TALJENJE. PODOBE PODNEBNIH SPREMEMB

V torek, 18. januarja, ob 19. uri nas iz Galerije Jakopič vabijo na odprtje razstave Taljenje. Podobe podnebnih sprememb. Odprtja se bo udeležil kurator ter ustanovitelj in direktor organizacije Project Pressure Klaus Thymann.

Razstava skozi dela 17 umetnikov in umetnic razkriva globalno razsežnost problema taljenja ledenikov s podobami pojavov iz več kot tridesetih držav in ozemelj ter poudarja, kako podnebna kriza vpliva na celoten planet. Cilj razstave je navdihniti in aktivirati ljudi po svetu, naj se dejavno ukvarjajo s problematiko ter se zavežejo, da bodo od politikov in oblasti zahtevali odgovorno okoljsko politiko. Razstava je rezultat sodelovanja med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane in londonsko organizacijo Project Pressure.

“Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Taljenje. Podobe podnebnih sprememb, ki bo v torek, 18. januarja 2022, ob 19.00 v Galeriji Jakopič.”

Project Pressure je nevladna organizacija s sedežem v Londonu, katere poslanstvo je vizualno prikazovanje podnebne krize. S pomočjo umetnosti kot pozitivne stične točke navdihuje delovanje v smeri pravih rešitev. Organizacija že več kot desetletje sodeluje s svetovno priznanimi umetnicami in umetniki, ki po njenem naročilu po vsem svetu izvajajo odprave, v katerih sodelujejo z znanstvenicami in znanstveniki, da zagotovijo verodostojnost svojega dela.

Izbrana umetniška dela obravnavajo vprašanje izginjajočih ledenikov in z različnimi umetniškimi sredstvi prikazujejo vpliv podnebnih sprememb. Vsak umetnik oziroma umetnica prispeva k razstavi na svoj izvirni način, skupaj pa umetniške interpretacije obiskovalcem ponujajo enkraten vpogled v zemeljsko kriosfero, njen krhki ekosistem in spreminjajoče se globalno podnebje.