VALENTINO PRAZNUJE 90

Valentino Garavani, ustanovitelj hiše Valentino in tako imenovani zadnji cesar mode, praznuje v letošnjem letu svoj devetdeseti rojstni dan. Razstava njegovih del je ob tej posebni priložnosti potekala v Teatro Sociale v Vogheri konec meseca maja in junija. Ob tej obletnici so pri hiši Valentino zasnovali omejeno edicijo majic z znanim citatom gospoda Valentina o modi. Valentino Garavani, rojen v Vogheri 11. maja 1932 v modnem svetu znan pod svojim imenom znamke Valentino, kjer se izpostavitev priimka razume kot poklon varovancu, ki tako prodorno vstopi v kolektivno domišljijo, da skorajda postane odvečen, praznuje svoj devetdeseti rojstni dan.

Ta mejnik slavi edinstveno osebnost, ki je v svoji petdesetletni karieri definirala žanrsko in osebnostno predstavo o lepoti ter ju izrazil v neskončnih oblikah, zaradi česar so relevantne za sedanjost z uvedeno idejo prihodnosti. Valentino je zgradil sistem simbolov, ki so bolj živi in raznoliki kot kadar koli prej, tudi po zaslugi dela aktualnega kreativnega direktorja znamke Pierpaola Piccolija. Teatro Sociale iz Voghere je tako predstavil instalacijo specifično za lokacijo, ki je bila odprta za javnost in je vsebovala ekskluzivne stvaritve, ki jih je oblikoval Valentino od šestdesetih let prejšnjega stoletja do celotnega prvega desetletja 21. stoletja.

Na osrednjem odru so bile predstavljene izbrane ikonične rdeče obleke, najmočnejši, najbolj prepoznaven in priznani simbol in barve, ki je prevzela ime svojega ustvarjalca. Enobarvna predstava, sestavljena iz 36 oblek iz arhiva, antologija stilov, ki je lahko vsak poosebljal duha svojega časa. Je metafora, v kateri so Valentinove ženske hkrati igralke in gledalke, brez razlik, vse pripadajo globalni viziji, ki predstavlja popolno idejo lepote in ženskosti, v kateri je vsak subjekt na isti ravni. Ob unikatih so bile tudi študije, risbe, skice, časopisni izrezki, fotografije in dokumenti, ki so prikazovali duha časa, v katerem so posamezna oblačila nastala in skozi kratke anekdote poustvarjajo, kako jih je svet sprejemal in dojemal. Valentino Happy Birthday Mr V. je omejena izdaja puloverjev s kapuco, ki se bo ponašala z njegovim znanim citatom: »I Love Beauty, It’s Not My Fault«, njegovim živahnim in ironičnim povzetkom pristopa do mode in življenja. Pulover s kapuco se bo prodajal na spletni strani valentino.com.

Ves čisti dobiček od prodaje puloverjev pa bo podarjen Fundaciji Valentino Garavani in Giancarlo Giammetti.