TO NI LE DETAJL

Francis Kurkdjian je potoval po svetu in tedne ali leta obešal svoj klobuk na štirih koncih sveta. Njegovo potovanje se je začelo v Parizu, ko je po končanem šolanju v domačem predmestju prestolnico sprejel za svoj dom. Nato je skoraj pet let živel in delal v New Yorku, nato pa še v drugih metropolah, kot so Sydney, Tokio, Seul, Šanghaj, New Delhi, Mumbaj, Manila, Kuala Lumpur, Moskva, London, Berlin, Buenos Aires, Los Angeles in Houston. Kljub široki raznolikosti kultur in zgodovin imajo vsa ta mesta v njegovih očeh veliko skupnega – sijaj, ustvarjalno rivalstvo in magnetni učinek, ki te pozitivno pretrese in pomaga, da dosežemo vse mogoče.

Francis Kurkdjian je sodobni parfumer, ki je ponosen na svoje pariške korenine in na splošno na svojo naklonjenost velikim mestom v nenehnem gibanju, ki poganjajo navdihujoče medčloveške odnose, tako ugodne za ustvarjalnost. Mestne pokrajine in njihova okoliška arhitektura so odkrito vplivale na grafično estetiko parfumske vode 724. Edinstveni odtenek modre, ki ga je parfumer poimenoval »urbana modra«, subtilno združuje cementno siv odtenek zgradb z modrim jeansom, ultimativnim univerzalnim kosom oblačila in simbolom sodobnega življenja. Vgravirano ime dišave, 724, posnema digitalni tisk. Francis Kurkdjian posveča posebno pozornost tem vidikom, ki pomagajo oživeti njegove dišeče zgodbe. Eleganca in relevantnost sta jasno izraženi v tem, kar se morda zdi le detajl.

Za svoj istoimenski Maison, ustanovljen leta 2009, je vseobsegajoča ambicija vodila Francisa Kurkdjiana, da je izumil vohalno garderobo za 24-urno dišeče življenje, sedem dni v tednu. Ta ambicija je živeti v sozvočju z mestom, ujeti njegovo edinstvenost, da bi izluščili njegovo bistvo in črpali navdih, da bi svetu ponudili dišeče zgodbe. Francis Kurkdjian je trdno povezan s svojim obdobjem, kar jasno ponazarjata njegovi dišavi Gentle Fluidity in l’Homme À la rose. V osnovi je tudi urban, njegove korenine so trdno zasajene v mestu. Vonjati in občutiti energijo, ki jo sproščajo velika mesta, zlasti New York, njegov dom stran od doma, je bil njegov cilj, ko je ustvaril 724. Ta svetla, živahna in prijetno zasvojljiva parfumska čarovnija vas vabi k življenju v harmoniji z mestom.

724 ponuja popolnoma abstraktno vohalno temo, sestavljeno iz odtenkov bele, katerih teksture se prekrivajo v energičnem, tekočem ritmu. V zgornjih notah je čutiti svež, nedefiniran urbani akord. To je občutek čiste, energične svežine, kot tista, ki prihaja iz newyorških pralnic ob zori, ki jo tvorita bergamotka iz Italije in navpičnost aldehidov s prefinjenimi, rahlo kovinskimi, šumečimi vidiki. V osrčju te navpične arhitekture leži zračna avra, ki jo prenaša šopek rož, strukturiran z absolutom jasmina iz Egipta, sladkim grahom in pajasminom. V spodnjih notah se to vesolje beline prepusti opojnemu, tolažilnemu občutku zahvaljujočega akorda sandalovine in belega mošusa.