USTVARJANJE IZDELKOV, KI ZDRŽIJO PREIZKUS ČASA

Podjetje Bang & Olufsen je s predstavitvijo glasbenega sistema Beosystem 9000c napovedalo oživitev še ene ikone izdelkov. Novi sistem vključuje popolnoma obnovljen in na novo zasnovan predvajalnik zgoščenk Beosound 9000 iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, združen s sodobnimi zvočniki Bang & Olufsen Beolab 28 za mogočno poslušalsko izkušnjo.

Po uspehu poustvarjenega gramofona Beogram 4000c iz leta 2020 je Beosystem 9000c drugi projekt v seriji poustvarjenih klasik, ki dokazuje Bang & Olufsenovo zavezanost obljubi o dolgoživosti blagovne znamke: “Ustvarjanje izdelkov, ki zdržijo preizkus časa.” “S serijo Recreated Classics predstavljamo, kako Bang & Olufsenove edinstvene zmogljivosti na področju zvoka, oblikovanja in izdelave ustvarjajo trajne, krožne izdelke. Želimo pokazati, da je lahko izdelek z drugo življenjsko dobo enako privlačen kot nov izdelek in da kakovostnemu izdelku, kot je Beosound 9000, ni treba določiti končnega datuma,” pravi Mads Kogsgaard Hansen, vodja oddelka za kroženje in načrtovanje portfelja izdelkov pri družbi Bang & Olufsen. V podjetju Bang & Olufsen so se odločili, da bodo v prihodnosti lahko uporabljali tudi druge izdelke. “Želeli smo ne le pokazati našo zavezanost k dolgoživosti izdelkov, temveč tudi proslaviti preporod fizičnih medijev, ki se je zgodil v zadnjih letih. Vinilke in zgoščenke so spet postale nekaj posebnega, v kar ljudje vlagajo čas in energijo, da se povežejo z glasbo in izvajalci, ki jih imajo radi. Dolgoživost v oblikovanju in strast do poslušanja glasbe sta v bistvu to, kar praznujemo s predstavitvijo sistema Beosystem 9000c. Gre za to, da ohranjamo možnosti izbire poslušanja pri življenju.” Podjetje Bang & Olufsen je poiskalo 200 enot originalnega predvajalnika CD Beosound 9000c in jih vrnilo v tovarno podjetja v Struerju na Danskem. Tam, kjer so bili leta 1996 prvič izdelani. Predvajalnike CD je razstavila in temeljito pregledala ekipa usposobljenih servisnih tehnikov, med katerimi je bilo veliko istih sodelavcev, ki so delali na predvajalnikih Beosound 9000 v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, pri čemer so uporabili originalne delavniške mize. Vsak sestavni del je skrbno očiščen in popravljen, po pregledu pa je vsak predvajalnik Beosound 9000 posebej preizkušen in natančno nastavljen, da ustreza zahtevnim specifikacijam podjetja Bang & Olufsen. Na podlagi prvotne zasnove predvajalnika zgoščenk je Bang & Olufsenova oblikovalska ekipa invertirala temno črne in naravne aluminijaste obloge prvotne barvne različice Beosounda 9000. Popolnoma ujemajoči se zvočniki Beolab 28 so prva premierna zasnova na svetu z lamelami iz naravnega aluminija na zvočnikih z aluminijasto podlago Cosmic Black, ki ima obrnjene površine globoke črne barve, kar ustvarja neskončno globino in plasti. “Želeli smo izboljšati grafični rob zvočnikov Beosound 9000, hkrati pa ohraniti celovitost izvirne zasnove.

V ta namen smo na aluminijasto hrbtno ploščo plošče Beosound 9000 uvedli obdelavo Cosmic Black, tako da zgoščenke še bolj izstopajo kot umetniška dela, kar je bil Lewisov prvotni oblikovalski namen. To ustvarja močan kontrast z naravnim aluminijem na nadzorni plošči, kar ustvarja drzen in sodoben zaključek, hkrati pa se sklicuje na estetiko originalnega predvajalnika CD iz 90. let,” pravi Tiina Kierysch, vodja oblikovanja pri podjetju Bang & Olufsen. “Rezultat je brezčasen in dokazuje, da čeprav sta bila izdelka zasnovana v različnih desetletjih, sta z uporabo barv, materialov in zaključkov tesno povezana.” Beosystem 9000c prikazuje strokovno znanje podjetja Bang & Olufsen na področju izdelave aluminija. Da bi dosegli različne končne obdelave, je bil aluminij v Bang & Olufsenovi tovarni 5 v Struerju na Danskem brušen, jedkan in biserno peskan. Vsi aluminijasti elementi sistema Beosound 9000 so originalni deli, ki so bili ponovno obdelani in anodizirani, da bi kljub desetletjem razlike med izdelki ustvarili enotnost. Sistem Beosound 9000 je bil prvič predstavljen leta 1996 kot diferenciran glasbeni sistem z izmenjevalnikom šestih zgoščenk z vgrajenim radiem AM/FM, ki je na vrhuncu priljubljenosti tega glasbenega formata ponujal vizualno predvajanje. Sistem Beosound 9000 je prvotno zasnoval cenjeni industrijski oblikovalec David Lewis, ki je verjel v počasno evolucijo. Lewisova ideologija je bila, da mora imeti vsak izdelek dolgo življenjsko dobo, tako z vidika zaželenosti kot vzdržljivosti, in da je treba nove izdelke proizvajati le takrat, ko jih kupci resnično potrebujejo. Njegovo dolgo in uspešno sodelovanje s podjetjem Bang & Olufsen je bilo posledica njune skupne filozofije o dolgi življenjski dobi s poenostavljanjem tehnologije za spodbujanje izvirnih zamisli in zasnov. Ključna za Beosound 9000 je zamisel o “avtovizualnosti”, kjer so osnovne funkcije izpostavljene, tako da se glasba lahko prikaže, uporabnik pa je “v stiku” z glasbo. Legenda pravi, da se je Lewisu zamisel porodila, ko je šel mimo trgovine s ploščami v Londonu, kjer je bilo v izložbi v vrsti postavljenih šest zgoščenk. To je navdihnilo njegovo zamisel o linearnem prikazovanju umetniških del albumov, namesto da bi jih skrival v črni škatli.

Vidnih šest zgoščenk, hiter premik zapiralke za zgoščenke in stekleni pokrov se navezujejo na uporabnika ter prikazujejo Bang & Olufsenovo tradicijo obvladovanja tehnologije na inovativen način z zelo raznoliko vizualno zasnovo in estetskim izrazom. Bang & Olufsen slovi po ustvarjanju čarobnih trenutkov, Beosound 9000 pa vsebuje več mehanskih gibov, ki presenečajo in navdušujejo na več načinov. Linearno gibanje zapiralke zgoščenk je zapletena konstrukcija, ki omogoča hitro in brezšumno premikanje med ploščami. Premakne se od prvega do šestega CD-ja, ga zadrži, zabeleži informacije in v nekaj sekundah začne predvajati. Pri izdelku Beosound 9000 zamisel o samodejnem nameščanju ni bila bistvena za uporabo izdelka, vendar je dodala element čarobnosti, tako da lahko uporabniki vedno preberejo besedilo na zgoščenki. Motoriziran stekleni pokrov naprave Beosound 9000 se odpira in zapira z enakim enakomernim gibanjem, ne glede na to, ali naprava leži, stoji ali visi na steni. Dva optična senzorja in digitalni časovni nadzor nenehno nadzorujejo vrata, ki se odpirajo in zapirajo v nastavljenem časovnem roku 3,5-4,0 sekunde. Ko vklopite glasbeni sistem Beosystem 9000c, se zavese na zvočnikih Beolab 28 čudežno odmaknejo in zvočniki so pripravljeni za oddajanje mogočnega zvoka. Položaj zaves kaže, ali je širina snopa v ozkem ali širokem načinu, kar uprizarja izkušnjo poslušanja, pri čemer ozek način zmanjša odboje od sten, širok način pa razširi območje poslušanja z razpršitvijo zvoka po prostoru. Glasbeni sistem je opremljen z napravo Beoremote One, ki uporabnikom omogoča nadzor celotne postavitve, lahko pa ga upravljajo tudi prek zvočnikov Beolab 28 in pametnega telefona. Ko se približate zvočnikom Beolab 28, se prižge fizični vmesnik na vrhu zvočnikov, ki omogoča predvajanje, preskakovanje skladb in nadzor glasnosti. S štirimi gumbi za priljubljene lahko uporabniki dodajo želene radijske postaje prek storitve B&O Radio ali seznam predvajanja iz svoje najljubše storitve pretakanja glasbe. Za brezžično povezljivost so na voljo tehnologije Airplay 2, Chromecast in Bluetooth 5.0. Beosystem 9000c je dokaz stalne zavezanosti podjetja Bang & Olufsen k ustvarjanju brezčasnih izdelkov s čudovitim zvokom. Oživitev kultnega Bang & Olufsenovega sistema Beosound 9000 skupaj s ponovnim zanimanjem za zgoščenke zagotavlja kulturni kapital za ljubitelje oblikovanja in glasbe po vsem svetu. Skupna moč nostalgije po preteklih izdelkih in fizičnih glasbenih formatih ustvarja čustveno povezavo za prihodnje generacije, ki bodo lahko uživale v trajni zapuščini podjetja Bang & Olufsen v najvišji zvestobi.