VABLJENI NA SLOVENSKE DNEVE KNJIGE!

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki se vsako leto odvija v Ljubljani in v partnerskih mestih (Brežice, Sežana, Maribor, Koper, Slovenske Konjice, Lenart, Ormož, Rogaška Slatina, Novo mesto, Celje, Šentilj …). Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski literaturi, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem nudijo poglobljen vpogled v literaturo. Med cilji festivala so ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik publike z izvirnimi avtorji različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja. Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture, pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Po lanski, virtualni izvedbi, se festival tokrat ponovno vrača v živem formatu (na spletni strani www.dneviknjige.si pa bo omogočen tudi spletni prenos dogajanja v živo), ki bo zaživel med 16. in 20. junijem in sicer na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev, kjer bo obiskovalcem na voljo pester festivalski program. Ta bo ponudil raznolike dogodke, ki kažejo na bogastvo slovenske literature, ob predstavitvah najnovejših knjižnih izdaj različnih slovenskih založb, branjih slovenskih in tujih literatov in izmenjavanju različnih literarnih žanrov, pa velik del dogodkov namenjamo povezavi literarnih ustvarjalcev s tistimi, ki iščejo navdih med knjižnimi platnicami, tistimi, ki o njih razpravljajo, jih oblikujejo in tistimi, ki jih berejo. Festivalski dogodki bodo že tradicionalno dopoldan namenjeni otroški in mladinski literaturi, pri čemer bo festival ponudil tudi več delavnic za otroke in mladino (denimo literarni lov na zaklad, risarske ter striparske delavnice). V popoldanskem času bomo s predstavitvami svežih knjižnih izidov ter okroglimi omizji nagovorili bolj zahtevne bralce ter literarno stroko, ob večerih pa bomo dogajanje zaključili v glasbeno-literarnem prepletu. Z mnogimi partnerji in posameznimi avtorji in avtoricami se bomo iz domačega praga ozirali tudi po soseščini, predstavili projekte mednarodnega in domačega sodelovanja, prevodno literaturo in gostili mednarodne avtorje (med njimi denimo Martina Previšića, Anno Höglund, Lauro Freudenthaler, Pio Leino in Noro Verde). Večja pozornost festivala bo namenjena tudi širjenju bralne kulture skozi interaktivne postavitve, v sodelovanju z Narodno in Moderno galerijo bomo tako slovensko poezijo prepletali z likovno umetnostjo, z društvom prostoRož priredili posebno instalacijo »Neskončna knjiga«, ki bo obiskovalcem na voljo čez celotno trajanje festivala, gostili bomo instalacije Svetlobne gverile in Festivala Fabula, sodelovali pa tudi s Knjigobežnicami in ostalimi partnerji, s katerimi bomo literaturo občinstvu približevali na sveže, inovativne načine.

Ob festivalskem dogajanju bodo Slovenski dnevi knjige prav tako ponudili živi knjižni sejem, Sejem na zraku, ki bo v organizaciji pisarne Ljubljane – Unescovega mesta literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev potekal tri dni, skozi celotni vikend (med 18. in 20. junijem) ter bralstvu ter zainteresirani javnosti ponudil poseben izbor knjig (iz programa več kot 50 različnih založb), med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Sejem na zraku bo potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru (med 16. in 19. junijem), pred knjigarno Antika v Celju (med 16. in 19. junijem) in pred knjigarno Goga v Novem mestu (med 15. in 19. junijem).

Pridružite se vsem bibliofilom na že 26. Slovenskih dnevih knjige, ki bodo potekali v živo, na vrtu Društva slovenskih pisateljev, vsak dan med 10. in 21. uro ter na knjižnem Sejmu na zraku, med 18. in 20. junijem, od 10. do 20. ure. Vabljeni!

Več o letošnjem programu (podroben program po dnevih in opisi dogodkov) na spletni strani Slovenskih dnevov knjige: www.dneviknjige.si