VEČNO RAZVIJAJOČA SE ZASNOVA

Kako bi najlažje opisali časomere Tank? Kot utelešeno Cartierjevo eleganco? Čist in natančen dizajn? Brezkompromisne linije?

Louis Cartier je namreč od samega nastanka modela leta 1917 začrtal izrazito estetsko izbiro pravokotne oblike, v nasprotju z okroglimi urami tistega časa. Tank je bil že ob lansiranju avantgardni kos, kar je še danes. Dve vzporedni robni prečki sta njen podpisni znak. Ta ura, ki jo je navdihnila zasnova istoimenskega bojnega vozila s ptičje perspektive, sledi enemu jasnemu grafičnemu principu: robni prečki sta predstavljali gosenice, ohišje pa tankovo kupolo. Z modelom Tank so bili nastavki ohišja tudi prvič poravnani s paščkom, s čimer se je ohranil ritem oblikovanja. Ura Tank, brezčasna ter prepričana vase in v čistost svojega dizajna, pa zajema duha časa tudi leta 2021 – po več kot stoletju je bila na novo interpretirana v modelu Tank Must. Tank in Must, fuzija dveh Maisonovih ikon. Na eni strani Tank in na drugi Must, ime, ovekovečeno pri Cartierju v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki znova predstavlja klasične poglede na razkošje. Tank Must je eleganten urarski podvig, ki ga nosijo številni. Maisonov podpis, katerega dizajn in gibi se nenehno razvijajo. Poganja ga Cartierjeva urarska predanost nenehnemu napredku. Oblikovalski studio znamke je hkrati predelal zasnovo novih modelov Tank Must z enobarvnimi različicami in originalno različico, ki temelji na novem fotovoltaičnem gibanju.

Cartierjeva urarska ambicija pa je že od vsega začetka zajemala nenehno prizadevanje za izboljšave, pri čemer se zanaša na tehnični napredek, pa tudi na odziv hiše na zavezanost okolju in biotski raznovrstnosti. Od izuma prve ure, ki se je nosila na zapestju z uro Santos (1904), ali tiste z zložljivo zaponko (1910), je Cartier Watchmaking vedno zavezan predvidevanju potreb svojih strank. Ne glede na to, ali gre za patent QuickSwitch (2018), ki omogoča zamenjavo pasov doma, ali najnovejšo fotovoltaično številčnico, ki jo najdemo na uri Tank Must, sodobno alternativo s kvarčnim mehanizmom brez potrebe po menjavi baterij, pristop je enak. Izboljšati življenje in zadovoljstvo Cartierjevih strank. Ura Tank, ustvarjena leta 1917, pa je zelo hitro dobila več različic. Louis Cartier je oblikoval svojo zasnovo že leta 1922, njegovo ohišje je bilo raztegnjeno, robovi pa izpopolnjeni in omehčani. Rezultat? Tank L.C. Rodila se je klasika. »Železniške tirnice«, kabošonski safir, rimske številke. Louis Cartier je postavil temelje značilne urarske estetike. Na te temelje se opira tudi posebna izdaja najnovejše različice, ki ohranja to tradicijo v nekaj subtilnih odtenkih.