TARTINI 330 V ČAST VELIKI IKONI

V slovenski Istri letos ob 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine, tudi letos pripravljajo že 21. Tartinijev festival, ki bo letos potekal v okviru projekta Tartini 330. Osrednji mednarodni festival klasične glasbe, posvečen Giuseppeju Tartiniju, bo tudi letos potekal v istrskih občinah Piran in Koper. V okviru Tartini festivala se bo letos zvrstilo 11 koncertov, ki bodo med 27. 8. in 9. 9. 2022. Devet koncertov bo v Minoritskem samostanu sv. Frančiška v Piranu, brezplačna koncerta Tartini junior pa bosta v atriju Pretorske palače v Kopru.

Ker je Vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto, so se organizatorji potrudili in pripravili program, ki vključuje izvedbo večjega števila Tartinijevih del, ki jih bodo zaigrali njegovi poznavalci. K sodelovanju so tokrat povabili izjemne, vrhunske baročne in sodobne violiniste z vsega sveta, ki nastopajo v različnih zasedbah. Tradicionalno bosta na festivalu nastopila orkester I Solisti veneti in festivalski ansambel Il Terzo Suono. Gostili bodo svetovno znane glasbenike kot sta violinista Fabio Biondi in Erich Höbarth, violončelist Christophe Coin in druge. Na otvoritvenem koncertu, ki bo 27. avgusta, bo pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle nastopil svetovno znani orkester I Solisti Veneti. Na koncertu z naslovom »Od Tartinija do Schönberga« bo med drugim zazvenela tudi Tartinijeva Simfonia za godala v G – duru.

29. avgusta bo na baročni violini zaigral Matthieu Camilleri. Celoten koncert z naslovom Samoten senčni gozd bo posvečen Tartinijevim sonatam in improvizacijam na teme Tartinijevih skladb. 30. avgusta nam bosta prepevala tenorist Aco Bišćević in altistka Saška Kolarič, ki bosta izvedla skladbe 18. in prve polovice 19. stoletja. Nastopila bosta z deli Schuberta, Mozarta, Pollinija, Donizettija in Bellinija. 31. avgusta lahko pričakujemo vrhunec letošnjega Tartini festivala, saj v Piran prihaja violinist Fabio Biondi, eden najpomembnejših in najvplivnejših violinistov, ki bo kot solist zaigral skupaj z orkestrom Lorenzo da Ponte, ki združuje najboljše glasbenike srednjeevropskega prostora, ki prihajajo iz vrst ansambla Concentus Musicus Wien, Dunajskih filharmonikov, Züriške opere, Budimpeškega simfoničnega orkestra in drugih vrhunskih ansamblov. Tudi koncert 1. Septembra v izvedbi Ansambla Frequenze Diverse, z naslovom TARTINI MON AMOUR! bo v celoti posvečen Tartinijevim skladbam. Proučevalec Tartinijeve glasbe Tommaso Luison bo nastopil na baročni violini, Willem Peerik na čembalu. 2. 9. bosta v Pretorski palači v Kopru, na koncertu Tartini junior, nastopila mlada nadarjena glasbenika, violinist Nikola Pajanović in violončelist Peter Kaiser, ki bosta zaigrala dela Tartinija in Paganinija. 3. 9. bo Tartini festival ponovno obiskal prejemnik številnih nagrad, pianist Andrea Rucli. Z delom Franza Schuberta bo nastopil skupaj z baritonistom Larsom Grünwoldtom, ki redno sodeluje s svetovno znanimi simfoničnimi orkestri.

Festivalski Ansambel Il Terzo Suono bo 4. 9. nastopil v zasedbi, Jasna Nadles, flavta traverso, Werner Neuberger, violina, Milan Vrsajkov, violončelo in Elen Braslavsky, čembalo. Koncert bo v celoti posvečen baročni glasbi. Izvajali bodo sonate Tartinija, Corellija in Vivaldija ter zaigrali enega od Vivaldijevih koncertov za flavto, violino in violončelo. 5. 9. se Tartini festival zopet seli v Koper. Na koncertu Tartini junior bosta nastopila violinist Domen Lorenz in violončelist Bernardo Brizani. Na koncertu bodo zazveneli Tartini, Bach, Haydn in Händel. 7. in 9. 9. bo na Tartini festivalu gostoval Ansambel 1756. Prvi večer bodo izvajali skladbe Giussepeja Tartinija in Wolfganga Amadeusa Mozarta. Kot solista bosta nastopila Erich Höbarth na violini in Christophe Coin na violončelu. Erich Höbarth je bil član legendarnega Vegh kvarteta, nato koncertni mojster Dunajskega simfoničnega orkestra. Christophe Coin pa velja za enega največjih baročnih glasbenikov današnjega časa. Na zaključnem koncertu letošnjega Tartini festivala bo Ansambel 1756 nastopil v zasedbi Gianpiero Zanocco in Iveta Schwartz na violini ter Konstantin Hiller na čembalu. Slišali bomo Tartinijevo in Vivaldijevo triosonato.

Za finančno podporo, ki je omogočila 21. Tartini festival se zahvaljujejo Občini Piran in ostalim sponzorjem, ki jih podpirajo.