Z IZRAČUNI DO SVETLEJŠE PRIHODNOSTI

Ko blagovne znamke danes razmišljajo o oblikovanju okolju prijazne mode, morajo oceniti vpliv vseh elementov pri izdelavi izdelka, od surovih vlaken do same tovarne. In ko sta nemška športna znamka Adidas ter pionir trajnostne obutve s sedežem v San Franciscu Allbirds, v svojem pionirskem partnerstvu zasnovali prvi dizajn – tehnični čevelj Futurecraft.Footprint z ogljikovim odtisom zgolj 2,94 kg – so storili prav to.

Od lansiranja Allbirds leta 2016 je blagovna znamka, ki slovi po svojih racionaliziranih supergih z merino volno, uporabljala izračune ogljika kot metriko za spremljanje ogljičnega odtisa. Vsak od izdelkov, od superg do oblačil, je označen z kupcem prijazno številko, ki predstavlja CO2, ki je bil izpuščen pri njegovem nastanku. Ocenjuje se, da ima povprečni tekaški copat ogljični odtis 13,6 kg. Da bi to številko bistveno zmanjšali, so ekipe Adidasa in Allbirds 12 mesecev sodelovale na daljavo in analizirale vse elemente proizvodnje čevljev, upoštevajoč materiale, težo, izdelavo in embalažo.

Adidas in Allbirds kot ločeni blagovni znamki sicer močno napredujeta v tekmi proti podnebnim spremembam. Leta 2019 je Adidas predstavil svojo prvo supergo, ki jo je mogoče v celoti reciklirati, „Futurecraft Loop“, izdelano iz 100-odstotnega termoplastičnega poliuretana. Marca letos je znamka znova predstavil tudi svoj legendarni model „Stan Smith“ z zgornjim delom iz Primegreena, recikliranega materiala, ki ne vsebuje deviške plastike. Aprila je bila enaka zasnova čevljev preoblikovana z uporabo micelija, posebne gobe in alternative usnju, ki jo je ustvaril biotehnološki laboratorij Bolt Threads.

V zadnjih mesecih je Allbirds napovedal naložbo v ameriško družbo Natural Fiber Welding Inc, ki je ustvarila rastlinsko alternativo usnja in na FreeTheFootprint.com odprla različico svojega kalkulatorja ogljikovega odtisa, ki drugim znamkam omogoča uporabljati njihovo tehnologijo.