VEDNO OBSTAJA TEŽNJA PO BOLJŠEM!

Čeprav ni postala igralka, gospa Dragica Krpan še vedno obožuje filmsko industrijo, vendar dela tisto, kar zna in ima rada v svojem svetovalnem podjetju, kar jo zelo izpolnjuje. Dela na razvoju izobraževalnih programov in meni, da vedno obstaja želja po boljši, nadaljnji in višji stopnji.

Ga. DRAGICA KRPAN, kaj ste želeli postati kot otrok? O čem ste sanjali?

Igralka. In danes sem veliki filmofil, rada imam preobrazbe, imaginacijo, vedno si lahko en drugi lik, preživiš neko drugo življenje, se počutiš kot kraljica ali služkinja, v preteklosti, v prihodnosti ….

Vedno sem imela rada filme in sledila igralskemu svetu, ki me je očaral. V času mojega otroštva je bila v Evropi prisotna svetovna kinematografija. Otok Capri je bil središče filmskega sveta. Nemogoče je pozabiti Brigitte Bardot in znanega J. Luc Godarda ter film “Le Mépris” ali Claudio Cardinale, Marcella Mastroiannija in film The Skin, Sophy Loren in Clarka Gabla ter še mnoge druge. Željo, da obiščem Capri in doživim vzdušje hedonizma, sem lani uresničila. Afera “Watergate” in film Roberta Redforda sta bila navdih in želja po študiju novinarstva, in to raziskovalnega. V tistem času je bilo mogoče študirati novinarstvo najbližje v Ljubljani. Na koncu sem se odločila za študij prava.

Danes delate v lastnem podjetju in se ukvarjate z nepremičninami, a prej ste delali v Zagrebu. Kako se razlikuje lastno podjetje z morda nekoliko bolj lagodnim javnim delom?

Svojo kariero sem začela v veliki zunanjetrgovinski družbi, nadaljevala v mestni upravi, kjer sem večino svojega delovnega leta stalno preživela med stroko in politiko, na položajih generalne sekretarke mestne uprave in vodje Urada za nepremičninske pravne zadeve. Končala sem v energetskem sektorju, v dejavnosti plina, kot član uprave “Plinacro” in nazadnje kot direktorica “podzemnega skladiščenja plina”. Danes imam lastno svetovalno podjetje in delam tisto, kar najbolj poznam in ljubim, in to so pravne nepremičninske zadeve in ustvarjanje predpogojev za izvedbo različnih projektov: od stanovanjskih, poslovnih do velike infrastrukture in energije. Velika razlika je med delom v sistemu in vodenjem lastnega podjetja. V vseh sistemih sem bila na vodilnih položajih, kjer so me obkrožali pomočniki, svetovalci, tajniki, vozniki in imela sem številne prednosti, ki jih omogočajo le takšni sistemi v državni lasti ali v državnih podjetjih. Ampak ni svobode, nenehno ste pod povečevalnim steklo, v vsakem trenutku se morate oglasiti,  če pokličete minister, predsednik vlade, novinar …. Včasih se ne strinjate z odločitvami, ki jih morate sprejeti, ker veste, da niso najboljše in zato ste nezadovoljni, izčrpani od dokazovanja, kaj je prav in kaj je narobe. Morate preklopiti med različnimi neformalnimi lobiji, pastmi, centri moči in njihovimi vplivi. V zasebnih podjetjih nimate veliko privilegijev, vendar imate moč neodvisnega odločanja, imate možnost izbire, sposobnost, da delate to, kar vas izpolnjuje pri doseganju cilja, ki so uspešno opravljene storitve in zadovoljne stranke.

In mesto Zagreb raste in se razvija. Kakšen bi bil izziv, da bi še naprej delali na tem področju? Kaj bi se še spremenili?

Izziv bi mi bil delati na zasnovi in razvoju strategije upravljanja in razpolaganja z nepremičninami v lasti Zagreba in zagrebškega holdinga. Takšen dokument v Zagrebu manjka, ker so desetletja nejasnosti in pomanjkanja zavesti o vrednosti premoženja, ki je zapuščina socialističnega upravljanja, v katerem je bilo vse “družbeno”, “splošno” ampak nikogaršnje, danes povzročila neurejene zemljiške knjige, pomanjkanje vizije razvoja, kar pomeni pomanjkanje naložb in nezmožnost pritegniti potencialne vlagatelje. Analiza trenutnega stanja nepremičninskega sklada in njegovega modela upravljanja, analiza ustvarjanja denarnih tokov, komercializacija nepremičnin so predpogoj za uspešno upravljanje in uvajanje v funkcijo mestne lastnine. Izobraževanje na tem področju ne obstaja in naš izobraževalni sistem študentom ne omogoča službe za upravljanje z nepremičninami. Pravkar se ukvarjam z razvojem kurikuluma za poklic “specialist upravitelja nepremičnin”, ki bo jeseni aktualen na eni od zagrebških univerz.

Kakšna je vaša ocena nepremičninskega statusa na hrvaškem trgu? Kaj je dobro kupiti in kje?

Trg nepremičnin ponovno oživlja, vendar so še vedno največje ovire v nejasnih zemljiških knjigah. Na večje cene nepremičnin v Zagrebu je vplivalo precej več turistov in povpraševanje po stanovanjih in apartmajih Airbnb. Dolgo živim v središču mesta in si življenja ne morem predstavljati nikjer drugje. To ima veliko prednosti, slabosti pa spregledam, ker bi se že preselila, če bi me to motilo. Stanovanje v centru je danes najdragocenejša lastnina, vendar je skoraj nemogoče najti kakovostno stanovanje, ker je veliko večjih stanovanj pretvorjenih v več dnevnih najemnih stanovanj. Najpomembnejši sta lokacija in možnost parkiranja. Mnogi se preselijo iz svojih velikih stanovanj v središču in jih oddajajo turistom, medtem ko zase najamejo manjše stanovanje na periferiji in tako dodatno ustvarijo več dohodka.

Ali menite, da bi bilo dobro graditi nova igrišča za golf?

Seveda. Hrvaška je turistična država in ima velik potencial za celoletni turizem. Gradnja igrišča za golf dvigne raven kakovosti v turistični ponudbi. Tisti, ki so to pravočasno ugotovili, so danes visoko razvite turistične države, katerih turistične hotelske kapacitete so izpolnjene celo leto. Milijoni ljudi igrajo golf in če ne ponudimo te možnosti, gredo drugam. Narava je na naši strani, imamo zakon o golfu, vendar se vsak tak projekt sooča z uporom in ovirami. Želim verjeti, da se bo to kmalu spremenilo.

Katerim težavam se je mogoče izogniti pri izgradnji novih igrišč za golf in tako hitro graditi in dokončati projekte?

Birokracijo je treba zmanjšat na potrebno mero in čim prej urediti zemljiški register tako, da ima vlagatelj pravno varnost za svoje naložbe. Ko obstaja politična volja, se lahko vse hitro in učinkovito reši. Takšne projekte je treba razglasiti za strateške ne glede na to, ali gre za zasebne ali javne naložbe. Mnogi turistični kompleksi od jeseni do pomladi ostanejo zaprti, medtem ko gre na tisoče severnih in srednjeevropskih golfistov v Turčijo, Španijo, Maroko .…

Ali menite, da bi bile hiše, zgrajene v bližini golf igrišča, lahko dober posel za gostitelje in vlagatelje?

Brez dvoma. Ker je to najboljša in najcenejša nastanitev za igralce, je zelo prijetno. Vlagatelji se morajo truditi in ponuditi tudi druge vsebine.

Kaj vam daje potrebno motivacijo in energijo za delo?

Neizčrpna radovednost za novo učenje, odkritja neznanih in novih izzivov, seveda v želji, da se spoznavam bolje in globlje.

Vaša prva asociacija ob besedi golf?

Zen – doseganje miru ali meditacija pri sprehodu. Mirnost, sprostitev, zadovoljstvo, potrpljenje, strpnost.

Kdaj ste prišli v stik z golfom in kdo ga vam je predstavil?

V South Walesu sem bila leta 2008 v času enomesečnega bivanja prvič na golf igrišču. Istega leta sem se v času bivanja v Palm Golf Marrakechu Palmeraie resortu zaljubila v ta način uživanja in sprostitve in se odločila vpisati v šolo golfa.

Na katerem golf igrišču ste opravili svoje prve udarce?

Golf & Country klub Zagreb

Ali raje sodelujete na VIP turnirjih ali igrate golf v zasebnih skupinah s prijatelji?

Rada imam oboje, ker gre za dve različni doživetji. Turnirji so testi in spodbujajo učenje in napredek. Največje zadovoljstvo pa je igrati z mojima otrokoma, Petrom in Luko, ter nečakoma Ivanom in Ivanom.

Kateri del golf igre vam najbolj ustreza in kaj vas najbolj zanima? Ali je nekaj, kar morate pri golfu izboljšati?

Najraje uporabljam irone, to je moja ljubezen. In vedno je prostor za napredek, še posebej pri kratki igri.

Ali nam lahko zaupate eno vašo prijetno in neprijetno izkušnjo, ki sta se vam pri golfu primerili?

Na žalost sem imela neprijetne izkušnje, ko so mi palico ukradli iz torbe, kar je zame velika težava, ker sem levičarka in težko najdem palice. Počutim se slabo tudi, ko igralci goljufajo glede rezultata. Ne razumem tega, ker s tem goljufajo sami sebe. Veliko več je prijetnih izkušenj, med katerimi so sklepanje novih prijateljstev, užitek v naravi in sprostitev.

Katero je vaše najljubše golf igrišče?

Najraje igram na igrišču v Antaliji v Turčiji.

Na katero golf igrišče bi se odpravili, če bi imeli na voljo tri tedne prostega časa?

Hawaii in Mauritius.

Katera je vaša najljubša golf destinacija in katero golf igrišče na svetu?

Belek in golf igrišče Montgomery Maxx Royal.

Vaše sporočilo ali nasvet, ki bi ga na koncu dali našim bralcem in igralcem golfa?

Igrajte golf čim bolj pogosto, se družite čim več, bodite pozitivni in uživajte v vsem, kar ponuja golf – pomirjenost, sprostitev, izzivi, boljše in lepše igranje, saj je vedno boljše. Golf je nekaj takega, kot je Galeb Jonathan Livingston, kar pomeni, da vedno obstaja želja po boljšem, daljšem, višjem. To je mogoče doseči le s pridnostjo in vztrajnostjo. Leteči pogled je dejanje, ki delno poteka na tleh in deloma v zraku; sami pojmi zraka, neba in neslišnih višin imajo simboličen pomen. To je tisto, kar vsak od nas doseže s svojim delom, vztrajnostjo in nekaj, kar ga izpostavlja v skupnosti. Vsi si prizadevamo za višje cilje, popolnost, ki je nikoli ne dosežemo, ampak pot do tega cilja sama je velika sreča.