TIGER WOODS, IDOL ŠTEVILNIH, NE LE GOLFISTOV

PGA profesionalka in profesionalna golfistka Nicola Bennett je imela za seboj naporno leto. Poleg vodenja uspešnih programov treninga v golf klubu Bush Hill Park je postala ambasadorka Golf Foundation in se udeležila dogodkov Rose Ladies Series po vsej Angliji. Vas zanima, kako se je začela ukvarjati z golfom, kdo jo je navdušil, zakaj je tako strastna do svojega dela in kako podira ovire in stereotipe v igri?

Kako ste se spoznali z golfom?

Nicola Bennett: Kriv je bil Tiger Woods. Ko je začel dominirati, je mojega očeta navdihnil, da se je preizkusil v tem športu. S sestro naju je odpeljal do lokalnega udarjališča v Stanmoru, nama prinesel vedro žogic in nama rekel, naj poskusiva udariti! Ko sem začela igrati, sem bila stara deset let.

Ali ste se takrat lahko pridružili kakršnim koli golfskim pobudam ali je šlo samo za igranje z očetom?

Nicola Bennett: To je bil dobesedno le moj oče, vsaj približno prvo leto. Potem ko sem bila stara 11, skoraj 12 let, so me izbrali za trening v Angliji. Verjamem, da sem imela precej naravnega talenta, pri 13 letih sem dosegla hendikep šest. Najprej sem bila članica Pinner Hill Golf Cluba. Tam mi je bilo všeč, ker je bilo veliko deklet, bilo jih je več kot 100, in podobno število fantov. Vsak konec tedna smo bili tam, jedli smo žemljice s slanino, odigrali 18 jamic in nato še 18. Vzdušje je bilo tako kulsko in imeli smo čudovitega mladinskega organizatorja, Lloyda Millwooda. Okolje, v katerem sem bila, mi je samo pomagalo, da sem naravno vzljubila igro. Res ni bilo tisto, kar ljudje stereotipno mislijo. Imeli smo odlično mešanico kultur – kitajsko, indijsko, črnsko, belo, mešano. Nekateri so hodili v mojo srednjo šolo. To je bil kraj, kjer sem se počutila lagodno in zelo smo se zabavali.

Omenili ste že Tigerja Woodsa, bi rekli, da je bil vaš golfski vzornik, ko ste bili mlajši?

Nicola Bennett: Vsekakor, ne morem razložiti občutka, ki sem ga dobila, ko sem ga gledala igrati na vrhuncu, tudi ko je igral na splošno. Počutim se, kot da lahko resoniram z njim na toliko ravneh in to me je preprosto navdihnilo. Vsekakor mislim, da je to zato, ker je iz etnične manjšine. Ko ga gledam, kako igra golf, se naježim, tako kot ko gledam nastop Beyoncé. Vsekakor je bil moj največji vzornik. Bile pa so tudi druge igralke golfa, ki so stale v vrsti z njim, Natalie Gulbis, Paula Creamer in Christina Kim – obožujem jo, ker je tako smešna. Natalie in Paula sta mi bili všeč, ker sem oboževala njun smisel za oblačenje, obožujem modo in to me je navdihnilo, da sem še bolj želela igrati to igro. Rada sem jih gledala, ko so igrale in vem, da zdaj ne igrajo toliko. Ne vznemirja me gledanje stereotipnega profesionalca. Všeč mi je, da je v njihovi igri malo nenavadnosti, zato me je to pritegnilo.

Kako pomembne so po vašem mnenju pobude, kot sta HSBC Golf Roots in Girls Golf Rocks, za sodelovanje s širšim mladinskim trgom?

Nicola Bennett: Mislim, da je zelo pomembno, in Fundacija za golf opravlja fantastično delo, saj je raznolika in ustvarjalna ter vse počne zato, da bi k sodelovanju pritegnili več ljudi. Ko razmišljate zunaj okvirov, boste seveda pritegnili različna občinstva. To je tisto, kar delajo, in to je tisto, kar igra potrebuje. Mislim, da se premikajo v popolni smeri.

Kaj vas je vodilo v trenerski poklic?

Nicola Bennett: Zgodilo se je nekako naravno. Nikoli si nisem mislila, da bi rada postala trenerka golfa, želela sem samo igrati golf. V mladosti sem zapustila dom, zato sem imela svoje obveznosti, svoje račune itd. Morala sem zaslužiti za preživetje. Treniranje je bilo odličen način za služenje denarja, hkrati pa je nudilo delo v športu, ki ga imam rada. Takrat sem dejansko delala pri American Golfu in odločila sem se obrniti na vodjo profesionalcev pri The Grove, ki mi je dal priložnost delati tam in nikoli se nisem ozrla nazaj. Tam sem bila približno dve leti. Mislim, da je to povezano s toliko drugimi stvarmi v življenju. Osredotočite se na to, kar želite narediti, in to lahko dosežete. V Bush Hill Parku sem že skoraj štiri leta, čas je minil hitro.

Povejte nam o svojem delu v Bush Hill Parku in kako ste privabili več žensk in otrok, ki igrajo golf?

Nicola Bennett: Pri delu v Bush Hill Parku mi je najbolj všeč dejstvo, da je to zelo sproščeno igrišče za golf. Imajo resnično naprednega generalnega direktorja, ki mi omogoča, da sem kreativna in raznolika v vsem, kar počnem. Gre za to, da se vsi počutijo udobno v okolju. Resnično razmišljam nenavadno, ko poučujem svoje lekcije in razrede, kot tarče uporabljam pripomočke, ki jih običajno ne bi uporabljali, na primer prevleke za blazine, skodelice, pomponi … Prav tako ni kodeksa oblačenja. Svojim damam pravim, da oblečejo, kar hočejo, ko pridejo. Če hočejo nositi japonke, obleke, kar koli. Imamo pa tudi glasbo. Radi poslušamo Motowna in Arethe Franklin. Vsekakor je to pomagalo privabiti več žensk in deklet. Trenutno imam v svojih programih 53 žensk in še 20 prijavljenih, ki bodo začele pozneje. Zelo sem navdušena nad željo po razvoju igre. Tako sem srečna, ko jih gledam, kako napredujejo … Ko jih vidim na začetku brez palic in potem zdaj, ko imajo palice, vozičke, to me nekako spominja na čas, ko sem bila mlajša in sem šele vstopala v igro.

Vemo, da ste šele pred kratkim postali ambasadorka fundacije za golf, vendar ste do zdaj dosegli veliko – ali bi kaj izpostavili?

Nicola Bennett: Bilo je že veliko odličnih trenutkov, a vrhunec verjetno mora biti na The Open, ko sem se udeležila seje s Timom Henmanom. Otroci so bili res navdušeni. Bilo je čudovito videti, kako se vse trdo delo Fundacije za golf združuje. Le preživeti čas z ekipo in biti na tako prestižni lokaciji …

Poigravali ste se tudi z igranjem na profesionalnih dogodkih, Rose Ladies Series se je na primer vrnil že drugo leto, ali ste uživali in kako drugače je bilo igrati pred gledalci?

Nicola Bennett: Resnično uživam v seriji Rose Ladies in všeč mi je bilo, da sem letos v JCB igrala pred gledalci. Mislim, da je pomembno, da jih imamo, da lahko pokažemo svojo strast. Dobro je tudi za dekleta, ki šele prihajajo v igro. Resnično upam, da bodo lahko serijo razširili in gostili več dogodkov, kjer bomo lahko imeli gledalce.

Ali imate kakšne modre besede, ki bi jih posredovali mladim in nadobudnim golfistom in golfistkam?

Nicola Bennett: Mislim, da bi bilo moje sporočilo staršem in skrbnikom, naj ne pritiskajo preveč na otroke. Ko so otroci majhni, imajo veliko notranje motivacije in nočem, da to izgubijo. Mislim, da je zelo pomembno, da otrok sodeluje pri odločanju, ko gre za šport, saj to prispeva k njegovi samozavesti in temu, kako bodo rasli kot posamezniki. Odložite jih na treninge, poberite jih in pustite, da uživajo v igri.