VEDNO BOLJ CENJENE ZGODBE IZ SLOVENIJE

Slovenija je zeleno srce Evrope, z raznoliko in čarobno naravno krajino, bogato kulturno dediščino, običaji ter pripovedkami, ki se spajajo v enovito zgodbo očarljive dežele med Alpami in Jadranskim morjem.

Kot plod sodelovanja med Google Arts & Culture in Slovensko turistično organizacijo je na spletni strani g.co/travelslovenia zdaj na voljo spletni vpogled v bogato slovensko naravno in kulturno dediščino, in sicer v slovenskem ter angleškem jeziku. Edinstvene obrti, dih jemajoči razgledi in predani ljudje so predstavljeni tudi v kratkem filmu. Projekt je na pot slavnostno pospremil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril, da je bila predsedniška palača v Sloveniji ena prvih posnetih in digitaliziranih znamenitosti, tako pa je bila postavljena na ogled prav vsem. Veseli ga, da je z novim slovenskim projektom Google Arts & Culture na voljo še več krajev in tradicij, ki jih lahko ljudje iz celega sveta raziskujejo preko spleta. V času omejenih potovanj in šolanja na daljavo je to še toliko bolj cenjeno.

Digitalna zbirka “Zgodbe iz S𝓁𝑜𝓋𝑒nije” prikazuje naravne lepote dežele, njeno zgodovinsko dediščino, mite in legende ter zgodbe ljudi. Gre za eno najobsežnejših tovrstnih zbirk doslej in je posebej posvečena neotipljivi dediščini Slovenije. Vsebuje več kot 60 zgodb in virtualnih ogledov ter več kot 1.200 fotografij, umetnin in fresk, vrhunec pa predstavljajo tudi zapisane pravljice, ki orišejo bogat in živahen svet slovenske folklore. Na voljo so štiri znane slovenske pravljice, prirejene po zgodbah Dušice Kunaver, raziskovalke in ljubiteljice folklore.

Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v EU, več kot tretjina slovenskega ozemlja pa je zaščitenega in vključenega v evropsko omrežje Natura 2000, ki ohranja biotsko raznovrstnost. Na njem je več kot 10.000 kilometrov označenih pohodniških poti. Pri projektu pa sodelujejo tudi partnerji, kot so Čebelarski muzej v Radovljici, Planinska zveza Slovenije, Narodna univerzitetna knjižnica Slovenije in številni drugi, s čimer so te organizacije postale del več kot 2.000 kulturnih ustanov iz 80 držav, ki sodelujejo v projektu Google Arts & Culture.

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) so ob tej priložnosti izpostavili: »Izjemno ponosni smo, da smo se z globalno prepoznavno znamko Google povezali pri tako posebnem projektu, ki Slovenijo svetu predstavlja na navdihujoč in atraktiven način. Zgodbe iz Slovenije, ki smo jih zasnovali skupaj z ostalimi partnerji in soustvarjalci v obliki edinstvene platforme vizualno osupljivih in informativnih pripovedi predstavljajo našo zeleno deželo, njeno naravno in kulturno dediščino ter ljudi, ki ju bogatijo.« Na STO so poudarili zadovoljstvo, da prav doživetja mest in kulture, ki se uvrščajo med ključne produkte slovenskega turizma, na platformi zavzemajo najvidnejše mesto. »Skupaj z zgodbami o doživetjih v neokrnjeni naravi, gastronomskih posebnostih, slovenskih vodah in ostalimi vsebinami bo nova platforma nedvomno inspiracija za vse, ki so že ali pa še želijo raziskati Slovenijo.«

V Sloveniji je na tako majhnih razdaljah vse zelo raznoliko. Za marsikoga tudi majhna različica Evrope, saj v državi najdemo številne različne tipe pokrajin. “Zgodbe iz S𝓁𝑜𝓋𝑒nije” zajemajo širok nabor tem, predvsem pa predstavljajo štiri temeljne vsebinske stebre: poznavanje obrti in tradicije, naravne lepote, dih jemajoči razgledi in doživetja po vsej državi. Planinarjenje in pohodništvo imata v Sloveniji dolgo tradicijo in sta hkrati močno prepletena s slovensko narodno identiteto. Uporabniki se bodo znašli na planinski poti na vrhu Triglava (najvišjega vrha v Sloveniji), dolinah, uživali ob morju in se sprehajali po gozdovih.

»Zadnji dve leti sta bili za popotnike zelo zahtevni. Verjamemo, da bomo s tem projektom ljudem po vsem svetu približali naravne lepote in bogato tradicijo Slovenije, skritega dragulja Evrope. S pomočjo tehnologije in inovativnih načinov pripovedovanja zgodb je projekt v sodelovanju ter pod okriljem Slovenske turistične organizacije namenjen ohranjanju in promociji slovenske naravne ter kulturne dediščine po vsem svetu. To je tudi edinstvena predstavitev kulture pohodništva in lokalnih pripovedi, ki je zdaj del programa Google Arts & Culture,« je povedal Amit Sood, direktor programa Google Arts & Culture.

»Projekt “Zgodbe iz S𝓁𝑜𝓋𝑒nije” je edinstvena predstavitev pohodniške kulture in pripovedovanja lokalnih legend, ki je zdaj del programa Google Arts & Culture. Upamo, da bomo domače in tuje popotnike navdihnili pri izbiri naslednje počitniške destinacije ali pri raziskovanju slovenskih bogatih tradicij in obrti nasploh,« je dodala Metka Svetlin, vodja marketinga v Google Adriatic.

Slovenija je znana tudi po svoji bogati tradiciji in obrtništvu, saj se ponaša s številnimi predmeti nesnovne dediščine, ki so uvrščeni na seznam organizacije UNESCO. S tem projektom Google prikazuje običaje, kot so na primer umetnost priprave pisanic, posebna priprava pirhov s pomočjo sveč, čebeljega voska in ljubezni, pa tudi tradicijo kurentovanja od vrat do vrat na Ptuju, ki je zaščitena s strani organizacije UNESCO, ne pozabimo pa tudi na slastno slovensko sladico potico z vključenim receptom.

»Danes turisti iščejo izvirnost na sodoben način, slovenska naravna in kulturna raznolikost pa sta zaklad, ki ga je vredno pokazati vsem svetu. Od Sečoveljskih solin, Plečnikove Ljubljane, do manj znanega Gregorjevega, slovenske verzije valentinovega, vse to resnično izžareva raznolikost. Veseli me, da danes obstajajo digitalni kanali, ki lahko našo naravno in nesnovno kulturno dediščino približajo turistom po vsem svetu, zlasti v teh težkih časih, ko so potovanja otežena. Medtem ko pričakujemo vrnitev v normalnost, pa tovrstni projekti našim gostom omogočajo virtualna potovanja in spoznavanje kulturnega in zgodovinskega bogastva slovenskih krajev. Upamo, da že načrtujete svoja potovanja in da vas ta stran še dodatno spodbudi k obisku Slovenije. Kmalu se vidimo na Google Arts & Culture,« je dejal Andrej Čuš, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.