DOBRODOŠLI V NOVI SVET GOSPODARSKIH VOZIL CITROËN !

Od leta 1928 dalje Citroën uvaja inovacije, s čimer se prilagaja spremembam v družbi in poklicnim uporabnikom zagotavlja bolj brezskrbno in enostavno vsakodnevno izvajanje njihove dejavnosti. Vpričo novih okoljskih in družbenih izzivov se je Citroën odločil v letu 2021 ponuditi nove vrste energij z vozilom ë-Jumpy Hydrogen in nove koncepte z vozilom My Ami Cargo. S tem bo v letošnjem letu na trg pripeljal najbolj celovit električni izbor vozil. Ë-Jumpy je najbolj vsestranski model, ki se prilagaja vsem vrstam cest. Uporabniki z njim povečinoma ne opravljajo stalnih relacij, temveč več srednje dolgih vsakodnevnih poti (v povprečju tri, vključno z enim postankom, ki traja dve uri, prevozijo pa med 50 km in 100 km, redko več kot 200 km). Storitvena podjetja lahko prevažajo manjše in srednje velike tovore in izkoristijo njegove tovorne kapacitete za prevoz velikih predmetov, ki so v tem segmentu na ravni najboljših.

Citroën bo svojo ponudbo lahkih gospodarskih vozil na električni pogon nagradil z vodikovo tehnologijo, s čimer želi zadostiti potrebam 8 % tistih podjetij, ki opravljajo poti daljše od 300 km ali pa jim tekom dneva primanjkuje časa za polnjenje vozila. S tem bo znamka Citroën pokrivala vse potrebe tega avtomobilskega segmenta.

ë-Jumpy Hydrogen bo kot električni kombi na gorivne celice in polnilne baterije s tem postal tudi prvi Citroën, ki bo vpeljal to novo obliko energije. Čeprav je opremljen s to novo tehnologijo, pa bo ohranil celotno uporabno prostornino in tovorne kapacitete. To praktično vozilo se ponaša z več kot 400 km* dometa, njegove tri rezervoarje za vodik pod tlakom 700 bar iz ogljikovih vlaken, ki se nahajajo poleg baterije pod prednjimi sedeži, pa je možno napolniti v zgolj treh minutah. Zavoljo ničnih emisij CO2 bodo lahko obrtniki ali trgovci še naprej povsem svobodno uporabljali ceste v urejenih urbanih območjih.

ë-Jumpy Hydrogen je 100 % električno vozilo, ki izkorišča dva vira energije: gorivno celico s 45 kW, ki proizvaja elektriko iz vodika, shranjenega v trivaljnem rezervoarju pod tlakom 700 bar in baterijo z 10,5 kWh, ki deluje kot rezerva za 50 kilometrov in se samodejno sproži, ko je rezervoar za vodik prazen. Doseg vozila zagotavlja vodikova gorivna celica, baterija pa je potrebna zgolj v prehodnih fazah, kot so nagla pospeševanja in vožnja po strminah, ki zahtevajo dodatno moč. Ta dva vira energije skupaj napajata motor in poganjata pogonski sklop. Baterija, ki med upočasnjevanjem generira energijo, se samodejno napolni z električno energijo, ki jo proizvede vodikova gorivna celica, da zagotovi zadostno stopnjo napolnjenosti. Napolnimo jo lahko tudi s kablom na posebnih polnilnicah za električna vozila.

Vozila Jumpy proizvedejo v tovarni SevelNord, od koder jih pošljejo na predelavo v raziskovalno razvojni center za vodikove gorivne celice skupine Stellantis v Russelsheimu v Nemčiji. Na voljo sta dve velikosti: M (4,95 m) in XL (5,30 m), prvi primerki vozila ë-Jumpy Hydrogen pa bodo kupcem voznih parkov predvidoma dobavljeni jeseni 2021.

«Citroën se je lotil intenzivnega naskoka na segment lahkih gospodarskih vozil, tako da bo leta 2021 na evropski trg plasiral povsem elektrificiran izbor vozil, ki se je v primerjavi z letom 2020 povečal za 26 %. Vendar pa se Citroën tu še ne bo zaustavil. Od nekdaj zvesto sledi svoji želji po iskanju navdiha pri poklicnih uporabnikih in njihovih vsakodnevnih navadah, zato bo zdaj svojo ponudbo baterijskih električnih kombijev nadgradil z izvedenko Citroën ë-Jumpy na vodik. Ta nova tehnologija bo idealna za stranke, ki redno opravljajo vožnje na daljših razdaljah ali potrebujejo hitrejše polnjenje. Iz tega naslova Citroën ponuja poklicnim uporabnikom raznolika elektrificirana lahka gospodarska vozila, s čimer jim omogoča neovirano opravljati njihovo dejavnost, kar sovpada z nenehno naraščajočimi zahtevami glede okoljskih vprašanj in vse večjim številom omejitev pri dostopu do mestnih središč.» Anne-Lise Richard, vodja elektrificiranih vozil za poklicne uporabnike skupine Stellantis


Zaradi vse večjih omejitev v vožnji po urbanem okolju, potrebe po rešitvi z ničnimi emisijami in hitro naraščajočih potreb po mikro mobilnosti, zlasti v dejavnosti dostave, je Citroën zasnoval My Ami Cargo, gospodarsko različico vozila Ami, ki bo v prodaji od sredine junija dalje. My Ami Cargo je električna, okretna, praktična in varčna rešitev, ki je z vidika prometnega dovoljenja in cene dostopna širši javnosti, poklicnim uporabnikom pa zagotavlja brezskrbno organizacijo njihovega dela, saj gre za ponudbo, ki ji doslej ni bilo para.

My Ami Cargo ni primeren zgolj za dejavnost dostave, saj se izkaže tudi kot idealen spremljevalec lokalnih storitvenih podjetij (obrtniki, domači frizerji, osebni negovalci) in svobodnih poklicev, kot so medicinske sestre, primeren pa je tudi za razne ustanove, lokalno upravo in združenja, pa tudi za industrijske obrate, katerih zaposleni opravljajo številne poti znotraj in med raznimi lokacijami zaradi prevoza dokumentov, orodja ali izvajanja posegov,…

Notranja razporeditev vozila My Ami Cargo ponuja več kot 400 litrov skupne uporabne prostornine. Namesto sovoznikovega sedeža je v vozilo vgrajena 260-litrska modularna konstrukcija za shranjevanje, ki sprejme 140 kg tovora in je zasnovana tako, da olajša nakladanje in razkladanje. Zgornja polica je večnamenska: lahko se jo uporablja kot pokrov, nanjo lahko odložimo do 40 kg teže in lahko služi tudi kot mobilna pisarna. Tudi tla so prilagodljiva, tako da zagotavljajo več kot 1,20 metra uporabne dolžine.

My Ami Cargo je ključni vir prihrankov za podjetnike, ki želijo imeti nadzor nad svojim proračunom. Stroški za porabo energije so v povprečju nižji od 2 EUR na 100 km, kar je približno štirikrat manj kot pri malem mestnem avtomobilu, stroški vzdrževanja pa so za 30 % nižji.

Nenazadnje lahko podjetniki individualno prilagodijo zunanjost vozila My Ami Cargo, ki je lahko v barvah njihovega podjetja s pomočjo nalepk, ki so na voljo na posebnem spletnem mestu za internetno prodajo ali pa lahko izbirajo s široke palete dodatne opreme.