VEČNOST ZODIAKALNIH MEDALJONOV

Navdušeni nad spektaklom nebesnih teles in nebesnega svoda so pri francoski znamki Van Cleef & Arpels počastili slednje s kolekcijo, ki poustvarja simboliko ozvezdij. V letošnjem letu so si pri hiši Van Cleef & Arpels zamislili dva kompleta nakita, ki ponujata nove interpretacije znamenj zahodnega zodiaka in slavita emblematične kreacije iz svoje bogate dediščine. Ne glede na to, ali so iz čistega zlata kot medalje, ki so se pojavile v kolekcijah nakita Van Cleef & Arpels v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ali v kombinaciji z niansami redkih okrasnih kamnov, stvaritve združujejo dva cenjena vira navdiha francoske hiše, naravo in astronomijo.

V pravi poklon barvitim okraskom, ki so jih v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja oblikovali pri Van Cleef & Arpels, novih dvanajst ogrlic reinterpretira znake zodiaka. Vsako kreacijo krasijo motivi na obeh straneh, kot pristna tridimenzionalna slika. Prvi prizor se osredotoča na figure in elemente, ki so tradicionalno povezani z vsakim znakom zodiaka, živali in liki so upodobljeni reliefno v ospredju, medtem ko so elementi, ki spominjajo na ogenj, zrak, vodo ali zemljo, predstavljeni v stilizirani obliki v ozadju, v grafičnem vidiku, ki spominja na art decojevsko kompozicijo. Rožnato zlato prevzame različne teksture, kar daje kreacijam občutek gibanja. Kot priča o posebni skrbi, ki jo hiša vlaga v vsako podrobnost njenih izdelkov, so bile hrbtne strani dolgih ogrlic obdelane z enakimi tehnikami kot sprednje strani, v zlati barvi so uporabljeni simboli znakov, njihova imena in datumi, ki jim ustrezajo po koledarjih. Izbor okrasih kamnov doda piko na i ozadju teh reliefnih tabel, ki vsak znak prepoji z edinstvenim značajem. Bogata raznolikost kamnov ustvarja edinstveno sestavo mineralov, ki jih redko vidimo pri nakitu.

Posamezno izbrani zaradi svojih estetskih značilnosti, se združijo v harmonično obarvane embleme za vsak element. Tisti, ki so izbrani za upodobitev vodnih znamenj, tako prikličejo svetovna morja, pri čemer rakov modri kremen uteleša globino oceanov, ribji sodalit slano peno, škorpijonov turkiz pa čiste vode eksotičnih obal. Bleščeči odtenki zemeljskih znamenj izpostavljajo razkošje narave, ki je navdihnila Van Cleef & Arpels že ob njegovi ustanovitvi, malahit z valovitimi motivi za znamenje device, naključno kromiran aventurin za znamenje bika in živahen amazonit za znamenje kozoroga. Medtem zračna znamenja upodabljajo poezijo nočnega neba z intenzivno pikasto modrino lapisa lazuija na medaljonu dvojčka, ki odmeva modri aventurin vodnarja s prizvoki svetlečega zlatega obsidiana, znamenja tehtnice. Zelo grafični materiali so bili izbrani za okrasitev ognjenih znamenj, izmenično prikličejo plamene in lavo, kot je železno oko, izbrano za znamenje ovna, vulkanska magna, kot je strelčev rdeči pitersite in žareča žerjavica, kot je rdeči jaspis, katerega lisasti motivi povsem oživijo znamenje leva.

Drugi sklop dvanajstih kosov ponuja sodobno vizijo medaljonov iz rumenega zlata, ki so se pojavili v kolekcijah znamke Van Cleef & Arpels od petdesetih let prejšnjega stoletja naprej. Med hišnimi stvaritvami so bili skozi leta na voljo v različnih velikostih in oblikah. Z zodiakom navdihnjeni medaljoni, zapestnice, obeski, zapoke in manšetni gumbi so poudarjali zgodovino Van Cleef & Arpels vse do sodobnih let. Danes v hiši praznujejo to bogato dediščino s poustvarjanjem svojih prvih zodiakalnih medaljonov. Van Cleef & Arpels jih je vrnil v življenje v novih dimenzijah s premerom 21 mm, ki poudarijo njihovo simboliko in intimno kakovost. Izdelani iz prefinjeno poliranega rumenega zlata so kosi na obeh straneh okrašeni z upodobitvami in datumi znakov zodiaka v subtilnem prepletu reliefa. Ti medaljoni tako slavijo osebni nakit, globoko prežet z zgodovino njihovega nosilca. Že več kot stoletje so kamni v središču ustvarjalnosti znamke Van Cleef & Arpels.

Da bi poustvarili čudež, ki ga navdihuje opazovanje nebesnih teles in narave, ki je tako draga znamki, hiša posveča posebno pozornost izbiri in obdelavi materialov, iz katerih sestavljajo dolge ogrlice v kolekcijah Zodiaque. Strokovni gemologi podjetja Van Cleef & Arpels so z roko v roki sodelovali z lapidariji, da bi ustvarili harmonične in vzbujajoče sestave okrasnih kamnov. Vsak kamen, razrezan na velike diske, je bil skrbno izbran zaradi svojega harmoničnega videza na obeh straneh, odtenka njegove barve, kakovosti površine, njegove čistosti in igre prosojnosti. Skupaj dopolnijo kreacije z grafičnimi učinki, pikami in svetlečimi detajli. Bogata raznolikost kamnov kolekcije je odprla tudi nove perspektive podjetju Van Cleef & Arpels, ki je svoje strokovno znanje posvetilo prav lepoti naravnih materialov. V hiši Van Cleef & Arpels poudarjajo poezijo okrasnih kamnov v kreacijah, ki razkrivajo prav njihove edinstvene nianse in značaj. V središču odra kamni vzbujajo edinstvene emocije.