IZJEMNE PRODAJNE ŠTEVILKE ZA PORSCHE

Najboljši prodajni rezultati v zgodovini podjetja: Porsche je v poslovnem letu 2021 po vsem svetu prodal 301.915 vozil. S tem je proizvajalec športnih avtomobilov dosegel 11-odstotno rast v primerjavi z letom 2020. K rasti so prispevale vse svetovne prodajne regije. Porsche je največjo rast prodaje zabeležil na ameriški celini. Kitajska ostaja največji posamični trg.

“Kljub izzivom zaradi pomanjkanja polprevodnikov in nestabilnih razmer zaradi koronavirusa smo sanje o lastnem Porscheju izpolnili tako velikemu številu kupcev kot še nikoli doslej,” je dejal Detlev von Platen, direktor prodaje in marketinga pri Porsche AG. “Povpraševanje je še vedno visoko in kvote naročil imamo dobro zapolnjene. Zato leto 2022 začenjamo polni elana in samozavesti – in to v regijah po vsem svetu.”

Prodaja Taycana se je več kot podvojila
Modeli, po katerih je bilo največ povpraševanja, so bili tudi v letu 2021 Porschejevi SUV-ji: 88.362 kupcev se je odločilo za Macan. Na drugem mestu je bil Cayenne s 83.071 prodanimi vozili. Izjemno rast je dosegel popolnoma električni Porsche Taycan: prodanih je bilo 41.296 vozil, pri čemer se je prodaja v primerjavi z letom prej povečala za več kot dvakrat. Tudi število prodanih primerkov kultnega športnega modela 911 je bilo višje kot kdajkoli doslej: 38.464 vozil. Vozil Panamera so prodali 30.220. Za modela 718 Boxster in 718 Cayman se je odločilo 20.502 kupcev.

Povpraševanje po vsem svetu ostaja veliko
Porsche je povečal prodajo v vseh svetovnih prodajnih regijah. Še posebej velik porast so zabeležili v ZDA. Tam je bilo prodanih 22 odstotkov vozil več kot v predhodnem letu. Za nakup modela iz obsežne produktne palete se je odločilo skupno 70.025 kupcev iz ZDA. Seštevek vozil Porsche, prodanih na celotni ameriški celini, znaša 84.657, kar pomeni 22-odstotno povečanje prodaje. Za proizvajalca športnih avtomobilov je Kitajska ostala največji posamični trg in je s povečanjem prodaje za 8 odstotkov v primerjavi z dosedanjim rekordom iz leta 2020 ponovno dosegla odličen skupni rezultat. Kitajskim kupcem je bilo skupno prodanih 95.671 vozil – kljub izzivom zaradi težav z dobavo. Porsche je v regijah Azija–Pacifik, Afrika in Bližnji vzhod skupno prodal 131.098 vozil, kar je 8 odstotkov več kot v letu 2020.

“Skupni rezultat je zelo obetaven in kaže, da je strategija za nadaljnjo elektrifikacijo naših vozil uspešna ter izpolnjuje zahteve in želje naših strank. Obenem pa količina prodanih vozil za nas ni najpomembnejše merilo. Na prvem mestu so ekskluzivne in edinstvene izkušnje strank, ki jih bomo še naprej razvijali po vsem svetu,” je povedal Detlev von Platen.

Povpraševanje se je povečalo tudi na domačem nemškem trgu: Porsche je prodal 28.565 vozil, kar ustreza porastu v višini 9 odstotkov. V Evropi je bilo skupno prodanih 86.160 vozil, kar je 7 odstotkov več kot v letu 2020. Pri tem še posebej izstopa visok delež elektrificiranih športnih avtomobilov. Skoraj 40 odstotkov Porschejev, ki so bili leta 2021 prodani v Evropi, je bilo elektrificiranih – torej so bili priključni hibridi ali popolnoma električni.