TRETJA IZRAZITA IN EDINSTVENA MISEL

Leta 2018 je bila razstava Basquiat x Warhol, Painting Four Hands (Slikarstvo štirih rok) v Fondation Louis Vuitton zelo uspešna in si jo je ogledalo približno 700.000 obiskovalcev. Leta 2023 bo Fondation od 5. aprila do 28. avgusta nadaljevala raziskovanje dela Jeana-Michela Basquiata in tokrat razkrila njegovo sodelovanje z Andyjem Warholom.

Basquiat x Warhol. Painting four hands, Louis Vuitton Foundation, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Paris, Francija

Jean-Michel Basquiat (1960-1988) in Andy Warhol (1928-1987) sta med letoma 1984 in 1985 v tandemu “à quatre mains” skupaj ustvarila približno 160 slik, med katerimi so nekatera največja dela, nastala v njuni karieri. Keith Haring (1958-1990), ki je bil priča njunemu prijateljstvu in sodelovanju, je pozneje govoril o “pogovoru, ki se je namesto z besedami odvijal s slikami”, in o dveh mislih, ki sta se združili in ustvarili “tretjo izrazito in edinstveno misel”. Spomladi je v Fondation Louis Vuitton na ogled razstava “Basquiat x Warhol. Painting 4 Hands” je najpomembnejša razstava, ki je bila doslej posvečena temu izjemnemu delu. Razstava, ki jo kurirata Dieter Buchhart in Anna Karina Hofbauer v sodelovanju z Olivierjem Michelonom, kustosom Fundacije Louis Vuitton, združuje več kot 80 slik, ki sta jih skupaj podpisala oba umetnika.

Predstavljena so tudi posamezna dela vsakega od njiju ter sklop del drugih pomembnih umetnikov (Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf …), da bi obudili energijo newyorške umetniške scene v središču mesta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Razstavo bodo dodatno obogatile in prepletle fotografije, vključno z znamenito serijo fotografij “Boksarske rokavice” Michaela Halsbanda, ki so bile izdelane za plakat razstave Jean-Michel Basquiat in Andy Warhol leta 1985. Razstavo je odprla serija portretov Basquiata z Warholom in Warhola z Basquiatom. Nadaljevala se bo z zgodnjimi sodelovanji. Za ta dela, ki jih je na pobudo trgovca obeh umetnikov, Bruna Bischofbergerja, koristilo sodelovanje z italijanskim umetnikom Francescom Clementejem (rojenim leta 1952). Po dokončanju teh 15 slik skupaj s Clementejem sta Basquiat in Warhol skoraj vsakodnevno, z navdušenjem in sokrivdo nadaljevala sodelovanje. Energija in moč njunih nenehnih izmenjav bo gonilna sila razstave, ki bo potekala skozi vse galerije v Fondation. Basquiat je Warhola občudoval kot starešino, ključno osebnost sveta umetnosti ter pionirja novega jezika in prelomnega odnosa do pop kulture.

Warhol pa je v Basquiatu našel novo zanimanje za slikarstvo. Po njegovi zaslugi se je vrnil k ročnemu slikanju v zelo velikem obsegu. Warholovi motivi (časopisi, logotipi General Electric, Paramount in olimpijske igre) služijo kot osnova za celo vrsto umetniških del, ki bodo zaznamovala razstavo. “Andy je začel eno sliko in nanjo dal nekaj zelo prepoznavnega ali logotip izdelka, jaz pa sem jo nekako oskrunil. Nato sem ga poskušal prepričati, da bi na njej delal še nekaj več, da bi naredil vsaj dve stvari,” je pojasnil Basquiat. “Najprej sem ga narisal, potem pa sem ga naslikal kot Jean-Michel. Mislim, da so te slike, ki jih delava skupaj, boljše, če ne moreš povedati, kdo je naredil katere dele,” je pripomnil Warhol. Na razstavi bodo prikazani ti dialogi slogov in oblik, ki obravnavajo tudi ključne teme, kot je vključevanje afroameriške skupnosti v pripoved Severne Amerike – celine, na kateri je bil Warhol vodilni proizvajalec ikon.