UČINKOVITOST KOT OSNOVNA IDEJA OBLIKOVANJA

“Najlepši avto, ki sem ga kadarkoli narisal.” Marc Lichte, vodja oddelka Audi Design, je te besede izbral jeseni 2018, ko je znamka koncept Audi e-tron GT predstavila kot razstavni avtomobil v Los Angelesu. Dve leti pozneje prvi popolnoma električni gran turismo znamke Audi praznuje premiero kot serijski model. To je pravi čas za pogovor z Marcom Lichtejem o pomenu novega e-trona GT.

Gospod Lichte, čakanja je konec. Audi je novega e-trona GT predstavil 9. februarja. Je predstavitev takšnega modela še vedno vznemirljiva tudi po sedmih letih vodenja blagovne znamke?

 

Marc Lichte: Svetovna premiera je čaroben trenutek. To velja tako za celotno ekipo Audi Design kot tudi zame osebno. Predstavitev novega avtomobila je vrhunec razvojnega procesa, ki običajno traja štiri leta. Dolga pot vključuje veliko dela, veliko razprav in včasih težke odločitve. Na koncu pa smo vsi ponosni, da predstavljamo rezultat naših skupnih prizadevanj.

 

Ponos je tukaj ključna beseda. S svojo zasnovo tega super avtomobila ste res postavili visoko lestvico za e-tron GT. Kaj odlikuje dizajn avtomobila?

 

Lichte: Dober dizajn dosežemo, če je izdelek hkrati estetski in funkcionalen ter postane del celostne splošne izkušnje. Temelj za estetiko je v razmerjih: kratki previsi in dolga medosna razdalja v kombinaciji z vitko kabino na čvrstem telesu. E-tron GT vsebuje vse našteto.

Bi bilo predrzno, če bi ta avtomobil označili za novo Audijevo oblikovalsko ikono?

 

Lichte: Ja, brez dvoma. Navsezadnje na risalni plošči ne morete ustvariti ikone. Avto si mora ugled pridobiti na cesti – v okolju, ki ustvarja voljo po prizadevanju za orientacijo. Resnične ikone oblikovanja imajo nekaj, kar je nedvoumno jasno: za opis VW Beetle ali Porsche 911 so potrebne le tri vrstice. Predstavljajo jasnost.

 

In kakšen odnos želi Audi izraziti z e-tronom GT?

 

Lichte: To je vsekakor »Vorsprung durch Technik« – ali če citiram našo novo strategijo blagovne znamke: »Living Progress«. V naši zgodovini so nekateri modeli to trditev oblikovali na poseben način: A2 je predstavljal brezobzirno učinkovitost, TT se je zavzemal za formalistično zasnovo, R8 pa za brezkompromisne zmogljivosti. Vprašanje glede e-trona GT torej ni, ali gre za ikono oblikovanja, temveč kako natančno izraža naš odnos. Z drugimi besedami, vprašanje je, kako si na novo razlaga »Vorsprung durch Technik«.

 

Kakšno vozilo je e-tron GT?

 

Lichte: E-tron GT je gran turismo. Ta izraz je prvotno veljal za športne avtomobile, ki so bili primerni za dirke na dolge proge. Modeli GT se tako od čisto športnih avtomobilov razlikujejo po tem, da ponujajo večje udobje in večjo notranjost. Kot popolnoma električni gran turismo si e-tron GT to ravnotežje znova razlaga tako, da zmogljivosti ne zmanjšuje do samega izhoda moči, temveč pripisuje poseben ustvarjalni pomen tudi učinkovitosti.

Učinkovitost kot osnovna ideja oblikovanja. Kaj natančno to pomeni?

 

Lichte: Manjši zračni upor pomeni večji doseg: ta osnovni zakon fizike električne mobilnosti smo spremenili v načelo zasnove e-trona GT. Oblika sledi funkciji, estetika izhaja iz učinkovitosti. Novi oblikovalski jezik ustvarja močnejši pretok in s tem dodelano aerodinamiko. Zasnova e-trona GT je tako osnova za oblikovanje prihodnjih električnih modelov.

 

Zunanjost. Toda, kako lahko izrazite učinkovitost pri oblikovanju notranjosti?

 

Lichte: Električna mobilnost dodaja lahkotnost in funkcionalnost notranjosti – s toliko prostora kot v naslednjem višjem segmentu. Zunaj kompakten, v notranjosti prostoren. Zato smo e-tronu GT ponudili skulpturirano osnovno arhitekturo, ki poudarja ne le tipično športnost GT-ja z jasnim poudarkom na vozniku, temveč tudi njegovo trajnost. Razstavni avtomobil iz leta 2018 je služil kot prototip za serijski model. Odlikuje ga lastna linija opreme, ki ne uporablja usnja, temveč se zanaša na reciklirane materiale.

 

Športni gran turismo, ki stoji na podlagi učinkovitosti in trajnosti. Je to nova drža, ki ste jo omenili prej?

 

Lichte: To na kratko pomeni to. Trajnost se začne z začetno idejo in se izrazi z zasnovo. S tem e-tron GT spodbuja idejo, ki bo značilna za naše razumevanje razkošja med električno mobilnostjo.