URARSKO DRUŽENJE PRESEŽKOV

Moj klasični urnik rednih in izrednih poti me vsako leto vodi na številne izjemne prezentacije, nepozabne dogodke, kjer nam novinarjem, urednikom in predstavnikom znamk še pred uradnimi lansiranji ekskluzivno predstavijo produkte, ki potem romajo v naše domove ali, kot tokrat, tudi na naša zapestja oziroma na naše mize. Če se boste cenjeni bralci spomnili, smo vsako sezono poročali o največjih urarskih sejmih, letos pa smo ob spremenjenem urniku lahko umestili med naše obiske tudi znameniti sejem v Ženevi, ki je običajno sovpadal z meni ljubimi moškimi tedni mode ali sejmom v Firencah. Organizatorji so letos obljubljali veliko, še zlasti ker se je v težkem covidnem obdobju izkazalo, da sejma v Baslu, o katerem smo običajno poročali, tokrat ne bo in se je po besedah predsednika fundacije Watches & Wonders Matthieua Humaira preteklim 38 znamkam v letošnjem letu pridružilo še deset novih, a izjemno pomembnih urarskih znamk oziroma hiš, kot jim radi rečemo.

Sam sem že komaj čakal druženje z mojimi prijatelji, ki živijo v Ženevi, zato je bilo vsekakor nedeljsko predsejemsko druženje bolj zasebne narave in z Virginie, s katero sva leta skupaj odkrivala Chanelove novitete, sva morala nadkonaditi, kaj se je zgodilo v zadnjih dveh letih, odkar sva se videla nazadnje v Parizu. Covidno obdobje je pustilo številne spremembe v industriji, kjer delujemo in vsi skupaj smo čakali, kaj bo letos tako drugačnega na sejmu ur in čudes. Pridružitev nekaterih znamk sejmu Watches & Wonders, kot so Rolex, Tudor in Patek Philippe, Chopard, je gotovo pripomoglo k še večjemu zanimanju, ne le profesionalne javnosti, ampak tudi splošne javnosti zainteresiranih ljudi, ki so imeli letos prvič možnost, da so se zadnja dneva pridružili sejmu, s čimer so organizatorji v hipu razprodali vseh 12 tisoč vstopnic, kolikor jih je bilo na voljo. Zanimiv podatek je, da je bilo kar 25 odstotkov obiskovalcev mlajših od 25 let, s čimer smo lahko zaznali tudi visok interes mladih in organizator je tu izpostavil, da gre za eno izmed največjih sodobnih spletišč urarskega sveta iz vseh segmentov, kjer se vsaj tri generacije prepletejo med seboj in odkrivajo najnovejše izdelke in hkrati napovedi za izdelke, ki šele prihajajo.

Ob vsem dogajanju bi težko izpostavil, kaj me je najbolj navdušilo, še zlasti, ker je bilo tega toliko, od znamke do znamke, od produktne linje do povsem novih izvedenk. Prvi sestanek sem imel, kako drugače, kot z znamko Chanel, ki je letos skupaj s kreativnim direktorjem Arnaudom Chastainghom pripravila povsem spektakularno prizorišče Interstellar kolekcije, med katero je bilo zaznati seveda veliko keramike v kolekciji J12 in njenih posebnih izpeljank, kjer v privlačnem boksu Eclipse dobite kar 7 izvedenk ure J12 za vsak dan v tednu, od svetlo bele do temačno črne in vseh prehodov vmes. A prednjačile so tiste izvedbe z diamanti in moška Monsieur, kjer imate na vaši roki lahko več milijonov let star delček meteorita, s čimer so se posebej poklonili stvariteljici znamke Chanel Gabrielle Chanel, ki je tako zelo oboževala nebesne konstelacije.

Razstavni prostor nas je presenetil tudi z manekenkami, ki so sedele na tvidovsko obloženi zofi, s čimer smo še dodatno lahko opazili detajle kodov znamke, in prepletenosti prav tako s kolekcijo visokega nakita, ki jo je leta 1932 predstavila Coco v Parizu na posebnih modelih in prvič celostno kot kolekcijo nakita, vedno korak naprej pred drugimi. Kolekcija Mademoiselle Privé Pique Aiguilles, ki smo jo premierno lahko videli v Parizu na znamenitem naslovu Place Vendome 18 na januarskem tednu visoke mode, je tako pridobila celostno predstavitev v okolju, kjer je vse dišalo po duhu prisotnosti Gabrielle Chanel, izhajajoč iz njenega šivalnega seta, ki ga je nenehno nosila na roki, ko je ustvarjala.

Sejem Watches & Wonders je gotovo tudi presežek zvezdniške prisotnosti, saj smo lahko opazili vse od znanih ali manj znanih filmskih igralcev do športnikov tipa David Beckham, Ronaldinho in domačega asa teniških terenov Rogerja Federerja. A moje oči so bile toliko bolj živahne ob pogledu na eno in edino čudovito žensko, igralko Julio Roberts, ki nas je na okrogli mizi podjetja Chopard seznanjala o novem tipu predelanega, recikliranega jekla Lucent Steel, ki se enakovredno lahko kosa s samim zlatom kot so zapisali številni mediji, zaveza znamke namreč je, da bo imela do leta 2025 v svoji liniji izdelkov iz tega tipa jekla kar 90 odstotkov recikliranega jekla, s čimer bo še dodatno pripomoglo k zmanjšanemu ogljičnemu odtisu podjetja.

Tako so nam predstavili nove ure v različicah iz tega jekla, in jasno, glavno je imela na roki za številne še vedno »Pretty woman« Julia Roberts, ki nas je na okrogli mizi skupaj z lastnikoma Caroline Scheufele in njenim bratom Karlom Friedrichom Scheufelejem seznanjala tudi o tem, kako zelo pomembna je skrb za okolje, celostno produkcijo izdelkov, o čemer je bilo na splošno veliko govora na letošnjem sejmu. Julia je izpostavila, da je to tudi velikokratni pogovor z njeno družino in prijatelji, pomembno je namreč, kaj bomo pustili na tem planet našim zanamcem. Jasno je tudi iz sorodnih razlogov bilo na sejmu nekaj velikih okoljevarstvenikov in ambasadorjev znamk, ki smo jih srečali pri italijanski tradicionalni urarski znamki Panerai do znamke Montblanc, kjer smo lahko zasledili tudi velike pobude sprememb v materialih, zlasti pri embalažni obliki produktov. Da ne omenjamo posebne konceptualne različice ure, ki so nam jo s simpatičnim Antoinom v povsem futuristično urejenem okolju predstavili pri znamki Roger Dubuis, seveda niti njihovi robotizirani hišni ljubljenčki niso manjkali v prikazu futuristične prihodnosti. Saj najbrž vidite, da mi letos že ob pisanju misli tako zelo begajo, da sploh ne vem, kaj vse izpostaviti, ko se je zgodilo toliko vsega v nekaj dneh. Za vse tiste, ki so izrazito usmerjeni v prihodnost, bi bil obisk LAB oddelka v zgornjem nadstropju sejmišča, kjer so predstavljali najnovejše tehnologije in futuristične animacije preko vaših mobilnih naprav oddelek, kjer bi preživeli veliko časa oziroma se zadrževali najdlje, prav tako kot sem se pri nekaterih sicer manjših neodvisnih znamkah sam (seveda smo se v svojevrstnem laboratoriju poigrali tudi pri znamki Zenith ob odkrivanju nove dimenzije ur Pilot).

Osebno me je že lani v videokonferenci navdušila sodobnejša znamka Ressence in letos toliko bolj bogata zgodovina angleške znamke Arnold & Son, ki bo, sem prepričan, še posebej počastila imenovanje novega angleškega kralja Karla III. Ob tem moram še posebej omeniti dvorano, kjer smo lahko odkrivali prave mojstrovine znamk Czapek&Cie, Louis Moinet, Rebellion Timepieces, Speak Marine, Trilobe in povsem pomlajeni Hysek. Svojevrstna pobuda podpore ohranjanja ročnih spretnosti, ki jih uporabljajo velemojstri urarske industrije v vseh fazah, so bili lepo izpostavljeni na novinarski konferenci fundacije Michelangelo, ki jo vodi moj dragi prijatelj Alberto Cavalli, s katerim sva se nazadnje srečala na čudovito organizirani razstavi z njihove strani v Benetkah Homo Faber. In prav o tej novi pobudi ohranjanja rokodelskega znanja je bilo govora tudi z močno podporo znamke Jaeger Le Coultre, ki bo s programom Homo Faber Fellowship podprla dodatna izobraževanja, programe in tudi vključitev nekaj izbranih štipendistov znotraj podjetja. Catherine Rénier je izpostavila, da je v podjetju z bogato urarsko in mojstrsko zgodovino eden izmed temeljnih dejavnikov tudi ohranjanje številnih spretnosti, ki jih je v fazah izdelave več kot 200.

Ob klepetu, ki je sledil, je bilo opaziti tudi številne obraze in ne nazadnje hčer lastnika Richemont skupine, ki bedi kot močni spodbujevalec nad tem odgovornim projektom za ohranjanje dediščine in čudes zgodovine urarsko rokodelskih spretnosti. Ko govorimo o čudesih, nikakor ne morem mimo omembe našega čakanja na glavno besedo Nicolasa Bosa, glavnega predsednika družbe Van Cleef &Arpels, ki je skupaj z novinarjem in zgodovinarjem, specialistom za visoki nakit, Vincentom Meylanom, predstavil dragulje, ki spregovorijo tudi o času, ob tem sta izpostavila čudovito zapestnico in skrito uro v enem, ki jo je davnega leta 1939 nosila gospa Helen Arpels, Passe Partout, ob priložnosti Prix de Diane v mestu Chantilly. Ob tem je Vincent opozoril na veliko nemško ime Peter Henlein Brunnen, ki je bil ob koncu petnajstega stoletja zaslužen pravzaprav za ure, kot jih poznamo danes, a so bile takrat bolj ali manj kot del nakita, takrat je bil specialist za to, da so jih lahko kot neke vrste obeske nosili okoli vratu in to v zelo majhnih izvedenkah, kar je bila prav njegova posebnost.

Tudi skozi celotno 18. stoletje se je tradicija prepleta med nakitom in urami sinhronizirala, kar je toliko bolj opazno, saj so vsi kopirali znamenite dekorativne elemente obleke Marije Antoinete, ki je bila deloma iz perl deloma iz diamantov, kot nas je podučil Vincent. Če si predstavljate potem še planetrano namizno uro, ki so jo tudi v letošnji posebni komplikaciji nadgradili, si le zaželite lahko, da ste srečnež, ki si nekaj takšnega lahko privošči ali pa kot mi vsaj uzre na predstavitvi v živo. Kateri predstavitveni prostor me je najbolj navdušil, bi težko dejal, gotovo je bil najbolj osvežujoč tisti, pri znamki Jager Le Coultre, kjer se je iz stropa zlivajoči slap zdel vsaj hipen odmik od vrveža nekje v oddaljeni naravni oazi, kjer je voda in je zvok njenega prelivanja vsaj malo osvežil naše nenehno hitenje. Ali pa morda inženirsko urejena oaza znamke IWC, kjer so predstavili mojstrsko nadaljevanje tradicije tehnične inovativnosti in legendarnega Genta dizajna, jasno s čudovito urejenim prostorom iz sedemdesetih let, kjer smo lahko opazili tudi imenitno umeščenost vozila Mercedes Benz, s katerim sodelujejo že številna leta, tudi s posebnimi edicijami njihovih ur.

Čeprav sem si želel biti del čimširšega dogajanja, je bilo praktično nemogoče obiskati in udeležiti se vseh prezentacij, še zlasti, ker imamo vmes tudi intervjuje in ob vsem še zunajsejemsko večerno dogajanje, kjer bi posebej rad izpostavil večerjo v resortu La Réserve, kamor nas je povabila ekipa znamke Cartier. Pred restavracijskim delom La Réserved nas je pod mogočnim iglavcem pozdravljal kip Valdesa, za katerega je imel avtor najverjetneje inspiracijo v Velasquezovem portretru Mariane Avstrijske iz leta 1653.

Občudujem to raznolikost, ki jo umetniki znajo predstaviti širokim množicam z drobnimi detajli ali razlikovanjem od svojih predhodnikov, zato sem se toliko bolj veselil intervjuja s francoskim umetnikom Richardom Orlinskim, ki je ponovno z znamko Hublot, s katero sodeluje že vse od leta 2017, pripravil novo edicijo, sem prepričan, da si jo boste še kako želeli nositi na vaših zapestjih. Ker je premalo prostora, da bi v eno reportažo spravil vse vtise in predstavil vse urarske posebnosti več sto novitet, ki sem jih lahko videl, bomo posamezne zgodbe predstavili skozi leto in ob aktualnostih lansiranj. Umetniško navdihnjena je tudi letošnja Rolexova edicija Oyster Prepetual Day-Date 36, ki s svojo sestavljanko na številčnici vnaša igrivo dinamiko v strogo klasično obliko ene izmed najbolj legendarnih švicarskih ur.

Nadvse pa nas je presenetil mogočnež Patek Philippe, kjer so letos predstavili nadpovprečno veliko novitet, od novega modela Grandmaster Chime Haute Joaillerie, pri katerem so prepletli znanje visokega urarstva z visokim nakitom, vsebuje kar 20 komplikacij in je tako najzahtevnejša ura v aktualnem portfoliu znamke. Osebno mi je bila edinstvena tudi potovalna ura Calatrava 24 hour travel time v rožnatem zlatu, dame pa, sem prepričan, bodo navdušene nad edicijo Gondolo Serata Joaillerie v rožnatem zlatu ali pa celo ob klasičnem Nautilusu v rožnatem zlatu. Ker je bilo diamantov čudovito vdelanih edicij toliko, bomo o njih še pisali.

Zato tu omenim le še novejšo edicijo leta 1963 začetega sodelovanja znamke Tag Heuer in dirkaškega duha Porscheja, Tag Heuer Carrera Cronograph Tourbillon, s čimer smo se na sejmu poklonili nekaterim sodelovanjem z avtomobilističnimi znamkami in hkrati počastili obletnice, ki jih je bilo kar nekaj med njimi tudi 35-letnica znamke Frederique Constant. Piaget nas je tokrat razvajal z bogatimi diamanti, s čimer je izkazal svoje mojstrstvo, po katerem so poznani, a le 18 srečnežev se bo lahko pohvalilo z edicijo Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra Thin Obsidian, ki je bila meni ena najlepših ur, ki sem jo imel na zapestju tisti dan.

Letošnja premierna izkušnja »In the City« pomeni pomembno prelomnico v razvoju Watches and Wonders Geneva, saj pritegne mesto in širšo javnost, ki so jo pritegnili posebni dogodki v butikih in na drugih zanimivih točkah v prestolnici urarstva. Koncert skupine Avener je napolnil pristanišče in poskrbel, da so domačini in tuji obiskovalci plesali v ritmu mehanizmov ur. Drage moje dame, dragi moji gospodje, težko bi še karkoli dodal kot le to, da sem bil po nekaj dneh urarskih presežkov ne le fasciniran, ampak več kot navdušen, da se je na enem mestu lahko zgodilo toliko čudovitih zgodb in pogovorov, dogovorov. In konec koncev je to tisto, kar najbolj cenim v naši industriji, da lahko vidiš in srečaš enakomisleče ljudi in si izmenjaš poglede, prakse in gradiš za boljšo skupno prihodnost. Saj veste, čas nam je vsem izjemno dragocen, kot tudi najbolj dragoceni časomeri. Nekaj izbranih si lahko kmalu kupite ali rezervirate pri vaših najbližjih uvoznikih ali butikih.

Ne pozabite pa tudi na dejstvo, da je v tej več kot 75 mrd vredni industriji povpraševanje že skorajda 30-odstotno po rabljenih urah in tako po analizi podjetja Boston Consulting Group ta trg tudi vztrajno raste in je odlična sodobna priložnostna investicija.

Časomere Montblanc lahko kupite v trgovini Montblanc Slowatch, Mestni trg 8, 1000 Ljubljana, povezave do nakupa ostalih znamk pa so na voljo spodaj: