JUBILEJNO LETO ZNAMKE ALFA ROMEO

Bralci strokovne nemške revije so model Alfa Romeo Spider proglasili za najbolj priljubljen klasični avtomobil v kategoriji »kabrioleti«. Alfa Romeo Giulia Sprint GT pa je osvojila nagrado za najbolj zaželen model med »priljubljenimi športnimi avtomobili«.   

Še ena dvojna zmaga Alfe Romeo na podelitvi nagrad “Motor Klassik Awards”. Bralci nemške revije so v zadnjem krogu glasovanj dva klasična modela zgodovinske italijanske znamke proglasili za zmagovalca v svojih kategorijah. Alfa Romeo Spider – prvič predstavljen leta 1966 – je zmagal v kategoriji »kabrioleti« s 24,9 odstotki glasov. Alfa Romeo Giulia GT – tržišču predstavljena tri leta zatem – pa je prejela 34,8 odstotka glasov v novi kategoriji »priljubljenih športnih avtomobilov”. Prestižni nagradi prihajata v letu, ko znamka Alfa Romeo praznuje svojo 110. obletnico in predstavlja mejnik v svetu avtomobilizma po številu osvojenih zmag, tehnoloških inovacij ter nepozabnih kreacij, med katerimi sta tudi osupljiva modela, ki sta osvojila nagrado “Motor Klassik Awards”. Izjemna oblika prve generacije modela Alfa Romeo Spider, znanega pod imenom “Duetto”, je mojstrovina, ki jo je zasnoval Battista Pininfarina. Dvosed z 1,6-litrskim 80 kW (109 KM) motorjem je bil javnosti predstavljen leta 1966 na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Modelno paleto je kasneje dopolnil model z 1,3-litrskim motorjem s 65 kW (88 KM) ter različica s štirivaljnim motorjem s 1.750 ccm prostornine in 87 kW (119 KM). Model Alfa Romeo Spider je postal mednarodna zvezda po nastopu v filmu “Diplomiranec” (1967), v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Dustin Hoffman in Anne Bancroft. Leta 1969 je Alfa Romeo predstavila nekoliko spremenjeno različico modela Spider s skrajšanim zadnjim delom (“Kammback”).

 

Alfa Romeo Giulia Sprint GT je med nemškimi ljubitelji klasičnih avtomobilov znana pod imenom  “Bertone”, po sloviti delavnici, v kateri so oblikovali njeno karoserijo. Avtomobil z značajem, kabriolet Giulia, je bil na voljo z motorji 1.3 do 2.0 (od 65 kW (88 KM) do 96 kW (131 KM)), in je dosegel izjemen prodajni uspeh. Od leta 1963 do 1976 je Alfa Romeo proizvedla približno 225.000 primerkov tega avtomobila. Najbolj znana različica modela Alfa Romeo Giulia Sprint je GTA. Ta lahki kabriolet, s karoserijo izdelano pretežno iz aluminija in z 1,6-litrskim motorjem s tehnologijo dvojnega vžiga  – po dve svečki na valj, je postal najuspešnejši dirkalni avtomobil poznih 60-ih in zgodnjih 70-ih let prejšnjega stoletja. Različni modeli Alfa Romeo Giulia Sprint GT v dirkalnih različicah so osvojili tri naslove na tekmovanjih evropskega prvenstva “European Touring Car Championship“. “Bertone” je do danes ostal najbolj prodajan klasični italijanski model v Nemčiji, kar popolnoma opravičuje njegovo zmago v kategoriji, rezervirani za najbolj priljubljene športne avtomobile na tekmovanju za “Motor Klassik Awards 2020”.