PLEMENITA VANILIJA,ČRNO ZLATO PARFUM DE MARLY

Sploh ne verjamem več v to, da ni naključij ampak verjamem, da se stvari preporsto zgodijo, ker tako izberemo in ker tako pač mora biti in je namenjeno. Ko sem v zgodnjem poletju stopal med dnevi predstavitve visokega nakita kot običajno sem in tja po znamenitem trgu Vendome si niti v sanjah nisem zamislil, da bom med prvimi jesenskimi članki pisal o črnem zlatu v povezavi z znamko, katere predstavniki so mi tako lepo predstavili celoten opus njihovega dišavnega ustvarjanja na naslovu Rue Cambon, seveda nasproti znamenitega butika, kjer še danes stoji podpis velike Gabrielle Chanel. A vrnimo se k tokratni zvezdi. Parfums de Marly v letošnji jeseni predstavlja Althaïr, novo edinstveno pot, polno kontrastov, ki ima korenine v francoski visoki parfumeriji in časti družino lesno vaniljevo ambernih dišav. Dediščina, ki je ponovno obiskana. Nepričakovana, sodobna oda univerzalni sestavini parfumerije, ki jo je hiša izbrala v najbolj naravni, tradicionalni in plemeniti kakovosti, bourbonska vanilija, neposredna potomka vanilije, ki so jo v Franciji uvedli v času vladavine Ludvika XV.

Kdo se lahko upre eliksirju, ki je hkrati topel in svež, gurmanski in lahkoten, z nepričakovanim navalom vanilije, citrusov, začimb in plemenitega lesa? Dišava Althaïr predstavlja velikodušno sled, v katere srcu se spopadajo note, ki se na koži razvijajo v galvanizirajoči sinergiji. Ime, ki lebdi med zemljo in zrakom, moški vonj elegantnega hedonizma, ki bi ga ženska zlahka naredila za svojega. Izraz samozavesti, ki zasvoji. Julien Sprecher je parfum Althaïr ustvaril v tesnem sodelovanju s parfumerjema Hamidom Merati-Kashanijem in Iliasom Ermenidisom. Izrazito nasprotje med toplimi sestavinami in občutkom svežine, preplet sorodnosti in različnosti, mešanica tradicionalnih not visoke parfumerije in motečih molekul. Althaïr goji izraznost in subtilno razkošje. “Vanilija je transformativna sestavina v dišavni sledi. Takoj postane sinonim za velikodušnost in užitek, pa tudi za samozavest. Vanilija je vzpodbudna. Lahko spremeni stanje duha.” Je o dišavi dejal parfumer Hamid Merati-Kashani. Parfumerji so v presežku uporabili izvleček burbonske vanilije, najbolj ekskluzivne kakovosti med vsemi in ga združili z iskrivimi agrumi, pomarančnimi cvetovi, toplimi začimbami (kardamom, cimet) ter notami tobaka, praline, lesa in usnja. Zaporedje sestavin, ki razkrivajo druga drugo, preden se na koncu zlijejo v eno v osupljivi projekciji na koži. V nekaterih kulturah imajo burbonsko vanilijo za afrodiziak, v drugih pa jo cenijo zaradi pomirjujočih in tolažilnih lastnosti, ki blažijo napetost in stres.

Zaradi okroglih, toplih in nežnih not je vanilija izjemno dragocena surovina, tako da jo parfumerji imenujejo “črno zlato”. Vanilja, pridobljena iz stroka rastline, podobne orhideji, je bila konec 18. stoletja prinesena iz Mehike in predstavljena v rastlinjakih v Versaillesu hkrati s kakavom. Po nekaterih podatkih naj bi ga Madame de Pompadour pred srečanjem s kraljem pomešala v svojo čokolado. Bourbonska vanilija, ki se zdaj prideluje na otoku Madagaskar in se goji na povsem etičen, trajnosten in sledljiv način, je neposredni potomec sorte, ki je bila uvedena v času vladavine Ludvika XV. Za popolno senzorično izkušnjo je Althaïr predstavljen v toplo obarvani rjavi steklenički, ki spominja na “teksturo” njegove formule in občutek druge kože. Kot vedno pri Parfums de Marly uporaba neprozornega stekla zagotavlja sestavo brez umetnih barvil in optimalno zaščito dišave pred izpostavljenostjo svetlobi.

Althaïrjeva podoba se subtilno poigrava z idejo čutne eksplozije, saj sestavine prikazuje kot na sliki steklenička, ki vabi k vonju, barvna paleta, ki vabi k dotiku. Parfums de Marly, hiša visoke parfumerije, ki jo je ustvaril Julien Sprecher, oživlja razkošje življenjskega sloga Château de Marly, kraja, ki je bil v 18. stoletju namenjen užitkom in praznovanju. Prefinjena parfumerija, ki spoštuje francoski savoir-faire, z drznimi kompozicijami, ki si upajo iti proti toku. Vsaka dišava ima svoj lasten olfaktorični podpis, ki je razvit iz palete plemenitih sestavin. Parfums de Marly ustvarja edinstveno doživetje, ki odraža fascinantno povezavo med klasičnim in sodobnim. Razkošje 18. stoletja skozi prizmo sodobne vizije.