VZORCI V KOLEKCIJI THE CURIOUS MIND OF OIVA TOIKKA

Odkrijte šest umetniških del, ki jih je Oiva Toikka ustvaril za novo Iittalino kolekcijo, poimenovano The Curious Mind of Oiva Toikka.

CHEETAH

Oiva Toika je za mnoga svoja dela črpal navdih iz flore in favne: iz narave, rastlin, rož, ptic in drugih živali, ki jih najdemo v njej. Znan je po kolekciji ptic z imenom Birds by Toikka, potoval pa je tudi po Afriki in tamkajšnje rastlinstvo in živalstvo ga je močno navdahnilo. V vzorcu Cheetah najprej vidimo plašnega geparda, ki se skriva, potem pa opazimo, da so številne pike v resnici listi, živali in ptice. Kot v vseh delih Toikke lahko najdemo več plasti in zanimivih detajlov.

HELLE

Oiva Toikka je vzorec Helle prvič oblikoval v 80. letih 20. stoletja za kolekcijo Pro Arte blagovne znamke podjetja Arabia. Naključno posejane pike ustvarijo vzorec, ker so raznobarvne, različnih velikosti in različno oddaljene druga od druge. Prvotno je imel vzorec več različnih barvnih kombinacij. Zaradi belega ozadja je vzorec lahkoten in svetel kot poletni dan, na kar namiguje beseda »helle«. Gre za finsko besedo, ki pomeni vročino na sončen poletni dan.

POMPOM

Živahen vzorec Pompom je risba za enega od znanih Toikkinih steklenih kosov. Ko so ga povprašali o njegovem vizualnem jeziku, je Toikka izjavil: »Moje stvaritve so kot moje klepetanje. Kar naprej govorim. Z ustvarjanjem je enako, samo v fizični obliki.« Vzorec je barvit in igriv, tak, kot so tudi stekleni predmeti, ki jih krasi. Zaradi drobnih detajlov in elementov v povezavi z vizionarsko izbiro barv so stekleni izdelki Pompom unikatne umetnine.

Oiva Toikka, priljubljen oblikovalec in umetnik, ki je ustvaril nekaj najbolj ikoničnih Iittalinih kolekcij, je bil znan po brezmejni domišljiji, igrivemu oblikovanju in živih barvah. V svoji karieri se je Toikka odmaknil od izčiščenega funkcionalizma, ki je bil značilen za skandinavsko oblikovanje, in začel ustvarjati barvite, umetniške stvaritve, za katere je bila pogosto navdih narava. Pred nekaj leti je Iittalina oblikovalska ekipa med preučevanjem nekaterih vzorcev v arhivu tega oblikovalca našla tri pred tem še neodkrite škatle iz obdobja, ko je Toikka delal v Iittalini steklarni. Našli so zaklad prečudovitih risb in skic. Na podlagi nekaterih so nastali izdelki, na primer kolekcija Kastehelmi, na drugih pa so bili do tedaj neznani vzorci in predmeti. Po skrbnem pregledu, ki so ga opravili skupaj s samim Toikko in njegovo družino, so se odločili, da mora svet videti ta nova odkritja in proslaviti veselje, ki ga je Toikka izražal skozi svoje oblikovanje. Iittala prinaša ta odkritja in radosten duh Toikke v novi kolekciji tekstilij za dom, posodja, umetniških grafik in drugega, poimenovani The Curious Mind of Oiva Toikka.

BIRDIE

Birdie je lik. Lahko si je predstavljati, kako ta čudna ptica postopa naokrog in se čudi človeškim dejanjem. Ta ptica, ki kuka izza vogala, je bila izbrana iz večjega vzorca Birdhouse in ponazarja bistvo znamenitih ptic Toikke: prav vsaka steklena ptica, vsak ptičji vzorec in celo vsaka risba je samosvoj lik z edinstvenimi potezami, ki govori svojo posebno zgodbo.

BIRDHOUSE

Birdhouse je zbor ducatov edinstvenih ptic, postavljenih v vrste. Vzorec je videti kot stran iz skicirke Oive Toikke: ptice različnih velikosti in oblik. V svoji karieri je Toikka narisal na stotine ptic. V petih desetletjih je na podlagi teh risb nastalo več kot 500 različnih steklenih ptic.

ALL YOU NEED

Poudarjene črte na ilustraciji pritegnejo pozornost, drobno besedilo »All you need«, ki prekriva nos obraza, pa podžge gledalčevo domišljijo. Toikka je bil spreten ilustrator. Njegova prva želja je bila, da bi študiral grafično oblikovanje. Namesto tega je študiral keramiko, vendar mu to ni preprečilo, da ne bi celo svoje življenje risal domišljijskih podob kot oblikovalec in kot umetnik.

STEKLO IN PTICESteklo je idealno za ptice – in ptice so idealne za steklo. – Oiva Toikka

Kolekcija Birds by Toikka sodi med najbolj ikonična dela legendarnega oblikovalca, ki je znan po bogatih in drznih umetninah iz stekla. Kolekcija Birds by Toikka je dobila krila leta 1972, ko je Toikka ustvaril ptico z imenom Flycatcher (Muhar). Danes priljubljena kolekcija obsega več kot 500 ročno izdelanih ptic iz pihanega stekla. Kolekcija, ki ima zveste oboževalce po vsem svetu, uteleša bogato zlitje tradicij izdelovanja stekla in je rezultat neposrednega sodelovanja Toikke z ekipo mojstrov steklarjev v Iittalini steklarni na Finskem.

RADOVEDNI UMI Zaupam v naključja in nesporazume. – Oiva Toikka

Kolekcija The Curious Mind of Oiva Toikka je poklon čudoviti domišljiji Toikke s kolekcijo, ki obsega krožnike, skodelice, posteljnino, odeje, brisače, platnene vrečke, škatle za shranjevanje, umetniške posterje in še veliko drugega. V kolekciji so tudi posebne škarje Fiskars X Iittala, ki združujejo klasične 21-centimetrske škarje Fiskars z vizualnim svetom Toikke. Vse kose povezuje šest značilnih umetniških del, ki jih je ustvaril Toikka in ki so uporabljena kot vzorec na posameznem kosu. Čeprav je vsaka od umetnin nekaj posebnega, jih povezuje drzen grafični slog s podobnimi linijami in detajli. Toikka je vztrajal, da morajo predmeti in njihova oblika ustrezati materialu, iz katerega so izdelani, zato je uporaba posameznega vzorca na različnih kosih in materialih v kolekciji zelo premišljena. Naj gre za toplo rjavo odejo z gepardom ali za barvito posteljnino, kolekcija The Curious Mind of Oiva Toikka vas vabi, da izrazite svoj unikaten slog v vseh, še tako skritih kotičkih svojega življenja.