ALPINE JE ZA VEDNO

Ta želja, ki jo je Luca de Meo izrekel kmalu po njegovem prihodu v Skupino Renault, je bila takojšen navdih za Laurenta Rossija, glavnega izvršnega direktorja Alpine, in inženirje znamke. V manj kot letu dni je posebna ekipa inženirjev to drzno idejo udejanjila in priložnost izkoristila še za izdelavo različice z odstranljivo streho. Povsem električna Alpine A110 E-ternity je plod tega raziskovalnega dela. Prihaja ravno prav za počastitev 60. obletnice slovite berlinette. Kot most med prestižno preteklostjo in povsem električno prihodnostjo izpostavlja delo, ki ga pri Alpine opravljajo s ciljem razvoja nove palete modelov.

NEMOGOČ IZZIV?

Skupina Renault je že več kot deset let pionir na področju električnih vozil, pridobljene pa ima bogate in dragocene izkušnje na vseh področjih avtomobilske industrije. Tako je torej povsem naravno, da so ekipe Alpine že zelo zgodaj začele razmišljati o tej zadevi. Prihod Luca de Mea in napoved 100-odstotno elektrificirane ponudbe znamke Alpine sta dala jasno usmeritev za delo ekip in tudi priložnost za raziskovanje električnega pogona. Alpine A110 je postala idealna osnova za to raziskovalno delo v duhu obnov s predelavo »restomod« (restored and modified), nekakšen most med prestižno preteklostjo in še bolj ambiciozno prihodnostjo. Odtlej je cilj jasen: naslednje modele Alpine elektrificirati. Le zakaj ne bi začeli z A110, to utelešenostjo športnosti, poznano po lahkosti in živahnosti, ob tem pa v okviru realističnih cen. »Nerešljivo nasprotje« za nekatere, za strokovne ekipe navdušencev v hiši pa samo »izziv vreden znamke Alpine«.

TEHNOLOGIJA IN INOVACIJE V SAMEM JEDRU PROJEKTA

Opis naloge je bil enostaven: elektrificirajte A110 in izenačite zmogljivosti, uravnoteženost in živahnost različice z bencinskim motorjem, ob tem pa izkoristite vse prednosti, izkušnje in tehnologije Skupine Renault. Da bi bilo vse skupaj še malce bolj začinjeno, bo Alpine zadano nalogo obogatila z dodatnimi štirimi inovacijami.

  • Inovativna multimedijska naprava voznikov osebni tablični računalnik uporablja za intuitivno in naravno uporabniško izkušnjo, ki temelji na sistemu Google ali Android, omogoča pa centralizacijo vseh uporabnikovih aplikacij na eni sami napravi.
  • Vrhunsko zvočno napravo z osmimi zvočniki, ki poustvarja prostorsko zvočno sliko.
  • Inovativni materiali, ki zmogljivosti združujejo s trajnostnim razvojem.
  • Rešitev za odprtje strehe, ki omogoča uživanje v tihosti vožnje na elektriko in s tem uresničenje sanj o vožnji z električno Alpine A110 pod vedrim nebom, brez trušča.

IZZIVI POGONSKEGA SKLOPA

  • POGONSKI SKLOP IN AKUMULATORSKI MODULI IZ ZAKLADNICE SKUPINE

Za znamko Skupine Renault je bilo povsem naravno, da za nov projekt najprej pregleda dele in tehnologije, ki so že na voljo v lastni hiši. Akumulatorski moduli so enaki tistim, ki so vgrajeni v povsem električen Mégane E-Tech. Vendar je bilo za doseganje optimalne razporeditve teže in za vgradnjo dvanajstih akumulatorskih modulov za A110 treba zasnovati posebna ohišja in prilagoditi notranjo arhitekturo. Štirje moduli so tako nameščeni spredaj, osem pa jih je zadaj. Za rešitev tega izziva so si inženirji dovolili umestitev teh modulov v razpoložljivi prostor na »neobičajen« način. Kljub dodatku teh dvanajstih modulov je skupna teža Alpine A110 E-ternité ostala posebno majhna, saj se je povečala za samo 258 kilogramov zahvaljujoč omejeni masi celega akumulatorskega sklopa (392 kg).

  • MENJALNIK POSEBEJ ZASNOVAN PRI ALPINE

Da bi se osvobodili iskanja kompromisa med pospeškom z mesta do 100 kilometrov na uro / največje hitrosti in lova na električne kilovate, ki terja velike akumulatorje, je k »standardnemu« elektromotorju Skupine dodan inovativen menjalnik. Noben od menjalnikov, ki so na voljo v hiši, inženirjem ni omogočal, da bi izpolnili projektne zahteve za ta A110 E-ternité. Želeli so dobiti gladko delujoč in učinkovit menjalnik, ki ne bo prekinjal prenosa navora, a bo hkrati lahek in majhnih zunanjih mer. Zato so interno, skupaj z dobaviteljem menjalnikov za Alpine, zasnovali različico menjalnika z dvema sklopkama (DCT), elektronsko krmiljenega, kakršnega vgrajujejo v bencinske različice A110, a z velikemu navoru prilagojenima sklopkama. Rešitev z dvema sklopkama omogoča, da ne prihaja do prekinitev prenosa navora, hkrati pa menjalnik ostaja kompakten in lahek.

  • ELEKTRONSKI SISTEM: USPEŠNA PRESADITEV DVEH TEHNOLOGIJ

Ekipa Alpine je dokazala domiselnost tudi pri elektronskem sistemu in to s križanjem dveh arhitektur elektronike kljub desetletni razliki v njuni starosti. Ta presaditev arhitekture E/E je bila uspešna, saj je omogočila ohranitev funkcij bencinske A110, h katerim so dodane nove funkcije iz sveta električnih vozil in še več, na primer funkcijo »overtake« za prehitevanje in možnost komunikacije med dvema akumulatorskima sklopoma. Le ena elektronska krmilna enota (ECU) je vgrajena za komunikacijo med obema sistemoma. Ta novost prinaša nove priložnosti poenostavitve arhitekture ali za nenehne izboljšave skozi vso življenjsko dobo izdelka.

POVSEM NOVA OPREMA

A110 E-ternité ponuja še več, saj ima novo opremo, ki so jo inženirji Alpine razvijali istočasno.

  • TEŽKO PRIČAKOVANO ODPIRANJE STREHE

Že dlje časa je bilo slišati želje po A110 z možnostjo odpiranja strehe. Pri Alpine so se zato odločili, da hkrati sprejmejo še en izziv več. Težava je bila predvsem najti rešitev za naglo vgradnjo strehe, ki jo je možno odstraniti, v osnovno zgradbo Alpine A110. Inženirji Alpine so si zato zamislili enostavno in lahko rešitev, ki ne krni togosti serijske A110, z dvema strešnima školjkama iz recikliranega ogljika. Ta del so v celoti zasnovali in izdelali znotraj podjetja.

  • ZASLON NA SREDINI + ZVOČNA NAPRAVA

Oddelek za inženiring Alpine si je zastavil cilj, da razvijejo avtomobil, ki bo enako lep kot učinkovit. Torej se mora to odraziti tudi v notranjščini. Ekipi je uspelo združiti zahteve zasnove s potrebami arhitekture elektronike. Rešitev: vgradnja kablov je bila izvedena neposredno z armaturno ploščo in je omogočila ohranitev istega računalniškega vmesnika. Končen rezultat je na ravni pričakovanj in vključuje:

– vrhunsko zvočno napravo z osmimi zvočniki vključno z nizkotoncem, ki poustvarijo prostorski zvok – »surround sound« – zahvaljujoč dodatnemu zvočniku na sredini in dvema zvočnikoma zadaj,

– novo multimedijsko napravo, ki voznikov tablični računalnik uporablja kot zaslon, ki ima tako običajno okolje in vse običajne aplikacije uporabnika. Ta sistem omogoča, da sta na voljo vedno posodobljena operacijski sistem in tehnologija zaslonskega prikaza.

  • NOVI MATERIALI

Materiali, ki so uporabljeni na nekaterih ključnih delih, so lahki in bolj prijazni do okolja, izdelani pa so iz lanu. Izdelan je bil tudi drugi prototip A110 E-ternité, ki prikazuje to novo tehnologijo uporabljeno za dele, kot so lupina prednjega pokrova, streha, zadnje okno, maska, školjke sedežev in krilce zadaj. Ta material izdeluje podjetje Terre de Lin, ki ima sedež blizu Dieppa v Normandiji. Je enako odporen kot kompozit z ogljikovimi vlakni in ima boljše zvočne lastnosti, zato je lan material prihodnosti. Ta nova izkušnja omogoča tudi pripravo na prihodnost. V bistvu je zasnova delov danes združljiva z različnimi kompozitnimi materiali, kar omogoča izdelavo kompozita z ogljikovimi, steklenimi ali lanenimi vlakni z istim kalupom in brez razlik. Obetavno raziskovanje za prihodnost!