STRASTNI STEKLARJI, STEBER IKONIČNE ZAPUŠČINE

Letos mineva stoletnica od odprtja legendarne steklarne, ki sta jo ustanovila milanski odvetnik Paolo Venini in beneški trgovec s starinami Giacomo Cappellin, po vsem svetu pa je znana po odličnosti njenih stvaritev. Od ustanovitve so bili mojstri steklarstva vedno srce in duša podjetja, varuhi njene zapuščine, bistvene moči: v svetu steklarstva ni šol, temveč le izročilo, ki se prenaša od ust do ust, z gestami in gibanjem. Ti plemeniti obrtniki velik del svojega življenja posvetijo steklarstvu, izpopolnjujejo svoje spretnosti in znanje, tehnike, ki jih uporabljajo, pa izražajo racionalnost njihovega dela ter sklop pravil, ki omogočajo pretvorbo ideje ali risbe v resničnost …

V teh sto letih zgodovine je steklarna VENINI tisočletno dediščino steklarstva postavila v dialog z ustvarjalnim znanjem priznanih umetnikov in oblikovalcev, kot so Vittorio Zecchin, Napoleone Martinuzzi, Tomaso Buzzi, Tyra Lungren, Carlo Scarpa, Gio Ponti, Hani Rashid, Ron Arad in Peter Marino, če naštejemo le nekatere. Ta srečanja odličnosti so prinesla umetniško produkcijo, posebej bogato s slogom, oblikami in izraznimi jeziki, ki jih cenijo zbiralci po vsem svetu, navdušenci nad oblikovanjem in ljubitelji vsega lepega.

Zgodovinski muzej v Muranu, zgodovinskem domu podjetja, je sestavljen iz več kot 45 tisoč originalnih risb, 10 tisoč starih fotografij z arhitekturnimi instalacijami, preteklimi razstavami ter dogodki in osebnostmi, ki so sodelovale s podjetjem, ter več kot pet tisoč del, vključno z nekaterimi zelo redkimi kosi umetnikov, ki so bili skupaj z risbami pogosto posojeni na večje mednarodne razstave. Dejansko so kreacije VENINI prispevale k zgodovini razvoja umetnosti in sodobnega oblikovanja: številna ikonična dela so vstopila v zbirke prestižnih muzejev, med drugim Metropolitan in MOMA v New Yorku, Fondation Cartier in Center Georges Pompidou v Parizu, muzej Victoria in Albert v Londonu, muzej Stedelijk v Amsterdamu, Österreichisches Museum für angewandte Kunst na Dunaju, Musée des Beaux Arts v Montrealu, muzej Eretz v Tel Avivu, muzej sodobne umetnosti Watari v Tokiu in muzej stekla v Šanghaju, pa tudi milanski Trienale, muzej muranskega stekla in številni drugi. Po zaslugi te neprecenljive zgodovinske in umetniške dediščine, izražene v vseh stvaritvah in priznane po vsem svetu, dela VENINI ohranjajo in pridobivajo vrednost skozi čas in še vedno dosegajo najvišje cene na dražbah: eden izmed najbolje plačanih kosov muranskega stekla v zgodovini, “La Sentinella di Venezia”, ​​ki ga je leta 1962 podpisal ameriški umetnik Thomas Stearns, je bil prodan po rekordni ceni 737 tisoč dolarjev. Skrivnostna privlačnost peči Venini je osvojila tudi kinematografe, saj je leta 1979 VENINI igral pomembno vlogo v legendarnem filmu “007 Moonraker”, v katerem Jamesa Bonda interpretira nepozabni Roger Moore. Ena od posebnosti znamke VENINI je bogata in prestižna barvna paleta, ki v svetu steklarstva nima primerjave: 125 fascinantnih in elegantnih odtenkov, plod študij in razmišljanj, eksperimentov in raziskav, katerih cilj je razkriti nove formule.

Ob praznovanju stoletnice pa bosta kromatično dediščino podjetja obogatili dve novi barvi: Cipria Pink in Rio Green. Prva izraža trezno eleganco in sproščeno prefinjenost, ki daje steklenim kreacijam lahkotnost in milino, druga, ki jo odlikujejo ravnotežje, nežnost in svežina, pa je še posebej subtilna, prefinjena in topla. Oba odtenka blestita v barvah pokrajine lagune, edinstvenih krajev, razgledov in bleščečih odsevov, ki so jih renesančni umetniki ujeli na svojih slikah, ki nas še danes očarajo. Poleg teh novih barv se znova v asortiman vrača Oxblood Red, ena od zgodovinskih barv VENINI, ki je bila nedavno znova odkrita ob eksperimentih in proučevanju novih kombinacij strokovno izbranih mineralov in pigmentov.

Z estetskega vidika je ta barva tesno povezana z identiteto mesta Benetke, saj na eni strani spominja na rdeče in rjave tone renesančnega slikarstva 15. in 16. stoletja, na drugi pa se obrača na starodavne poti iz beneške republike na vzhod in na Kitajsko. Poleg tega s simboličnega vidika združevanje Oxblood Red in zlatega lista ustvarja značilne barve mesta Benetke, ki so prikazane na zastavi, s čimer ta sugestivna in zelo izrazita kombinacija praznuje in potrjuje močne zgodovinske in umetniške vezi med steklarno in beneško republiko. Ti trije odtenki, ki so na voljo v prozorni in opalni različici, ponujajo svež pogled na klasike VENINI, med katerimi so izjemni Fazzoletto, Balloton, Opalino, Labuan in Decò ter Odalische in Battuti, ki ustvarjajo elegantno sodobno kolekcijo.

Da je ta vez med steklarno VENINI in Benetkami resnično neločljiva, pa kaže dejstvo, da je v čast praznovanja prvih stotih let, ki sovpada s 1600 leti mesta od njegove ustanovitve leta 401, VENINI izdelal omejeno izdajo stotih kosov njihovega najbolj ikoničnega kosa Veronese, ki je na voljo v dveh različnih velikostih. Ta stvaritev je v čast praznovanja znova interpretirana v odtenku Cipria Pink z detajli v barvi Oxblood Red in zapakirana v ekskluzivno zbirateljsko škatlo.

Ta umetniški kos iz pihanega stekla je bil prvič izdelan leta 1921, v letu ustanovitve podjetja, po ustvarjalni intuiciji slikarja Vittorija Zecchina, umetniškega direktorja VENINI med letoma 1921 in 1925. Slednji je bil navdušen nad detajli Veronesejeve slike »Oznanjenje« iz leta 1580, ki je še danes ohranjena v galeriji Gallerie dell’Accademia v Benetkah. Slika »svete scene« vključuje veliko vazo iz prozornega stekla, ki jo seka žarek svetlobe. Od fotografije do izdelka, od slike do dihanja steklarja – vaza ima zapleteno obliko, njene obline ter voljnost pa presegajo domišljijo. Vaza Veronese kljubuje gravitaciji, tako kot tista na sliki, ki jo je navdihnila, njena brezčasna lepota pa še danes, stoletja pozneje, osvaja naša srca.