VINOGRADNIŠTVO MODERNE DOBE

Ko si v glavi zamislite vinograd, verjetno pomislite na grozdna polja, ki vodijo do tradicionalne hiše oblečene z bršljanom, ki stoji na vrhu. Če je temu tako, arhitekt Marc Barani želi, da te misli zavržete. Za svoj zadnji projekt – posestvo Les Davids v Luberonu v Provence-Alpes-Côte d’Azur – je ustvaril pravokotno super moderno stavbo, ki popolnoma odraža modernistični pristop, ki ga vinograd ubira pri pridelavi naravnega, organskega vina.

Celotna konstrukcija je zgrajena iz betona in je zasnovana tako, da odraža gravitacijske elemente vinarstva. Objekt vključuje grozdje samo, prostor za stekleničenje in skladišča ter klet, pa tudi pisarne in degustacijske prostore za osebje in goste vinograda. Arhitekturni elementi stavbe pri tem omogočajo, da je vino v celotnem proizvodnem procesu na očeh, od stiskalnice do polnilnice. Ker je postopek razdeljen na tri ravni, vonj potujočega grozdja in sokov napolni tudi območja za obiskovalce in degustacijske prostore.

Za zunanjost je Barani ustvaril veliko konzolno streho, ki se razprostira na terasi s pogledom na vinograde – dvajset hektarjev le teh obdaja osrednjo stavbo kleti, te pa pridelajo 11 različnih sort grozdja.