ZUNAJ JE VROČE, GOLF PA IMAMO VSI RADI…

Ste se v vročih poletnih dneh med igro že kdaj počutili utrujene in kar nekoliko počasne? Te serije slabih udarcev so morda bolj povezane z dejstvom, da na igrišču ne pijete dovolj vode, kot pa z vašim dejanskim znanjem golfa. Na povprečen dan vaše telo izgubi približno 2 litra vode. Celoten krog golfa v vročem poletnem dnevu pomeni, da boste verjetno izgubili veliko več tekočine kot povprečna oseba, in če je ne boste nadomestili, lahko to nosi resne posledice. Dehidracija, četudi le mila, lahko negativno vpliva na vaše telo na več načinov, vključno s tveganjem pregrevanja, hkrati pa vpliva na vašo sposobnost sprejemanja razumnih odločitev in izvajanja kvalitetnih golfskih udarcev. Vse to prispeva k precej visokemu končnemu rezultatu na igrišču.

Kaj morate piti na igrišču?

Čeprav so številne pijače, ki jih uživamo na igrišču za golf, odličnega okusa in nas lahko spodbudijo, vam ne pomagajo pri boljšem igranju. Visoka vsebnost sladkorja v gaziranih pijačah, sokovih in nekaterih športnih energijskih pijačah lahko povzroči visoke do nizke nihanja ravni sladkorja v krvi, kar povzroči neenakomerno zmogljivost med igro. Tudi pitje alkohola na igrišču vam ne bo pomagalo pri igranju, ker je znano, da ovira vaše kognitivne sposobnosti in motorične funkcije, hkrati pa prispeva k dehidraciji. Torej, kaj morate storiti, da preprečite ali ublažite dehidracijo? Odgovor je preprost: pijte vodo!

Kakšna je skrivnost pravilne hidracije?

Čeprav pitje vode zveni kot preprosta rešitev, jo morate v telo vnašati pravilno. V tem primeru, da ostanete primerno hidrirani, ne smete spiti več kot enega litra vode na uro. Če niste prepričani, koliko, kdaj ali kje piti vodo, je splošno pravilo, da svojo telesno težo delite najprej z 2 in nato z 10 in to številko pretvorite v litre. Torej, igralec z 80 kilogrami naj bi na dan popil štiri litre vode.

Ali bi morali piti samo vodo?

Pitje vode je bistvenega pomena za ohranjanje hidracije, vendar je večina filtrirane vode, ki jo pijemo, brez mineralov, ki jih potrebujemo, da ostanemo hidrirani. Tam pridejo prav športne pijače, kot je Gatorade, ki so polne elektrolitov. Pazite le, da ne »zeksate« cele plasteneke, sicer boste na igrišču postali žrtev energetskega padca, kar tudi ni dobro. Vendar pa je  kljub temu uživanje vode z elektroliti ali športnih pijač odličen način za pomoč telesu pri povečanju zmogljivosti. Če iščete nekaj okusnih alternativ vodi, ki vam bodo pomagale ostati hidrirani, inštruktorica LPGA dr. Greta Anderson priporoča zeliščni čaj, kokosovo vodo, vodo z dodatnimi elektroliti ali celo lubenico. Ohranjanje ustrezne hidracije je sicer stalen proces, vendar vam bo redno pitje vode postalo navada, preprečevanje hidracije pa bolj enostavno.