ZAPRAŠENA IDEJA, KI JE KONČNO PRIŠLA NA SVOJ RAČUN

Pisala, ki sta jih leta 2001 oblikovala Achille Castiglioni in njegov tesni sodelavec, arhitekt Gianfranco Cavaglià in so bila del kompleta “Cento3”, so sedaj prvič poslana v redno proizvodnjo.

Castiglionijeva hči Giovanna (ki je tudi vodja fundacije, ki ohranja zapuščino oblikovalca) je v očetovem ateljeju v Milanu našla originalne prototipe, skrite za ogledalom: vrsto lesenih svinčnikov, ki sta jih Achille Castiglioni in Cavaglià ustvarila v sodelovanju z lesno delavnico Bottega Ghianda leta 2001. Kot oblikovalec se Cavaglià spominja, da sta si s Castiglionijem vedno želela ustvariti lastna delovna orodja, v njunem primeru pisalne pripomočke. Med zasnovo projekta sta oba oblikovalca razpravljala o natančnih oblikah pisala, končni dizajn pa je oblikovan tako, da sprejme oprijem s tremi prsti ter okrepi povezavo med roko in umom. Zasnova ima dodatno prednost, ker se mize ne zvali zlahka.

Prototipi so bili skoraj dve desetletji nedotaknjeni, saj je bilo takrat težko najti primernega proizvodnega sodelavca, ki bi izvedel nenavadno obliko po dostopni ceni. V iskanju primernega proizvajalca so Castiglionijevi dediči združili moči z ekipo oblikovalcev in podjetnikov s sedežem v Bologni ter bi lansirali skupno znamko Ego.M, ki bo te ikone oblikovanja oživela in jih prvič izdelala. Nove različice so 3D natisnjene iz črnega grafena in so na voljo v treh oblikah: večnamenski “matiton” (debel svinčnik, ki spominja na orodja, ki se uporabljajo na gradbišču), klasično žepno nalivno pero s konico iz nerjavečega jekla in tehnični svinčnik. Tehnika zvesto reproducira izvirne oblike, material pa je lahek. Končni rezultat je izčiščen in natančen, obenem pa prinaša oblikovalsko zavzetost enega najbolj slavnih italijanskih kreativnih misli v današnji dan.

Več o prvotnem prototipu si lahko preberete na: KLIK.