ZGODOVINA, MODA, RAZSTAVE, UMETNOST

Domiselni kovčki, ki jih je izdelalo 200 vizionarjev za praznovanje dvestoletnega rojstnega dne Louisa Vuittona, so se prvič pojavili skupaj v obliki razstave. Od oken, v katerih so se od avgusta pojavljali v video obliki, do globalnega potovanja, ki se je začelo v Louisovem domu v Asnieresu in bo obiskalo New York, Tokio, London in druga svetovna mesta … Končna postaja turneje bo predstavljala dražbo v hiši Sotheby’s decembra 2022, ves izkupiček pa bo namenjen financiranju štipendijskega programa, ki ga je ustanovil Louis Vuitton.

Razstava ponuja nekakšen predstavitveni oder za kovčke vizionarjev, ki jih lahko interpretiramo kot ogromen in dinamičen poklon inovativni zapuščini Louisa Vuittona. Kot ena od pobud za obeležitev mejnika, 4. avgusta 2021, je bil asortiman talentov in prijateljev Hiše, ki zajema entitete iz sveta umetnosti ter kulture, znanosti, športa, globalnih pobud in drugih,  povabljen, da personalizira ikonični kovček. Med sodelujoče so se med drugim uvrstili Jean-Michel Othoniel, Jean-Philippe Delhomme, Nigo in BTS. Metaforično prazno platno, ki meri 50 x 50 x 100 centimetrov, približna velikost prvotnega kovčka, je prineslo 200 izjemnih preobrazb, ki predstavljajo sanje in želje, abstraktne koncepte ter umetniške izraze.

Vzpostavljanje prave povezave z življenjem Louisa Vuittona se je začelo z redko priložnostjo, da se sprehodimo skozi njegovo hišo. Obiskovalci, vodeni po stopnicah v prvo nadstropje, so se po tej zgodovinski stavbi sprehodili čez dvignjeno pot, s katere so lahko občudovali izjemno arhitekturo 19. stoletja. Uvod poteka v sobi za optično predstavitev, ki prikazuje en sam kovček, obdan z LED-zasloni in s preprogo Damier pod nogami. Tu preteklost dohiteva sedanjost, zato ob vstopu v prvo galerijo kovčki na videz predstavljajo most v navidezni svet Louisa Vuittona. Kreacije, razporejene na različnih višinah kot naključne konfiguracije, so zložene na prave zaboje, ki bodo uporabljeni za prenašanje kovčkov vsakič, ko razstava potuje.

Ker so vizionarji razvijali svoje ideje tako v fizičnem kot v digitalnem formatu, je na razstavi predstavljena ustrezna mešanica izvirnih umetniških del in ‘Čarobnih škatel’ z zaslonom. Sredi te panorame se pojavlja robotski kovček, Monsieur Louis, futuristična preobrazba objekta in stvarnika. Obiskovalci se lahko nato spustijo v pritličje, kjer se razstava nadaljuje kot živa sanjska pokrajina, napolnjena s preostalimi kovčki, dodatnimi animacijami in poglobljenimi prostori. Ti vključujejo področje življenjskega sloga za spremljanje video intervjujev in brskanje po knjigah. Tisti, ki spremljajo zvoke glasbe, bodo našli skriti vhod v avdio sobo z delujočim jukebox kovčkom britanskega DJ-ja in producenta Bejnija B.

Po zaključku razstave v Parizu se je ta februarja 2022 odpravila v New York, nato pa vsakih nekaj mesecev naprej na nove destinacije.

Faye McLeod, direktorica za vizualne podobe pri Louis Vuittonu, pravi: »Ta projekt je bil vedno namenjen ustvarjalnosti – pravi poklon Louisovi iznajdljivosti in podjetniškemu duhu. Videli bomo, kako je takšen skupek talentov odgovoril na isto vprašanje, hkrati pa si je vzel trenutek, da ceni človeka samega.«

Ansel Thompson, umetniški direktor, dodaja: »Okna so se osredotočala na vsako edinstveno interpretacijo, zdaj, ko predstavljamo kovčke skupaj, pa se čarovnija celotnega koncepta resnično kaže v pravi luči.«

Projekt LV200 pa ostaja v celoti filantropski, pravo trajno darilo družbi v velikem obsegu. Prva faza je zbrala 2 milijona evrov od vizionarjev, ki so 100 odstotkov svojih honorarjev namenili eni od 15 dobrodelnih organizacij v 13 državah, izbranih zaradi osredotočenosti na vzpodbujanje mladih. Od dražbe pri Sotheby’s bo z izkupičkom od prodaje vseh kovčkov in drugih elementov razstave LV200, kot so knjige, financiral oblikovanje štipendijskega programa za premostitev neenakosti na različnih ustvarjalnih področjih, da bi zagotovili dostop do umetniških študij in razvoja ne glede na finančno stanje posameznika. Navsezadnje bosta obe fazi LV200 podpirali mlade in nadarjene ustvarjalce, ko bodo nadaljevali svojo učno pot in kariero.