ANDY WARHOL X MERCEDES-BENZ

Od 23. julija 2022 do 22. januarja 2023 bo divizija #mercedesbenzartcollection v PETERSEN AUTOMOTIVE MUSEUM v Los Angelesu predstavila nekaj svojih najbolj vrhunskih in verjetno najbolj znanih zakladov.

Razstavo »Andy Warhol: Avtomobili – dela iz #mercedesbenz Art Collection (Andy Warhol: Cars – Works from the #mercedesbenz Art Collection)« sestavlja 27 sitotiskov na platnu in 13 risb iz svetovno znane serije Avtomobili Andyja Warhola. Na slikah ameriški pop umetnik uporablja osem izbranih modelov Mercedes-Benz za dokumentiranje zgodovine avtomobilov – od Benzovega patentiranega motornega avtomobila iz leta 1886 do raziskovalnega avtomobila C 111-II, izdelanega leta 1970. V PETERSEN AUTOMOTIVE MUSEUM – enem izmed največjh tovrstnih muzejev na svetu – so dela razstavljena skupaj s petimi od osmih vozil, ki jih je upodobil Warhol, vključno z dirkalnikom formule ena Mercedes-Benz W 196 R s poenostavljeno karoserijo, Mercedes-Benz 300 SL »Gullwing« Coupé (W 198) in Mercedes-Benz dirkalnikom W 125.

Renate Wiehager, vodja #mercedesbenzartcollection: “Od zelo odmevne predstavitve v muzeju Guggenheim v New Yorku leta 1988 je serija Avtomobili Andyja Warhola gostovala v večjih muzejih po vsem svetu. Zelo smo veseli, da ga bomo zdaj po več kot 30 letih spet v veliki meri videli v ZDA. Ime Warhol ima v kontekstu umetnosti “mitsko” privlačnost, kot kažejo številke obiskovalcev njegovih razstav. To velja tudi za blagovno znamko #mercedesbenz v njenem kontekstu, ki ima – materializirano v simbolu zvezde – varno polje konotacij: lepo, hitro, moderno, luksuzno, kakovostno.

Renata Jungo Brüngger, članica upravnega odbora skupine Mercedes-Benz za integriteto in pravne zadeve, je prav tako odgovorna za zbirko #mercedesbenzartcollection: “Veseli nas, da so te odlične slike ponovno dostopne širšemu mednarodnemu občinstvu na razstavi in tako prispevajo k promociji kulture in izobraževanja. Kajti prav to je bistvo naše umetniške zbirke: z našo družbeno zavezanostjo kulturi in izobraževanju želimo ustvariti prepoznavno korist za skupno dobro. Umetniška dela Andyja Warhola so navdihnila ljudi za generacije – tako kot vozila Mercedes-Benz. Dve vrhunski znamki se srečata v seriji Avtomobili.”