ŽIVALI V NAJBOLJ PREMIJSKI OBLIKI

Ameriški prirodoslovni muzej z novo razstavo zaznamuje odprtje preoblikovane dvorane draguljev in mineralov Allison in Roberto Mignone. Razstava Beautiful Creatures, ki jo je kustosirala zgodovinarka na področju nakita Marion Fasel, razlaga, kako so živali navdihovale draguljarje, od Cartierjevih panterjev do Boucheronove broške v obliki hrošča iz 19. stoletja.

Fotografija je simbolična

Faselova kuracija zajema sodobni nakit iz zadnjih 150 let, v skladu z nedavno proslavo muzeja ob njihovi 150 letnici. Njena merila za vključitev zagotavljajo eklektičen izbor: “Vse vključene živali so morale biti upodobljene v celoti in se pojaviti nekje v muzeju,” pravi. “Nobenih hlevskih ali domačih živali ali živali, oblečenih v ljudi, kar je čuden podžanr živalskega nakita.” Faselova je želela vključiti tudi nakit, ki je razkril svoj kontekst in razložiti, kaj nam lahko nakit pove o širšem svetu. “Morda je najpomembneje, da je moral vsak dragulj odražati kulturno noto, zgodovinski dogodek, odkritje draguljev ali napredek v nakitni tehnologiji. Na primer, krila na kačjem pastirju, ki jih je leta 1904 oblikovala Julia Munson pod vodstvom Louisa Comfort Tiffanyja, so virtuozen prikaz zgodnjih platinastih izdelkkov v nakitu. Ptice, ki so jih izdelovali francoski draguljarji med drugo svetovno vojno v Parizu, so bili simboli upanja in svobode. Ribiške broške, ki so jih od dvajsetih do petdesetih let prejšnjega stoletja ustvarili ameriški draguljarji, so odražale priljubljenost tega športa.”

Kosi Bulgari in Van Cleef & Arpels se na razstavi, ki zaznamuje odprtje novega prostora, tako pridružujejo sodobnejšim oblikovalcem, kot je Bina Goenka. Ob začasni galeriji bo razstava obsegala tudi galerijo drugih draguljev, vključno s čudovitim 563 karatnim safirjem “Indijanska zvezda” in novimi deli, kot sta dve največji ametistni geodi, ki sta na ogled.

Več informacij o razstavi lahko najdete na KLIK.