ZDAJ SMO VSI EKSISTENCIALISTI

Max Mara si predstavlja pisateljico, pametno, premeteno intelektualko beat generacije, ki na starem šolskem pisalnem stroju prepisuje zgodbo o dolgem vročem poletju. To je prefinjen prikaz romantike, spletk, moralnih ugank in elegantnega napora, ki se igra v ozadju pametnih vil, samotnih plaž, hitrih avtomobilov, čolnov, elegantnih restavracij in igralnic. Françoise Quoirez je bila prav takšna pisateljica. Neobvladljiva najstnica, privrženka Prousta, Stendhala, Gidea in Camusa, je bila kar dvakrat izključena iz šole (enkrat zaradi izobešanja Molièrovega kipa).

Pri sedemnajstih letih, ker ni opravila mature, se je bila prisiljena odpovedati običajnim družinskim poletnim počitnicam, da bi ostala doma in študirala. Prikrajšana za realnost teh dolgih, lepih mesecev v udobni hiši na plaži je sprejela filozofski pristop, tja je šla v svojih mislih. Pod imenom Françoise Sagan se je njeno namišljeno poletje materializiralo kot »Bonjour Tristess«, literarna mojstrovina, ki je pretresla družbeni status quo. In film po knjigi, ki ga je režiral Otto Preminger, je bil razglašen za vrhunski filmski dosežek. Protagonistka zgodbe Cécile lahko uživa v vseh hedonističnih in glamuroznih zabavah, ki bi jih avtorica preživela na pravih počitnicah, in ugotovi, da je preostalo še veliko časa za samoanalizo. Max Mara secira oblačilno osebnost Cécile, meščanske upornice. Saganov lastni slog, enostaven beatnik šik, ki kaže na klasiko delovnih oblačil, ribiška halja, delavski jopič, mehanični kombinezon in mizarske hlače so preoblikovani s prefinjenostjo pret-à-porter. Iz čistega gabardina, platna, brezhibnega poplina in svežega denima imajo natančne kontrastne površinske šive. Ozke majice in fantovske sandale z debelim krep podplati dopolnjujeo videz porednega dekleta, šifon z vezenim mehkim rdečim perjem je prozoren kontrapunkt. Barvna paleta sega vse od peščene do rjave, mornarsko modre do črne, vendar obstajajo tudi drobci oranžne in rumene barve. Ležalniki, senčniki in vetrovke, parafenalije nostalgične poletne idile navdihujejo sapične celostne videza v drznih črtastih stilih.

»Zdaj smo vsi eksistencialisti« pravijo strokovnjaki sodobnega filozofskega mišljenja. Vsekakor smo se v zadnjem letu in pol naučili kakšno stvar ali dve o raziskovanju naše notranje svobode, tako kot Sagan. Okolje, ki ga je opisala, je nekega kritika spodbudilo, da jo je poimenoval kot »eksistencialka luksuznega hotela«. Za Max Maro se to sliši nekako kot prava mešanica močnih možganskih akrobatik in pohotnega razvajanja za čudovito pomladno-poletno sezono, ki je pred nami.