NA ZDRAVJE! A LE ZMERNO!

Slavna in romantična zgodba nam pove, da je Marija Antoineta naročila dizajn novega kozarca, da bi ji lahko nazdravili z nečim, kar je bilo oblikovano po njeni levi dojki in to je tisto, kar nam je dalo “Coupe”.

Ta slavna zgodba na žalost ostaja le to, saj se časovne premice ne ujemajo – steklo za tovrstne kozarce je bilo prvič ustvarjeno leta 1663, medtem ko je Marija Antoineta živela med letoma 1755 in 1793. Seveda je Marija Antoineta morda imela poseben Coupe, oblikovan po njenih prsih, čeprav je v resnici izumila povsem drugačen kozarec, tisti za mleko, imenovan jattes teton.

1663 je datum, vtisnjen ob rojstvu kozarca za šampanjec, ki naj bi se rodil v času naključnega odkritja šampanjca in potrebe po načinih, kako ga piti. V tem obdobju je nastalo veliko modelov (izdelovalec: George Ravenscroft), vključno s Coupe, ki je kmalu postal zelo priljubljen do dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko so ga izzvali novi in ​​sveži dizajni, kot je Flute. Danes se Coupe še vedno uporablja in uživa ogromno naklonjenost, čeprav se vinski strokovnjaki raje nagibajo k oblikovanju in uporabi kozarcev v obliki tulipanov, da bi izkusili lastnosti arom in okusov šampanjca.

Kozarec Coupe je redno viden v barih z dobrim vinom in koktajli, v večini primerov pa bo kozarec prišel na plano za raznolike koktajle s šampanjcem. Coupe tako še vedno ostaja klasičen in eleganten način pitja šampanjca, na izbiro pa je nešteto modelov in proizvajalcev. Ostaja zelo vezan na šampanjec, čeprav bodo v kozarcih Coupe postregli tudi druga peneča vina.