koncu postala vrhunska golfistka. Za uspeh in napredek so še kako pomembni tudi dobri pogoji za trening in s temi je v Ameriki izjemno zadovoljna. Študentski golf jo je izpopolnil, ne le kot igralko Univerze Duke, ampak tudi kot osebnost.

(Chris Keane/USGA)

Ana Belac, najuspešnejša slovenska golfistka in nedavna zmagovalka na tekmovanju Carolina Classic ter skupna zmagovalka na lestvici Volvic Race for the Card, ste o golfu sanjali že kot otrok, ali ste si takrat želeli postati kaj drugega?

Kot otrok sem se ukvarjala z veliko športi – smučanje, tenis, atletika in golf. Moja prva ljubezen je bilo smučanje, tako da sem kot otrok sanjala, da bi postala profesionalna smučarka. Šele v najstniških letih je to postal golf.

 

Kakšni so bili občutki ob največjem uspehu slovenskega golfa, na kaj ste pomislili, ko se je zmaga dejansko zgodila ali morda kak dan prej, so bile misli takrat povsem drugačne?

Ta zmaga je bila zame nekaj izjemnega, še posebej zato, ker sem vodstvo držala od prvega dne. Moje misli so bile osredotočene na dobro igro, ne glede na to, kakšne so bile vremenske razmere in ne glede na to, kako so nihali rezultati drugih igralk.

 

Golf v Sloveniji z vami pridobiva vzhajajočo zvezdo evropskega golfa. Bi morale krovne organizacije po vaše vlagati več sredstev v razvoj tekmovalnega golfa? In sploh v podporo mladim igralcem na začetku kariere?

Trenutnih razmer v mladinskem golfu v Sloveniji ne poznam, glede na to, da živim že peto leto v ZDA. Moji začetki v golfu so bili drugačni predvsem zaradi drugačne osebne situacije. Z golfom sem začela pred osemnajstimi leti. Vse je temeljilo na podpori staršev in Golf Kluba Lipica, kjer sem večino časa trenirala.

(Simon Bruty/USGA)

Kako pomembna je dobra infrastruktura na poti do uspehov? Verjamemo, da imate v ZDA na voljo izjemne pogoje za trening, kako je bilo na domačih tleh?

Na samem začetku je v golfu potrebna predvsem motivacija, v drugem planu pa so dejanski pogoji. Ko pa se z golfom začneš ukvarjati tekmovalno in/ali profesionalno, takrat v ospredje stopijo dobri pogoji. Odkar živim v ZDA, imam za trening odlične pogoje, kar se je odrazilo tudi v mojem napredku.

 

Kje se po vaše nahaja golf v Sloveniji? Če bi imeli večjo moč soodločanja, kaj bi spremenili? Kako bi se vi lotili pridobivanja novih (mladih) golfistov?

Predvsem z dobrim sodelovanjem vseh, ki so zadolženi za področje golfa. Aktivnosti v izboljšanje prepoznavnosti golfa kot dostopnega športa, ki nas lahko spremlja skozi vsa življenjska obdobja, bi zagotovo veliko pripomogle k temu.

 

Kako težak je bil preskok iz golfa na fakulteti v svet profesionalcev? Kakšna je bila vaša izkušnja s »študentskim golfom«?

Zaradi izkušenj in znanja, ki mi ga je nudila univerza, preskok na profesionalno raven ni bil zahteven. Lahko trdim, da so me štiri leta na Univerzi Duke pripravila na vse izzive na moji profesionalni poti. Študentski golf me ni izpopolnil samo kot igralko golfa, ampak tudi kot osebo.

Ste imeli kot mlada Slovenka težave s prilagajanjem na ameriški sistem dela, izobraževanja in življenja na splošno?

Ne. Že pred vstopom na univerzo sem zaradi golfa imela možnost spoznati svet. Zahvala gre tudi Golfski Zvezi Slovenije, ki mi je dala možnost nastopanja z reprezentanco. Že v srednji šoli sem usklajevala šolske obveznosti na Gimnaziji Piran s treningi, kar me je pripravilo na obveznosti na študiju in hitrejši tempo življenja.

 

Golf je med številnimi mladimi Slovenci tretiran kot dolgočasen, nerazburljiv šport, čeprav sami vemo, da ni tako. Se miselnost ameriških igralcev razlikuje od slovenske? Kako priljubljen je golf med mladimi Američani?

Mladi Američani so v glavnem navdušeni nad golfom. Mislim, da je razlog v profesionalcih, ki so vzorniki mladim golfistom s svojim modernejšim in bolj celovitim pristopom h golfu. Na primer, dobri igralci (Bryson Dechambeau, Dustin Johnson, Rory McIlroy) imajo visoko stopnjo fizične pripravljenosti, kar je privlačno predvsem mladim, in postajajo modne ikone, ki so prepoznavne tudi zunaj golfskega kroga.

 

Od kod črpate motivacijo in energijo za soočenje z (napornimi) treningi? In kakšni ti treningi so?

Motivirajo me predvsem cilji in zavedanje, da je to moje delo, ki ga imam rada. Treniram šest dni v tednu, kar vključuje vse elemente igre, fizično pripravo, zdravo prehrano ter počitek.

Kako se najraje sproščate po napornem dnevu?

Iz študentskih časov imam veliko prijateljev, s katerimi se rada družim. Sicer pa mi ne ostane veliko časa, saj sem večino leta na potovanjih na tekmovanja.

 

Vaše asociacije ob besedi golf?

Golf je moj čudovit poklic.

 

Kaj vam osebno pomeni golf? Ste morda že »odvisni« od tega športa ali nanj gledate kot na poklic oziroma kako drugače?

Golf je šport, ki je postal moj poklic. Temu primerno ga tudi jemljem, resno, zavzeto in disciplinirano. Vsak trening ima namen, bodisi kratka igra, patanje, tehnično izpopolnjevanje.

Kdaj ste se spoznali z golfom in kdo vas je zanj navdušil?

Z golfom sem se spoznala pri petih letih, ko sem hodila s starši na golfsko igrišče v Lipico.

 

Na katerem igrišču ste začeli vaditi prve udarce?

V Lipici.

 

Kdo je bil vaš prvi golfski učitelj? Se še danes srečate z njim in si morda vzamete kakšno osvežilno urico vadbe pri njem?

Moj prvi učitelj golfa je bil Andrej Kraljič. Z njim sem v kontaktu, vendar glede na to, da treniram v Ameriki, ni priložnosti za srečanja.

Katere pomanjkljivosti v svojem znanju golfa oziroma napake pri igri bi radi še odpravili?

Po vsakem turnirju identificiram pomanjkljivosti oziroma odstopanja od želenega, in jih skušam s trenerjem Danom Brooksom tudi čim prej odpraviti.

 

Nam lahko zaupate kakšno prijetno ali neprijetno golfsko izkušnjo?

V glavnem so bile vse izkušnje lepe in jih je bilo kar nekaj. Imela sem priložnost nastopiti na prvem turnirju za ženske amaterke na Augusti, kjer igrajo Masters. Igrati na Augusti je prava nagrada za vsakega golfista. Poleg tega bi omenila zmago na finalnem tekmovanju univerz NCAA Championship leta 2019. Deliti to izkušnjo s sotekmovalkami z univerze je bil izjemen dogodek.

 

Vam je bolj pri srcu umirjena in sproščena igra golfa s prijatelji ali se raje udeležujete tekmovalnih turnirjev?

Ko je tekmovalna sezona, ni časa za sproščeno igro s prijatelji. Ko se konča en turnir, se že odpravljam na novo tekmo, vmes pa so redne priprave, trening ter potovanje.

Katero je vaše najljubše domače golfsko igrišče?

Še vedno mi je zelo pri srcu igrišče v Lipici, kjer sem odraščala. Poleg tega pa mi je zelo pri srcu igrišče na Bledu.

 

Verjamemo, da ste že preizkusili nekaj znamenitih golfskih igrišč in resortov v tujini. Katero vam je bilo še posebej zanimivo?

Poleg Auguste, na kateri sem doživela najlepšo golfsko izkušnjo, sem imela možnost igranja na East Lake igrišču v Atlanti, kjer igrajo finale FedEx pokala na PGA Touru, Alotian Golf Club ter Blessings Golf Club v Arkansasu. Poleg tega pa imam možnost igranja in treniranja na znamenitem Pinehurstu, ki je od mojega doma oddaljen uro in pol.

 

Kako je videti vaš idealni dopust? Je golf tudi takrat vaš spremljevalec?

Zame je pravi dopust, med katerim se lahko ukvarjam z drugimi športi, kot na primer smučanjem, igranjem tenisa ter obiskom fitnesa. In druženje s prijatelji ob dobri hrani.

Na katero golfsko igrišče bi se odpravili, če bi imeli na voljo tri tedne prostega časa?

Odpravila bi se na Islandijo, pa Royal St. Andrews in seveda v Augusto.

 

Vaš nasvet ali misel, ki bi jo zaupali našim golfistkam in golfistom?

Če imate možnosti, se ukvarjajte s čim več športi, ko se odločite za golf, pa v tem neizmerno uživajte … vloženi trud in čas vam bo golf zagotovo vrnil.