ZRELOST IN KAKOVOST BREZ PRIMERE

Če je v intervju v prejšnji izdaji revije DAVID, za moške s STILOM Ethan Boroian že ravno govoril o Moët & Chandon Grand Vintage 2015 v beli in rosé različici, se nam zdi prav, da tudi bralcem revije GOLF KLUB PREMIUM povemo nekaj tudi o tem čudovitem 76. letniku šampanjske hiše in 45. letniku roséja. Oba fantastična šampanjca sta pridelana iz grozdja, obranega pozno poleti 2015, za katerega sta značilna zrelost in kakovost, ki ustvarjata šampanjce izjemne kakovosti in nežnosti.

Leto 2015 pripoveduje zgodbo močne svetlobe in poletne vročine. To je bilo v številnih pogledih leto prebujenja, ki ga je prinesla zavest o segrevanju podnebja in njegovem vplivu na pokrajino Champagne. Trgatev, ki je trajala 21 dni, se je začela 7. septembra ob močni svetlobi v mirnem ozračju, kljub heterogenemu napredovanju zrelosti plodov zaradi hidravličnega stresa. V nekaj dneh po začetku trgatve so močne plohe prizadele vinograde, a kljub temu je grozdje dobro dozorelo in zablestelo z dobro koncentracijo in izrazitimi aromami. Sploh rdeče grozdje je bilo izjemno, saj so bili grozdi sorte meunier naravnost čudoviti, modri pinoti pa so razkrili zrelost z močnim sadnim vonjem in polnim okusom. Ob koncu mirne trgatve sta bila zdravje in pridelek grozdja zadovoljiva in lepo je bilo slišati, da nenehno deževje, kljub temu da je nabiralcem ustvarilo nekaj sivih las, ni vplivalo na zdravstveno stanje in kakovost grozdja. Sokovi so namreč elegantno tekli, zrelost pa je bila kakovostna s povprečno 10,5 % vol potencialnega alkohola. S 6,9 g H2SO4/L in povprečnim pH 3,09 je bila kislost sicer pod desetletnim povprečjem, a to mojstrom ni povzročalo skrbi, saj je bila vsebnost blizu vrednosti iz let 2005 in 2006

Zanimivo je to, da je bila leta 1999 in 2003 ugotovljena nižja stopnja kislosti, a so kljub temu ta leta prinesla resnično izjemne letnike. In medtem ko je suša brez primere od marca do avgusta ogrožala dušikovo bogastvo grozdja, predvsem pri sorti chardonnay, so vinarji poskrbeli za ustrezno fermentacijo in ustvarili zanimiva vina, polna karakterja. Aromatična svežina meunierja in modrega pinota se je ohranila, saj sta zdravi in zreli sorti pokazali polno in močno sadnost ter strukturo, primerno za dolgo staranje. Gospodar kleti je tako lahko izbral vina, pridelana iz treh sort grozdja v regiji, na ravni kakovosti, ki je ustrezala zahtevam Moët & Chandon Grand Vintage, tako s posestva Hiše kot izredne raznolikosti, ki so jo zagotovili vinogradniški partnerji.

KAJ PA OKUSI?

Leto 2015 so zaznamovale ekstremne podnebne razmere, saj se je blaga zima spremenila v toplo pomlad, nato pa je suho poletje prineslo bleščečo sončno svetlobo, nekaj stresa povzročenega s strani dežja in rekordno vročino. Ko je Benoît Gouez, gospodar kleti Moët & Chandon, s svojo ekipo po trgatvi pokusil mirna vina je bil rezultat produkt, ki je pripovedoval zgodbo o svetlobi v letu, ki ga je zaznamovala moč žarečega sonca.

GRAND VINTAGE 2015

Moët & Chandon Grand Vintage 2015, rojen v letu ostrih kontrastov, je zrel, nežen in obdajajoč šampanjec. Opredeljujejo ga limonasto rumena barva, svetleči odsevi, fini mehurčki in kremasta pena. Njegova cvetica izraža zadržanost, preden subtilno namigne na mehko in sveže belo-zeleno vesolje. Note krušnih drobtin, svežega brioša in mandljeve paste se umaknejo bezgu in jasminu, nato pa prepustijo mesto beli breskvi in lubenici, ki jih zaključijo elementi garrigue ob zori. Okus je neposreden in samozavesten. Velikodušna struktura s cvetličnimi, janeževimi in mentolastimi pridihi vnaša lahkotnost in svežino v ta s soncem obsijani letnik. V zaključku je moč zaznati rahlo sočno noto, z nežno grenkobo, ki spominja na sveže mandlje.

GRAND VINTAGE ROSÉ 2015

Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2015 je značilen po svojem sijaju, začinjeni cvetici in močnem okusu. Skozi drobne mehurčke in kremasto peno sijejo granatno rožnati odtenki z modrikastimi odsevi, medtem ko njegove začetne arome namigujejo na na soncu dozorelo temno jagodičevje, morda črni ribez, robide ali črno češnjo. Pridih fige in gozdne jagode se združi s pikantnimi notami rožnatega in aromatičnega popra ter začimb, pri čemer arome cvetličnega garriguea osvežijo celotno izkušnjo. V okusu prevladuje modri pinot z okusom, ki je koncentriran, temen in globok. Tanini prI tem ustvarjajo kote in razkrivajo vidike, kot neobdelan dragulj. Grenkoba trnulj in brusnic z notami mete in janeža osveži fantastičen zaključek.