VODIK, NOVI STEBER BMW POGONSKIH SKLOPOV?

Skupina BMW sistematično napreduje z razvojem tehnologije vodikovih gorivnih celic kot dodatne možnosti za trajnostno mobilnost posameznikov. Dve leti po predstavitvi konceptnega avtomobila BMW i Hydrogen NEXT bo podjetje na sejmu IAA Mobility 2021 v Münchnu predstavilo BMW iX5 Hydrogen.

Majhna serija Hydrogen BMW iX5, razvita na osnovi BMW X5, bo od konca prihodnjega leta uporabljena za predstavitvene in preskusne namene. Njegov sistem vodikovih gorivnih celic je dodaten dokaz vodilnega razvojnega znanja skupine BMW na področju tehnologij električnih pogonov.

“Pogonski sistem BMW iX5 Hydrogen je z visoko zmogljivimi gorivnimi celicami in optimiziranim akumulatorjem edinstven na svetu,” je dejal Juergen Guldner, vodja oddelka za tehnologijo vodikovih gorivnih celic BMW Group in projektov vozil. “S tem gradimo nove poti za trajnostni užitek v vožnji.”

Ob ustreznih pogojih ima tehnologija vodikovih gorivnih celic potencial, da postane dodaten steber v portfelju pogonskih sklopov skupine BMW za lokalno mobilnost brez CO2. Blagovna znamka BMW i, ki je v celoti usmerjena v lokalno mobilnost brez emisij, bi lahko v prihodnosti poleg baterijsko električnih modelov, kot so BMW i3, BMW iX3, BMW iX in BMW, ponujala tudi vozila s pogonskimi sklopi na vodikove gorivne celice.