ZAČNITE IGRATI GOLF

MILJENKO REBIĆ, LASTNIK PODJETJA MM FARMACHEM, JE POUDARIL, DA MU NI ŽAL, DA JE USTANOVIL SVOJE LASTNO PODJETJE TER KOLIKO SE JE NAUČIL OD LJUDI, S KATERIMI ŽE VEČ LET SODELUJE, IN ŽELI, DA TO SODELOVANJE TRAJA ČIM DLJE.

Delati nekaj, kar pomaga ljudem, je najlepše v življenju. Trenutno izpopolnjuje kratko igro. Glede golfa vam svetuje, da ga začnete čim prej igrati, saj izboljšuje kakovost življenja in zdravje.

Gospod Miljenko Rebić, danes ste lastnik Farmachema. Kaj ste želeli postati kot otrok? O čem ste sanjali?
Prihajam iz majhnega kraja in iz družine z veliko otroci, tako da ni bilo o čem sanjati. Vse je potekalo po določenem vrstnem redu: šola, fakulteta, prva služba in tako me je življenje pripeljalo na pravo pot.

Danes delate v svojem podjetju in se ukvarjate s farmacevtskim delom. Kako težko je ustvariti lastno podjetje, v nasprotju z morda nekoliko bolj lagodnim javnim delom?

Vprašanje lastnega podjetja je postalo naravna posledica dela v velikih farmacevtskih podjetjih. Tukaj moram poudariti svojo prvo zaposlitev v Plivi, ki mi je omogočila prihodnost. In ne samo mojo prihodnost, ampak prihodnost moje celotne družine. Veliko sem se naučil v Plivi. Dobil sem veliko dobrih prijateljev
in kolegov. Zelo mladega so me poslali v tedanjo ZSSR, v Moskvo. In tam sem trdo delal, spoznal veliko ljudi iz farmacevtskega poslovnega sveta. To je bilo izhodišče za to, kar imam danes. Javna služba, na žalost, ni bila zame nikoli možnost. Tako so se priložnosti zožile. Delal sem v velikih podjetjih, pri prodaji. In kolikor prodaš, toliko si vreden. Danes bi temu lepo rekli: “Volka noge hranijo.”

Kakšen je vaš izziv danes na tem področju, kaj še želite spremeniti?

Izziv je, da čim dlje vztrajamo. S tem mislim na svoje zaposlene in poslovne partnerje. Včasih je morda preprosto narediti en posel, vendar vztrajati je resnični izziv. Treba je veliko delati, vedeti in biti sposoben to storiti. Kot veste, je današnja konkurenca izjemna in vsak dan se moramo učiti in iskati svoj novi prostor pod soncem.

Vaš svet je ves svet. S katerimi državam največ sodelujete in kako je danes delati v Rusiji ali Indiji?

Veliko je stvari na svetu. Ljudje iz teh območij imamo določene omejitve, povezane z dostopom do nekaterih trgov in izdelkov. V farmacevtski industriji obstaja en svet, svet izvirnih zdravil in on živi popolnoma drugačno življenje. Tu se veliko vlaga in obstaja napredek v medicini, vendar je background drugačen. Mi gremo za njimi, se osredotočamo na generiko in nekoliko grizljamo.

Danes je veliko novih bolezni. Kako izboljšati naš sistem javnega zdravja?

Farmacevtska industrija napreduje z velikimi koraki. Preučuje veliko in ima veliko novih pametnih zdravil. Vseeno pa to veliko stane. Zdravstvo vseh držav ima problem s financiranjem. Tako je tudi pri nam. Generika pa omogoča cenejša in bolj dostopna zdravila, vendar ostaja problem novih patentiranih pripravkov. Potrebni sta racionalizacija in odgovornost zdravstvenih delavcev.

Katere novosti prihajajo v prihodnosti? Bomo pojedli samo eno tableto na dan? Bo to res dovolj?

Da, resnica je, da je veliko novosti, ki vsak dan bolj in bolj povečujejo upanje. Vendar se nam ni treba bati, da bo kmalu ena tableta nadomestila prehrano. Zdravili se bomo, vendar na srečo mislim, da bomo še dolgo uživali v ribah in jagnjetini.

Kaj vam daje potrebno motivacijo in energijo za delo?

Vedoč, da je delo lepo in koristno, da s svojim delom ustvarjaš dodano vrednost: to daje človeku motiv in novo energijo. Lepo je delati z ljudmi in uživati v svojem delu.

Kdaj ste prišli v stik z golfom in kdo ga vam je predstavil?

Na žalost precej pozno. Včasih sem sem bil aktiven v drugih športih. Moj dobri prijatelj Matko Dropuljić, moj kolega s fakultete, me je povabil na golf. Bilo je pred štirimi ali petimi leti, nekega jesenskega dne. Po tem sem padel v roke našega trenerja Mira Raića, kateremu sem hvaležen za ves napredek. Potem sem veliko treniral in igral. Miro nam še vedno govori, da veliko igramo, a malo treniramo. Toda kaj hočemo, to je močnejše od nas.

Ali raje sodelujete na VIP turnirjih ali igrate golf v zasebnih skupinah s prijatelji?
Bolj mi je všeč igrati golf s svojimi prijatelji. Tam vedno igramo na rezultat in rivalstvo je precej ostro in vsakdo ima svojo statistiko. Uživamo. Kar se tiče VIP turnirjev, kjer gre za hendikep: tam se roka malo zatrese in vsi se pritožujemo, da sicer igramo bolje. Ampak to je večna zgodba vseh igralcev golfa. Za mlajše igralce golfa (po stažu, vendar ne po letih) je problem psihična stabilnost, ki je v golfu zelo pomembna. Ampak to je tudi vprašanje usposabljanja. In to pride sčasoma.

Kateri del golf igre vam najbolj ustreza in kaj vas najbolj zanima? Ali obstaja nekaj, kar morate pri golfu izboljšati?

Na začetku mi je bila všeč dolga igra, a v zadnjem času treniram kratko igro in mislim, da je ta najpomembnejša. Veliko delam in imam še veliko pričakovanj. Chipp in putt sta najpomembnejša. Moram še stabilizirati pesek. Za spremembo nečesa pomembnega je morda prepozno. Ko začne moški igrati golf kasneje, ima nekaj fizičnih omejitev. Zato je treba popraviti že obstoječe in si urediti glavo.

Ali nam lahko zaupate eno od vaših prijetnih in neprijetnih izkušenj, ki so se vam v golfu primerile?
No, neprijetnih izkušenj nisem imel. Večinoma so bile pozitivne. Imate neprijetne izkušnje, ko gre žoga v vodo ali gozd. Ampak kaj počneš, bori se z njo sam! Poleg lepote igre sem se veselil majhnih prvih trofej
v nekaterih nižjih kategorijah. In vsi so mi govorili, da je to tako, če imaš visok hendikep, potem pa jih bo vse manj. In prav so imeli. Golf je zapletena, a lepa in zahtevna igra. Včasih mi pride, da bi vrgel torbo in
palico v jezero, drugič pa mislim, da sem genij.

Katero je vaše najljubše golf igrišče?
Uh, bil sem v Dubaju in igral na veliko igriščih, ki so popolna. Idealna za zimsko sezono. In igrišča v Beleku v Turčiji so popolna. Toda tu v Zagrebu bomo imeli zdaj fantastično igrišče in klub, ki bosta oddaljena od pisarne le 15 minut. To je neprecenljivo. Želim ljudem, ki to vodijo, veliko potrpljenja in moči, saj opravljajo izjemno delo. Čestitam jim iz vsega srca.

Na katero golf igrišče bi se odpravili, če bi imeli na voljo tri tedne prostega časa?
Zdi se mi, da na Mauritius in na Tajsko. Rekli so mi, da so igrišča tam izredna.

Katera je vaša najljubša golf destinacija in katero golf igrišče na svetu?
Dubaj (Emirates, Jumeirah), Turčija Belek (Sultan, Pasha, Montgomery, Carya). Število igrišč bom povečal v prihodnosti. In seveda naše novo igrišče v Zagrebu. Komaj čakamo.

Vaše sporočilo ali nasvet, ki bi ga na koncu dali našim bralcem in igralcem golfa?
Začnite igrati golf čim prej in izboljšali boste kakovost življenja in zdravje. Vem, da je časovno zahtevno, a kjer je volja, je tudi pot.