TRAJNOSTNOST V OSRČJU RAZVOJA

Vertikalno vrtnarjenje – še posebej prostorsko varčen in učinkovit način gojenja rastlin – postaja naslednji megatrend na področju pridelave prehrane. In Miele s svojo podružnico Agrilution je neposredno vpleten v tvorjenje tega načina gojenja. Podjetje tako z lastnimi rešitvami uvaja svoje pametne mini »vertikalne kmetije« v zasebna gospodinjstva in s tem prispeva k oblikovanju prihodnosti hrane. To je koncept, ki je bil na ogled kot ena od trendovskih tem v številnih paviljonih na Expo 2020 v Dubaju.

Če bi Maximilian Loessl, izvršni direktor podjetja Agrilution, ustvarjal svojo pot, bi bila prihodnost oskrbe s hrano ujeta v štirih stenah domov potrošnikov ter seveda naravno vključena v vsako kuhinjo. V majhnem rastlinjaku namreč lahko rastejo izjemno hranljiva zelišča, solate in mikro zelenice, vedno izpostavljeni popolnim razmeram, kar zadeva svetlobo, vodo in zrak. V Mielejevi hčerinski družbi Agrilution se ta vizija prihodnosti imenuje Plantcube. Rešitev, ki za Maximiliana Loessla simbolizira nič manj kot naslednjo kmetijsko revolucijo. Plantcube nadzira aplikacija, ki uporabniku sporoča, kdaj dodati vodo ali obrati pridelek. Plantcube poskrbi za vse drugo, večinoma samodejno.

Kaj naredi vertikalno kmetovanje tako posebno?

Da bi razumeli, zakaj je vertikalno kmetovanje v zadnjem času postalo pomemben trend, si je vredno ogledati konvencionalno kmetijstvo. Dandanes je kmetijstvo vse bolj osredotočeno na majhno število velikih komercialnih dejavnosti. Eden od rezultatov te koncentracije je razdalja, ki jo prepotuje proizvod, preden pride do potrošnika. To vključuje emisije v procesu transporta, skladiščenja in hlajenja hrane. Tako sveži izdelki na daljših transportnih poteh izgubijo pomembna hranila, še preden jih zaužijemo. Zaradi intenzivnih oblik kmetijstva se skupna površina, ki je na voljo za kmetijske namene, vsako leto zmanjša za 30 hektarjev. To je površina, potrebna za pridelavo približno 20 ton pšenice. Hkrati tla z intenzivno uporabo izgubljajo pomembna hranila. »Vertikalno kmetovanje ponuja rešitve za najbolj pereče probleme, ki jih postavlja današnje sodobno kmetijsko gospodarstvo,« pojasnjuje Maximilian Loessl. »Tisti, ki vsaj del hrane pridelajo sami, pomagajo zajeziti ta trend in zmanjšati transportne poti ter odpadno embalažo. Hkrati lahko uživajo zelenjavo, ki vsebuje do 30-krat več hranilnih snovi kot njihovi »kolegi« iz supermarketa. To je med drugim doseženo z inteligentnimi sistemi razsvetljave, klimatskimi napravami, ki temeljijo na senzorjih in rastlinam omogočajo trikrat hitrejšo rast, in samodejnim namakanjem, ki prihrani več kot 98 odstotkov vode v primerjavi s konvencionalnimi metodami.

Kmetijstvo gre še korak dlje

Toda ali je dovolj, da preprosto ponudite dizajnerski pripomoček za gojenje okusnih zelišč in drugih zelenin? To za Loessla in njegovo ekipo pri Agrilutionu ne bi bilo dovolj. 33-letnik intenzivno dela na tem, da bi bila njegov Plantcube in celotno podjetje čim bolj trajnostna. Zato je Plantcube zasnovan tako, da sovpada z načeli krožnega gospodarstva. Nobena od komponent ne vsebuje lepilnih vezi ali uporablja pene, zato jo je posledično, ko enota doseže konec svoje življenjske dobe, mogoče ločiti na posamezne dele za recikliranje. Poleg tega je Agrilution, tako kot Miele, na splošno CO2 nevtralen – podjetje beleži vse emisije in si prizadeva za njihovo zmanjšanje. Podjetje kompenzira neizogibne emisije in blaži njihov učinek z različnimi projekti. Agrilution gre celo korak dlje, ko gre za emisije obsega 3: ker se večina emisij pojavi pri uporabi izdelka, podjetje svojim strankam ponuja možnost pridobivanja zelene električne energije pri partnerskem podjetju po nižjih cenah.

Goreča strast

V pogovoru z Maximilianom Loesslom se kmalu ugotovi, da je vertikalno kmetovanje več kot le poslovna ideja. In za to obstajajo dobri razlogi. Njegova mati je bila delavka razvojne pomoči, ko je odraščal na Kitajskem. Tam je doživel oster kontrast med tehničnimi pripomočki na eni strani in hudo podhranjenostjo na drugi strani. Ta oblikovalska izkušnja ga je spodbudila, da je študiral vertikalno kmetijstvo na Nizozemskem, čeprav mnogo let pozneje. »Moja vizija je ustvariti popoln ekosistem, s katerim lahko vsak pridela svojo lastno hranljivo zelenjavo,« pravi Loessl. To je vizija, ki jo deli s strokovnjakom za vertikalno kmetijstvo Philippom Wagnerjem, s katerim sta leta 2013 ustanovila družbo Agrilution. V samo nekaj letih se je podjetje povečalo za več kot 60 zaposlenih in je danes hčerinska družba Miele v 100-odstotni lasti.

Miele in Agrilution: Popolna kombinacija

Stefan Breit, izvršni direktor za tehnologijo pri Mieleju, je spremljal sodelovanje z Agrilution od samega začetka. »Veseli me, da je Agrilution del skupine Miele od leta 2019. Podjetje se s svojim močnim poudarkom na trajnosti in inovativnih tehnologijah odlično ujema z nami in nas podpira pri naši nadaljnji rasti,« pravi Breit. »Hkrati verjamem, da se lahko obe strani z medsebojno izmenjavo na področju trajnosti še veliko naučita druga od druge. Agrilution že dobro dela na temo emisij v fazi uporabe in tudi to je pomembna tema pri Mieleju.«