VSAK ZABOJ JE UMETNIŠKO DELO

Ustvarjanje neprimerljivega zahteva čas, najboljše materiale, najbolj usposobljene strokovnjake in natančno pozornost do podrobnosti. Nikoli pa tega ni mogoče doseči hitro. In to ni le etos Bugattija, ampak tudi Champagne Carbon, uradnega šampanjskega partnerja znamke.

Champagne Carbon je leta 2011 ustvaril Alexandre Mea, dedič v peti generaciji družine Devavry, ki je svoje vinogradništvo postavila v Champillonu leta 1920 –le enajst let po tem, ko je Ettore Bugatti ustanovil svojo tovarno v Molsheimu 300 km vzhodno. Medtem ko je bila družina Devavry vedno manjša, a izvrstna vivnogradniška družina, je Alexandre Mea vseeno začutil priložnost, da ustvari nekaj še bolj ekskluzivnega od najstarejših letnikov svojega dedka. Po več kot štirih letih raziskav in razvoja steklenice, ovite v karbon, kot naprednega tehnološkega nasprotja tradicionalno izbranemu in ročno obdelanemu grozdju v vinogradu – velikem 15 hektarjev – je leta 2011 ustanovil podjetje Champagne Carbon.

Za uporabo v šampanjcih Champagne Carbon se uporabljajo se le najboljši grozdi iz regij Grand Cru in Premier Cru, obrani ročno v procesu, ki vključuje celotno ekipo, vključno z izvršnim direktorjem Alexandrom, ki rast tega grozdja skrbno spremlja. Med sezono trgatve je le majhno časovno okence, v katerem se lahko pobere grozdje, izbrano glede na velikost, polnost in barvo. Da bi bil bližje celotnemu procesu, je Alexandre celo zgradil svojo hišo kar na vinogradu. Seveda je zelo pomemben tudi proces proizvodnje, ki je bil dvignjen na povsem novo raven. V nasprotju z velikimi proizvajalci, ki hranijo svoja vina v velikih sodih iz nerjavečega jekla, Champagne Carbon hranijo v tradicionalnih hrastovih sodih. Te je potrebno vsak dan obrniti, očistiti in previdno napolniti, da se upošteva izhlapevanje; naloga, ki pripada enemu človeku, ki v Hiši skrbi za vsak sod posebej. Ti sodi zagotavljajo bistvo vina, saj črpa okus iz lesa; note začimb, ki zagotavljajo globino in značaj, ki jih pogosto ne najdemo v vinih, proizvedenih v bolj industrijskem obsegu. Po mesecih v hrastovem sodu se vino pretoči v steklenico, ki se kasneje v kleti Carbon stara najmanj 6 let.

No, v času pred božičnimi prazniki pa je Bugatti razkril najnovejšo vrhunsko inovacijo v svojem partnerstvu s Champagne Carbon: “La Bouteille Sur Mesure”, ki navdihnjen s skoraj neomejenimi možnostmi personalizacije Bugattijeve prilagojene storitve ‘Sur Mesure’, izkazuje najvišje ravni prilagojene izdelave, oblikovanja in tehnologije, da ustvari ne le steklenico šampanjca, ampak umetniško delo. ‘La Bouteille Sur Mesure’ je predstavljen manj kot leto dni po nastanku edinstvene ‘La Bouteille Noire’, 15-litrske steklenice šampanjca Carbon vintage v kiparskem ohišju, ki ga je navdihnil Bugatti La Voiture Noire. Nič manj kot 150 ur je bilo namenjenih izdelavi končnega izdelka, ki ga je strokovno dokončal Bugattijev partner IXO. Skupaj je bilo uporabljenih 314 posameznih listov ogljikovih vlaken – ki se ne razlikujejo od materiala, ki ga najdemo v Bugattijevih hiperšportnih avtomobilih. Njegova hlajena notranjost je bila podložena s fino zrnatim havansko rjavim usnjem, istim materialom, kot je bil uporabljen v La Voiture Noire. Kar se je začelo z eno izjemno steklenico in škatlo, se zdaj razvija v raznoliko linijo izdelkov po meri, ki jih v svetu vinogradništva še nismo videli. ‘La Bouteille Sur Mesure’ je sestavljen iz treh prilagodljivih glavnih stebrov: kiparskega ohišja, ki ga je navdihnil Bugatti, ročno izdelane steklenice iz ogljikovih vlaken Champagne Carbon in najboljšega šampanjca v njej. Vsak element je mogoče prilagoditi željam stranke.

Z umetniškimi izvedbami vozil Mistral, Bolide, Divo in Chiron imajo kupci možnost, da si na novo zamislijo svoje lastno vozilo Bugatti ali raziskujejo povsem nove kreacije in dizajne, če to želijo. Vsak zaboj za šampanjec ‘La Bouteille Sur Mesure’ namreč vsebuje očarljive elemente modela navdiha, ki zajemajo ikonična vozila Bugatti v njihovem samem bistvu. Izrazite drzne linije, ekstremne krivulje, vpadljivi spojlerji; najmanjše in najbolj zapletene podrobnosti je mogoče najti na zunanjosti vsakega ohišja. Ta skoraj neskončna raven prilagajanja se razširi na steklenico iz ogljikovih vlaken v notranjosti, z ekskluzivnimi materiali, ki so na voljo za njeno končno obdelavo, vključno s prvo fotoluminiscentno kovano steklenico iz ogljikovih vlaken na svetu. Kupci bodo imeli možnost izbirati med vrsto najboljših letnikov Champagne Carbon, ki jih bodo vključili v svoj ‘La Bouteille Sur Mesure’.

Zbirka letnikov Champagne Carbon For Bugatti je že vključevala ƎB.01, letnik 2002 iz 90 % chardonnayja in 10 % modrega pinota, pridelanega v letu zaporednih vročih dni in hladnih noči, kar ustvarja intenziven okus v grozdju. ƎB.02 je bil letnik 2006 Blanc de Blancs Grand Cru, ƎB.03 pa 2013 Blanc de Blancs; intenzivno in sveže vino, pridelano v hladni in mokri zimi, ki ji je sledila hladna pomlad in pozna trgatev.

Tako kot “La Bouteille Noire” je vsak zaboj resnično umetniško delo, ki vključuje enak postopek ustvarjanja, kot sta ga Champagne Carbon in IXO uporabila za ustvarjanje “La Bouteille Noire”. Inovativna tehnologija je uporabljena skozi vsak proces, z možnostjo namestitve samodejne polprevodniške termodinamične hladilne celice – tehnologije, ki jo najdemo v satelitih v orbiti – skupaj s 14 vrhunskimi ventilatorji, ki krožijo hladen zrak v ohišju, da se zagotovi, da se dragoceni šampanjec ohrani na popolno temperaturo.