VEDNO MORAMO NAJTI PRAVO RAVNOVESJE

Trikratni prvak Ryderjevega pokala Paul Casey nam je v razgibanem intervjuju zaupal marsikaj o lekcijah, ki se jih je naučil v (upajmo, da kmalu preteklih) zahtevnih časih, razlogih za njegovo zelo uspešno leto na Touru, njegovem užitku ob igri pred gledalci in tem, kaj mu pomeni branjenje naslova, njegovih prednostih in slabostih. Govor je tekel tudi o njegovih hobijih in o tem, kateri šport mu poleg golfa najbolj leži …

Paul Casey, o zmagi na Porsche European Open 2019 ste vedno govorili kot o posebni zmagi. Zakaj?

Paul Casey: Zgodovina ima v našem športu veliko vlogo. In ta turnir ima neverjetno zgodovino. To je eden izmed največjih dogodkov na evropski turneji, na častni seznam European Open pa spadajo najboljši. Vsak igralec na vsaki turneji si zelo želi zmagati na vseh turnirjih, ki so jih osvojili njegovi junaki. Kot otrok na začetku devetdesetih let sem na evropskem odprtem prvenstvu v Angliji nosil semafor, ko so turnir igrali na Walton Heathu. To s spomini, ki ostanejo.

Kaj je težje, osvojiti naslov ali ga ubraniti?

Casey: Ubranitev naslova je zelo zabavna, vendar se je do zdaj redko izšlo. Uspelo mi je kot amaterju, a samo enkrat kot profesionalcu. Zanimivo je, da sem kot nosilec naslova pod manjšim pritiskom, ker mi ni treba nič več dokazovati. Biti lovljen je dober položaj. Frustrirajoče je le, če zmago zgrešiš le za malo. To je nekaj, kar ne pride več v enačbo na Porsche European Open, kar pomeni, da se resnično veselim obrambe naslova.

Vaše leto je bilo do zdaj precej uspešno. Zmaga v Dubaju, dobre uvrstitve na glavnih in številnih drugih turnirjih. Od kod konsistenca?

Casey: Moja torba od začetka leta v sebi nosi novo palico za začetni udarec. Zdaj začenjam bolje kot v zadnjih desetih letih. Ne gre za dolžino, veliko bolj za nadzor. 100-odstotno vem, da žogice za golf ne delajo nenavadnih stvari, ki jih ne znam razložiti. To mi daje veliko samozavesti. In samozavest vodi do varnega zamaha, učinka snežne kepe.

Ko ste se uvrstili na četrto mesto na prvenstvu PGA Championship, ste od blizu spremljali zmago Phila Mickelsona. Katere lekcije ste se naučili iz drugega glavnega tekmovanja leta?

Casey: Zame pri mojih 43 letih je Phil Mickelson, star več kot 50 let, res navdih. Kar zadeva Phila, mislim, da sta bili pomembni dve stvari. Ostal je brez poškodb in obdržal je svojo strast do športa. Igra na enaki ravni, kot pred desetimi, dvajsetimi leti, in zdi se, da je bolje pripravljen kot kadar koli prej. Njegova motivacija je impresivna.

Kako ohraniti strast do športa skozi desetletja?

Casey: Zame je pomembno, da imam druge strasti. Če je golf vse, kar imaš, potem hitro izgoriš. Hkrati pa vam druge strasti ne bi smele vzeti preveč časa. Gre za iskanje ravnotežja in vsi smo drugačni. Imam pa še marsikaj, kar me zelo zabava, začenši s športnimi avtomobili. Pomaga, ko trpite za neuspehi.

Težave so v središču letošnje sezone, ki ste jo začeli s Porschejem.

Casey: Proučevali smo težave, ki jih imajo včasih ljudje, ki se poskušajo premakniti naprej, zlasti v zadnjem letu in pol. Zadeva se vrača k motivaciji, k težavam in krizam, ki jih poznamo vsi. V športu se pogosto osredotočimo na uspeh. Vidimo pokale, slavja. Toda 99 odstotkov svojega časa porabim za to, da ne poskušam doseči popolnega strela in zmagati. Toliko je dvomov, poškodb, razočaranj, napačnih odločitev. Sporočilo je: z izzivom lahko rasteš. Zadenite naslednji udarec. Gre za ohranjanje moči.

Se iskanje popolnosti kdaj konča?

Casey: Ne, vedno se da izboljšati stvari, zlasti kar zadeva golfski udarec. Tu in tam gre za približno en odstotek. Obstajajo pomembne podrobnosti. Vsi smo perfekcionisti v športu, ki ga nikoli ne bo mogel nihče popolnoma obvladati. Trudimo pa se izpopolniti tisto, česar ne moremo izpopolniti.

V kolikšni meri so na vas vplivali zahtevni zadnji meseci?

Casey: Vsi se ta trenutek učimo, kako pomembna so prijateljstva, medsebojni stiki in doživljanje stvari skupaj. Tudi zato se veselim Hamburga. Na evropski turneji že dolgo nisem videl veliko fantov. Hkrati je lepo videti, koliko podpornikov, kot so sponzorji ali organizatorji, ki verjamejo v igro golfa in so nam v teh časih omogočili tudi igranje golfskih turnirjev, obstaja. Morda gre za golf, saj ta uteleša veliko tistega, kar je ljudem na splošno pomembno – poštenost, disciplina in pravičnost. Kako težke so razmere v tem trenutku, lahko opazimo pri Porsche European Open, ki je bil lani odpovedan in ga je bilo tokrat treba prestaviti. To je še en razlog, zakaj bi rad v celoti podprl turnir in njegove deležnike.

Kaj ste v zadnjih mesecih pogrešali na turneji?

Casey: Jesti z nožem in vilicami s krožnika. Vsa hrana je bila na turneji zapakirana, a z dobrim razlogom. Toda veliko bolj pomembno, gledalce. Na turnirju PGA Championship sem prvič začutil energijo, ki jo izžarevajo navijači. Bilo je opojno. In zdaj imamo spet navijače tudi na igrišču v Hamburgu. Komaj čakam. Golf z gledalci je povsem drugačen. Nekaj, kar se na žalost ne bo izšlo, je, da se pred turnirjem s Porschejem odpeljem od Londona do Hamburga – zaradi veljavnih predpisov.

Ste to načrtovali?

Casey: Ja, bilo bi kul, se vam ne zdi? To pomeni, da moram zdaj, ko potujem od golfskega igrišča do hotela in nazaj, opraviti dolgo pot, da si malo ogledam okoliško podeželje in prevozim nekaj čudovitih cest. Sploh v Leader’s Car. To je bila leta 2019 odlična ideja in ljudje so mi ves čas mahali. Še posebej, ker je bilo ob strani z velikimi črkami napisano »Leader«. Prav poseben občutek. Ali pa če osvojim vozilo »jamica v enem udarcu«, Taycan Turbo S Cross Turismo. Avto je kot nalašč za igralce golfa, sploh z vsem svojim prostorom. Obožujem Porschejeve modele GT. Je pa tudi kul avto. Moje vsakdanje vozilo je Cayenne Coupé. A dobro si predstavljam, da ga bom zamenjal za Cross Turismo. Če imate lahko samo en avto, potem je popoln.

Ambasador znamke Porsche ste od septembra 2020. Kako dobro vas je sprejela družina Porsche?

Casey: Resnično mi je v čast. S partnerstvom dobim veliko, ker sem tudi sam tako nor na avtomobilske športe. In če bom pri zagovarjanju nečesa verodostojen, potem mora biti to nekaj, kar tudi želim početi. Zato sem tako zadovoljen z vsem, kar smo naredili skupaj – kampanjami, podcasti, dogodki. Želim v celoti izpolniti svojo vlogo in z veseljem jo opravljam – to je fantastično. Za konec spoznavam veliko čudovitih ljudi, s katerimi se lahko pogovarjam o avtomobilskem športu. To je neverjetno navdihujoče.